25/2/14

Αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών σας είναι η οπισθοδρόμηση της ελληνικής κοινωνίας στη χώρα των μαγκαλιών και του θανάτου από μονοξείδιο του άνθρακα

  Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί και διαβάστε στα σχετικά πρακτικά την επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Κοζάνης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κυρίας Ραχήλ Μακρή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σχετικά με την εφαρμογή του Συστήματος Εισροών-Εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ϞΔ΄
Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014
Αθήνα, σήμερα στις 24 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.08΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
………………………………………………………………………………………..
Συνεχίζουμε με την υπ’ αριθμόν 582/18-2-2014 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Κοζάνης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κυρίας Ραχήλ Μακρή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σχετικά με την εφαρμογή του Συστήματος Εισροών-Εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων.
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Αθανάσιος Σκορδάς.
Έχετε το λόγο, κυρία συνάδελφε, για δύο λεπτά.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, αρχίζοντας την τοποθέτησή μου, θα ήθελα να συγχαρώ τους λειτουργούς της δικαιοσύνης για το έργο τους σχετικά με την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Το έργο αυτό θα πρέπει να προστατευτεί από όλους μας και να ολοκληρωθεί μακριά από παλαιοκομματικές ατάκες του τύπου «με εντολή Σαμαρά» ή οποιουδήποτε άλλου. Άλλωστε, η δικαιοσύνη, όπως γνωρίζετε, δεν εντέλλεται.
Αντίθετα όμως με τη δικαιοσύνη, η Συγκυβέρνηση παρουσιάζει καθημερινή αναντιστοιχία λόγων και έργων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι τον Οκτώβριο του 2012 ο κ. Χατζηδάκης σε μία συνέντευξη τριών συναρμόδιων Υπουργών, ερωτηθείς για το τι γίνεται με τα θέματα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου καυσίμων, είχε πει ότι δεν θέλει ως πολιτικάντης να λέει διάφορα και «κοντός ψαλμός αλληλούια». Είμαστε στο Φεβρουάριο του 2014 και τα πιο βασικά πράγματα που θα κατέτειναν στον περιορισμό του λαθρεμπορίου είναι ακόμη εκκρεμή.
Το συγκεκριμένο γεγονός αναδείχθηκε στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της 6ης Φεβρουαρίου 2014. Σε αυτήν πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από το Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γεώργιο Σούρλα σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων. Από τα Πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης προκύπτει ότι αντίθετα με τη χώρα μας ο χρόνος εγκατάστασης του συστήματος εισροών-εκροών καυσίμων στη Βουλγαρία ήταν πέντε μήνες. Η πολιτική ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τις δηλώσεις για «κοντούς ψαλμούς», έμεινε στις προσευχές.
Στοιχεία από την ίδια συνεδρίαση μας πληροφορούν ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων κοστίζει ένα δισεκατομμύριο ευρώ το έτος στους Έλληνες πολίτες. Δεν θα αναφερθούμε στο ότι η ανικανότητα εγκατάστασης του συστήματος ελέγχου έχει στοιχίσει ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ από τη στιγμή των «αλληλούια» του κ. Χατζηδάκη. Τον υπολογισμό αυτό τον κάνουν οι Έλληνες. Αυτό που εμείς θα υπογραμμίσουμε είναι ότι το μόνο μέτρο που υλοποίησε η Κυβέρνησή σας αποτελεί εξίσωση προς τα πάνω του ειδικού φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.
Αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών σας είναι η οπισθοδρόμηση της ελληνικής κοινωνίας στη χώρα των μαγκαλιών και του θανάτου από μονοξείδιο του άνθρακα. Αποτέλεσμα της πολιτικής σας, πέρα από την ανθρωπιστική κρίση, είναι η περιβαλλοντική επιβάρυνση και η αιθαλομίχλη. Αποτέλεσμα των επιλογών σας αποτελεί η μείωση των δημοσίων εσόδων, όσο κι αν επικαλείστε κόλπα δημιουργικής λογιστικής ,παραβιάζοντας ακόμη και την κοινή λογική.
Εκεί που δεν είχατε κανένα αποτέλεσμα είναι ο περιορισμός του λαθρεμπορίου καυσίμων. Επίσης, κανένα αποτέλεσμα δεν είχαν τα μέτρα τόνωσης του ανταγωνισμού στον κλάδο εμπορίας πετρελαίου και προϊόντων αυτού.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Θέλετε κι άλλο χρόνο, κυρία Μακρή; Αν θέλετε, ζητήστε τον.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε, για ελάχιστο χρόνο ακόμα.
Αντίθετα, τα πρατήρια κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της 14ης Φεβρουαρίου 2014, το οποίο θα καταθέσω στα Πρακτικά, ο Πρόεδρος της εταιρείας REVOIL κ. Ρούσσος δηλώνει ότι η κρατική αναλγησία και η ανύπαρκτη ρευστότητα θα βάλουν φέτος λουκέτο σε εννιακόσια πρατήρια υγρών καυσίμων. Επιπρόσθετα, οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων κάνουν λόγο για ανικανότητα, διαπλοκή συμφερόντων, προχειρότητα, έλλειψη συντονισμού και πολιτικής βούλησης.
Κατόπιν, λοιπόν, των ανωτέρω, κύριε Υπουργέ, σας ερωτώ: Πότε θα ολοκληρωθεί η εγκατάστασή του και θα λειτουργήσει πλήρως το σύστημα εισροών-εκροών; Θα περιλαμβάνει την παρακολούθηση όλης της αλυσίδας εμπορίας πετρελαίου και προϊόντων αυτού, ήτοι διυλιστήρια, φορολογικές αποθήκες, βυτιοφόρα και πρατήρια; Τέλος, τι σκοπεύετε να πράξετε, προκειμένου να μην οδηγηθούν σε νέα «λουκέτα» πρατήρια καυσίμων, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της αγοράς;
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Κύριε Υπουργέ, εσείς δεν έχετε γραπτό κείμενο. Θα περιοριστείτε στα τρία λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Θα χρειαστώ κι εγώ λίγο χρόνο, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, όσον αφορά την υπόθεση του λαθρεμπορίου, που απασχόλησε τις τελευταίες ημέρες, θέλω κι εγώ να εκφράσω την ικανοποίηση της Κυβέρνησης, τόσο προς την πλευρά της Δικαιοσύνης, όσο και προς την πλευρά της Αστυνομίας και των υπηρεσιών ελέγχου του Υπουργείου Ανάπτυξης, που βοήθησαν και συνετέλεσαν στο να εξαρθρωθεί αυτό το κύκλωμα. Προφανώς, δεν σταματάμε εδώ.
Κύριε Πρόεδρε, όμως, θέλω να πω ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για να είναι αξιόπιστος πρέπει να υπακούει σε ορισμένες αυτονόητες σταθερές.
Η κυρία Βουλευτής κατέθεσε τη συζητούμενη ερώτηση δέκα μήνες μετά από άλλη ερώτηση που είχε καταθέσει. Διαβάζω ακριβώς από τα Πρακτικά της Βουλής της 15ης Απριλίου 2013 στη σελίδα 46: «Αφού η Κυβέρνηση κατέστρεψε χιλιάδες πρατηριούχους σε όλη την ελληνική επικράτεια, ωφελώντας μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις καυσίμων, οδήγησε εκατομμύρια καταναλωτές στην αδυναμία να προμηθευθούν πετρέλαιο για να ζεσταθούν, οδήγησε σε μεγάλες καταστροφές στο περιβάλλον από την καύση μη ενδεδειγμένων υλικών λόγω της υπερβολικής τιμής του πετρελαίου, έδωσε τη χαριστική βολή στα δημόσια έσοδα με απώλειες της τάξεως των 292 εκατομμυρίων ευρώ».
Αυτά έλεγε η κυρία Μακρή και καταθέτω για τα Πρακτικά το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας της τότε, τον Απρίλιο του 2013, για να γίνει σαφής ο τρόπος –η προχειρότητα, θα έλεγα, καλύτερα- με την οποία ασκείται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Αθανάσιος Σκορδάς καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Δείτε, σας παρακαλώ, το κείμενο της ερώτησης που έχει κατατεθεί και συζητάμε σήμερα. Είναι ακριβώς το ίδιο κείμενο. Δεν διαφέρει ούτε κατά ένα «και». Στη βιασύνη, μάλιστα, και την προχειρότητα δεν άλλαξε ούτε το νούμερο της εκτιμώμενης από την κυρία Βουλευτή ζημιάς των δημοσίων εσόδων. Αναφέρει 292 εκατομμύρια πέρσι τον Απρίλιο, 292 εκατομμύρια και σήμερα.
Εάν, δηλαδή, ήθελα να πάρω στα σοβαρά αυτήν την άποψη, θα έλεγα ότι από τον Απρίλιο του 2013 έως σήμερα, η κυρία Βουλευτής παραδέχεται ότι δεν ζημιώθηκαν τα δημόσια έσοδα ούτε ένα ευρώ.
Θέλετε να μιλήσω για ένα ακόμη στοιχείο προχειρότητας; Αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης -και επαναλαμβάνεται και πέρσι και φέτος- ότι ωφελούμε πολυεθνικές εταιρείες με την πολιτική μας. Στον «αέρα» το λέτε προφανώς, διότι δεν έχετε μπει καν στον κόπο να διαπιστώσετε ότι στη χώρα πλέον καμία πολυεθνική εταιρεία δεν δραστηριοποιείται στον τομέα των καυσίμων. Όμως, φαίνεται ότι τόσο επιφανειακά ασκείτε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και λυπάμαι γι’ αυτό.
Στο μεταξύ, από την τελευταία ερώτηση της κυρίας Βουλευτού έως σήμερα στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχουν προχωρήσει μία σειρά από παρεμβάσεις για να ολοκληρωθεί και να διευκολυνθεί η εγκατάσταση του συστήματος. Τις αναφέρω επιγραμματικά:
Με τον ν. 4177 τροποποιήθηκε ο νόμος του 2009 ως προς την επέκταση των συστημάτων εισροών-εκροών και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και των διυλιστηρίων, στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης, στις παντός είδους εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων, ιδιόκτητων πρατηρίων του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στις εγκαταστάσεις χημικών προϊόντων που αποτελούν υλικά πρόσμιξης στα υγρά καύσιμα. Επιπλέον, θεσπίσαμε την εγκατάσταση των εν λόγω συστημάτων και στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης.
Πέραν των όσων ανέφερα ως τώρα, επιλύσαμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης για την εγκατάσταση των συστημάτων αυτών.
Εν μέσω κρίσης, κύριε Πρόεδρε, καλύπτουμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς επί σειρά ετών δεν μπορούσε να καταστεί επιλέξιμη η δαπάνη από το ΕΣΠΑ, το 50% -λίγο κάτω, λίγο πάνω- του κόστους εγκατάστασης των συστημάτων εισροών-εκροών, αποδεικνύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη βούληση που έχει η Κυβέρνηση για να ολοκληρώσει αυτήν την πρωτοβουλία.
Επιπροσθέτως, μπορώ να πω στο Σώμα ότι μελετάμε αυτό το διάστημα πιθανή πρόσθετη χρηματοδότηση σε πρατήρια που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή στην άγονη γραμμή.
Επίσης, έχει ήδη υπογραφεί η απόφαση ένταξης στη χρηματοδότηση των πρώτων εξακοσίων πενήντα επτά δικαιούχων. Εντός των αμέσως επόμενων ημερών εντάσσονται άλλα διακόσια εβδομήντα πρατήρια και με βάση την ενημέρωση που έχω από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κοινωνία της Πληροφορίας οι πληρωμές των δικαιούχων θα ολοκληρωθούν εντός του Μαρτίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Μπορείτε να τα πείτε στη δευτερολογία σας τα υπόλοιπα, κύριε Υπουργέ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας): Είναι αρκετά και για τη δευτερολογία μου, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να πω μόνο μια κουβέντα. Η εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου υλοποιείται εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί και καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των πρατηρίων, για τα οποία μπορεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να έχει πλήρη εικόνα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κυρία συνάδελφε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, δεν μου απαντήσατε σε κανένα από τα ερωτήματα που σας έθεσα. Ό,τι στοιχεία είχα καταθέσει είναι βάσει αυτών που εσείς ο ίδιος είχατε διαβιβάσει στη Βουλή σε σχετική ερώτηση κάποιου Βουλευτή. Ήταν 292.000.000 ευρώ και αυτά είναι τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα. Όλα αυτά τα οποία ανέφερα τότε, ισχύουν μέχρι και σήμερα.
Πράγματι, εσείς οδηγήσατε τον κόσμο ώστε να μην έχει πετρέλαιο θέρμανσης, για να μπορεί να θερμανθεί. Εσείς οδηγήσατε αυτόν τον κόσμο και τα παιδιά να πεθαίνουν από αναθυμιάσεις μαγκαλιών και όχι εμείς.
Πάντως, σας ευχαριστώ για τις προτάσεις που μου κάνατε σχετικά με τον κοινοβουλευτικό μου έλεγχο. Όμως, σας καλώ να μου καταθέσετε και εσείς τα στοιχεία τα οποία έχετε για το ότι έχετε εγκαταστήσει πλήρως το σύστημα εισροών- εκροών, γιατί σας υπενθυμίζω ότι όταν ήλθαμε πέρσι και μου απαντήσατε στην ίδια ερώτηση, μου είχατε πει ότι θα έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και δεν έχει υλοποιηθεί.
Βέβαια, σας διαψεύδουν ότι έχει υλοποιηθεί, όπως λέτε, οι ίδιοι οι πρατηριούχοι. Σας διάβασα και τις δηλώσεις του κ. Ρούσσου, δηλαδή του εκπροσώπου της εταιρείας REVOIL, που μιλά για εννιακόσια πρατήρια καυσίμων. Βέβαια και η Ομοσπονδία σας διαψεύδει, γιατί σας λέει ότι δεν έχετε υλοποιήσει αυτό το σύστημα εγκατάστασης. Γι’ αυτό επανήλθα με την ερώτησή μου, της οποίας το κείμενο είναι διαφορετικό.
Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων δεν πραγματοποιείται στα πρατήρια. Πηγή του λαθρεμπορίου καυσίμων αποτελεί το ναυτιλιακό πετρέλαιο, το οποίο είναι αφορολόγητο και πωλείται στη μισή τιμή από το πετρέλαιο που φθάνει στον καταναλωτή μέσω των πρατηρίων. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι εάν κάποιος καταφέρει να αποκτήσει αυτό το πετρέλαιο στην τιμή του ναυτιλιακού και το πουλήσει στην αγορά, διπλασιάζει τα κέρδη του και μηδενίζει τα κρατικά έσοδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού UNFOLLOW -τεύχος 14 Φλεβάρη 2013- ξετυλίγεται το κουβάρι της λαθρεμπορίας. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η πρώτη άμυνα του συστήματος απέναντι στη λαθρεμπορία καυσίμων είναι ο χρωματισμός του ναυτιλιακού πετρελαίου με μία ειδική ουσία ιχνηθέτη.
Αυτό το μέτρο, όμως, δεν αρκεί, καθώς οι λαθρέμποροι έχουν βρει τρόπο αποχρωματισμού του πετρελαίου και καταστροφής του ιχνηθέτη. Μάλιστα, από τη στιγμή που οι ίδιοι οι τελωνιακοί παραδέχονται ότι είναι αδύνατο να ελέγχονται τα περίπου πενήντα σλέπια ή μπάριζες, όπως λέγονται τα μικρά δεξαμενόπλοια που ανεφοδιάζουν τα πλοία, μπορεί εύκολα κανείς να καταλάβει ότι οι λαθρέμποροι αντιμετωπίζουν μικρό πρόβλημα.
Είναι δύσκολος ο έλεγχος καθώς τα σλέπια αράζουν σε τέτοια σημεία που η πρόσβαση των ελεγκτών από την ξηρά είναι αδύνατη. Ο λόγος είναι απλός. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ο εκάστοτε υπάλληλος θέλει να ελέγξει, δεν έχει το ελληνικό Δημόσιο τα απαραίτητα φουσκωτά σκάφη για εφόρμηση και έλεγχο. Όταν τα πλοιάρια ανεφοδιασμού φορτώνουν ναυτιλιακό καύσιμο από τα διυλιστήρια, δηλώνουν ότι οι ποσότητες θα μεταφορτωθούν σε πλοία. Η απάτη γίνεται όταν τα πλοία δεν τροφοδοτούνται με την αναγραφόμενη από τους προμηθευτές ποσότητα και το περίσσευμα επιστρέφει στην αγορά.
Πέραν αυτού, βέβαια, ο κ. Σούρλας, ο πρώην Βουλευτής και Υπουργός, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ, τον κ. Στασινόπουλο, τον περασμένο Οκτώβριο αποκάλυψε ότι τα δύο σκάφη δίωξης λαθρεμπορίου που παρελήφθησαν το 2008, για τα οποία δαπανήθηκαν 2.030.000 ευρώ και διαθέτουν σύγχρονα συστήματα εντοπισμού των πλοίων εφοδιασμού μεταφοράς αφορολόγητου καυσίμου ναυτιλίας και κάθε άλλης ύποπτης κίνησης λαθρεμπορίου, παραμένουν ακινητοποιημένα τέσσερα χρόνια.
Ο έτερος άξονας λαθρεμπορίας γίνεται με τις εικονικές εξαγωγές καυσίμων από την Ελλάδα προς τις γειτονικές χώρες της Αλβανίας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, το 2010 δηλώνεται απροκάλυπτα ότι έχουν εξαχθεί καύσιμα κόστους 55.000.000 ευρώ προς τα Σκόπια, ενώ το κράτος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δήλωσε ότι δεν εισήγαγε ούτε ένα μπουκαλάκι πετρελαίου από την Ελλάδα.
Βέβαια, δεν μας κάνουν εντύπωση τα τερτίπια των λαθρεμπόρων. Αυτό το οποίο μας εντυπωσιάζει είναι ότι και εσείς ξέρετε, αλλά δεν μας επιδεικνύετε έργα επίλυσης και δεν βλέπουμε να πράττετε κάτι.
Βέβαια, δεν θα θέλαμε, κύριε Υπουργέ, να υιοθετήσουμε την φημολογία της αγοράς, ότι η κωλυσιεργία σας εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα, που ενδεχομένως να έχουν δεσμούς και με το πρωθυπουργικό περιβάλλον όπως αναφέρουν δημοσιεύματα και όχι εμείς.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Παρ’ όλα αυτά και καθώς το παρελθόν προσδιορίζει και το παρόν και προδιαγράφει το μέλλον, δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε για την σκοπιμότητα των συγκεκριμένων νομοθετικών ενεργειών των πρώην κυβερνήσεων των κομμάτων που στηρίζουν τη σημερινή συγκυβέρνηση, όπως είναι η υπουργική απόφαση 1940/41/2003 του τότε Υπουργού Οικονομίας, κ. Φωτιάδη, σύμφωνα με την οποία καταργήθηκε το δελτίο παραγγελίας πλοίων και αεροσκαφών, καθώς βέβαια και τις προσπάθειες των κυβερνώντων να περάσουν μία τροπολογία ντροπής μέσω του κ. Στουρνάρα για τριγωνικές πωλήσεις που θα οδηγούσε στη φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων ευρώ από πετρελαϊκές εταιρείες.
Έχουμε κάνει επανειλημμένως προτάσεις και εγώ ως τομεάρχης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στον τομέα της Ανάπτυξης για αυτό το θέμα. Ο Ελληνικός λαός απαιτεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του βασικού συστήματος πάταξης του λαθρεμπορίου και άμεση υιοθέτηση των μέσων και των διαδικασιών που σας έχουμε κατ’ επανάληψη καταθέσει.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχετε τη θέληση να προχωρήσετε σε πραγματικές τομές και όχι να εξαπολύετε ανεφάρμοστα λόγια. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν δέχεστε πιέσεις για την προστασία κυκλωμάτων λαθρεμπορίας και περιμένουμε πολύ σύντομα να ολοκληρωθεί και να εγκατασταθεί επιτέλους το σύστημα εισροών-εκροών σε όλη την αλυσίδα της πώλησης των πετρελαιοειδών.
Ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Σκορδάς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Το ποιος ψεύδεται το λέει η ίδια η Βουλή με τα Πρακτικά της. Θα καταθέσω και τα υπόλοιπα Πρακτικά της περσινής συζήτησης για να δούμε για τι δεσμεύτηκε ο καθένας και τι ειπώθηκε.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Σκορδάς καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, με την ευκαιρία της ερώτησης σήμερα: Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της εγκατάστασης του συστήματος εισροών-εκροών. Από την αρχή ξέρουμε όλοι ότι αυτό το σύστημα θα εγκατασταθεί σε τρεις κύκλους.
Ο πρώτος κύκλος, που ήταν Αττική και Θεσσαλονίκη, έχει ολοκληρωθεί και αυτά είναι τα πρατήρια τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί και είναι να λάβουν τη χρηματοδότηση εντός του Μαρτίου. Λήγει στις 27/02 για τις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Μαγνησίας και Ιωαννίνων η υποχρέωση εγκατάστασης του συστήματος και μένει για την υπόλοιπη επικράτεια το διάστημα μέχρι τις 27 Αυγούστου του 2014. Αυτά είναι από πέρυσι ειπωμένα και δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Παράταση δώσαμε μόνο στην Κεφαλλονιά και την Ιθάκη, λόγω του προβλήματος των σεισμών που έχουν εμφανιστεί. Σε όλα τα υπόλοιπα δεν έχει δοθεί ούτε μία μέρα παράταση.
Τις δε τρύπες που είχε το σύστημα μη προβλέποντας εγκατάσταση του συστήματος σε διάφορες φάσεις της αλυσίδας διακίνησης και διανομής των πετρελαιοειδών από τα διυλιστήρια μέχρι τον τελικό καταναλωτή, τα ρυθμίσαμε με προηγούμενες διατάξεις, όπως είπα και πρωτομιλώντας. Άρα, θα υλοποιηθεί και εκεί η εγκατάσταση του συστήματος.
Τώρα για τα ζητήματα που αφορούν τα βυτιοφόρα ή το ναυτιλιακό με τα σλέπια, επειδή δεν είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και χρειάζεται να εκδοθούν μια σειρά από αποφάσεις και προδιαγραφές που γνωρίζουν τα αρμόδια Υπουργεία, θα παρακαλούσα να απευθύνετε την ίδια ερώτηση στους συναδέλφους Υπουργούς και είμαι βέβαιος ότι θα σας απαντήσουν και σε ποια φάση βρίσκεται η προετοιμασία και σε ποια φάση βρίσκεται η υλοποίηση.
Να ξέρετε, όμως, πως σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση σχετικού συστήματος στα λεγόμενα σλέπια, είναι διεθνής πρωτοτυπία για την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν τέτοια συστήματα. Έχουμε πράγματι παράξει τεχνογνωσία παγκοσμίως με την προσπάθεια που κάνουν οι υπηρεσίες. Γιατί, αυτά είναι πλεούμενα, έτσι ή αλλιώς, και χρειάζεται να σταθμίσει κανείς πάρα πολλές τεχνικές παραμέτρους προκείμενου τα συστήματα να είναι αξιόπιστα.
Επίσης, σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο, σας θυμίζω ότι και η τελευταία υπόθεση και παλαιότερες την περσινή χρονιά, ακριβώς επειδή έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους γίνονται. Και η καταδολίευση των συστημάτων ελέγχεται από τη μετεωρολογία και έλεγχοι με το μυστικό αυτοκίνητο γίνονται πλέον όπως ξέρετε και επιβάλλονται ήδη κυρώσεις από τη λειτουργία του. Θα επιμείνουμε σε αυτό.
Εάν δείτε, όμως, και την τελευταία ακριβώς περίπτωση, θα δείτε ότι δεν ήταν λαθρεμπόριο στα πρατήρια που είχαν να κάνουν με τα συστήματα, γιατί έχουν εγκατασταθεί. Είναι με βυτία και ναυτιλιακό.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ακριβώς. Γι’ αυτό σας ρώτησα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας): Ακριβώς.
Γι’ αυτό, λοιπόν, σας παρακαλώ και εγώ, κάντε όσες ερωτήσεις θέλετε, αλλά για τα συγκεκριμένα θέματα, στα αρμόδια Υπουργεία.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Και εμείς ευχαριστούμε.
………………………………………………………………………………….