14/2/14

Ο μόνος ανταγωνισμός στον οποίον αναφέρεστε και έχετε πετύχει είναι τα ιδιωτικά μονοπώλια τα οποία ξέρετε πάρα πολύ καλά να δημιουργείτε..

Ομιλία της Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας» (4η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση). 13-2-14
Δείτε την τοποθέτηση της Ραχήλ Μακρή και διαβάστε τα σχετικά πρακτικά



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΕ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ B΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ.1 Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα, σήμερα, 13 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.25΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» (151) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας» (4η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση).
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:
………………………………………………………………………………………………..


ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Φτάνοντας στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου διαπιστώνουμε ότι τελικά δεν διαθέτετε την ικανότητα να παρέχεται ικανοποιητικές απαντήσεις για την αναγκαιότητα νομοθέτησης του παρόντος νομοσχεδίου. Προφανώς βέβαια δεν μπορείτε να παρέχεται ικανοποιητικές εξηγήσεις, γιατί δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος νομοθέτησης.
Κανένας λογικός πολίτης δεν μπορεί να αποδεχτεί τον ισχυρισμό ότι η ενοποίηση δύο φορέων με εξαιρετικά μικρή ουσιαστική συνάφεια θα παράγει ένα δυναμικό μοχλό εξωστρέφειας προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες παρεμπιπτόντως κλείνουν η μια μετά την άλλη ως αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής σας. Εξηγήσετε πρώτα γιατί φυλλορροούν οι μεγάλες εταιρείες αλλάζοντας έδρα προς άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., εξηγήστε πόσες επιχειρήσεις αναμένεται να κλείσουν μέσα στο 2014, εξηγήστε γιατί οι τιμές στα καταστήματα τροφίμων αυξάνονται συνεχώς ως αποτέλεσμα του υποτιθέμενου ανταγωνισμού που έχετε πετύχει.
Ο μόνος ανταγωνισμός στον οποίον αναφέρεστε και έχετε πετύχει είναι τα ιδιωτικά μονοπώλια τα οποία ξέρετε πάρα πολύ καλά να δημιουργείται, μας κάνατε και απολογισμό του έργου σας. Πολύ ευφάνταστος ομολογουμένως, φανταστήκατε 1,5 δις επενδύσεις από τον αγωγοό ΤΑΠ, συγχαρητήρια βέβαια, να μοιραστείτε αυτήν την τοπική προσέγγιση σας με τους ανθρώπους της Καβάλας που έχουν ξεσηκωθεί από τον απαράδεκτο τρόπο προτεινόμενης από εσάς υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου.
Μας μιλήσατε για ιδιωτικοποιήσεις δεν μας είπατε όμως για το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ όπου οι αγοραστές βγάζουν το κόστος εξαγοράς τους από τα κέρδη της αμέσως επόμενης οικονομικής χρονιάς. Δεν μας είπατε πόσα χάνει το δημόσιο από την πώληση της ΔΕΣΦΑ, ούτε κουβέντα βέβαια για το χάρισμα του ΑΔΜΙΕ, εταιρίας πραγματικής αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αν είναι να εισπράττετε το ένα εκατοστό της πραγματικής αξίας αυτών που πουλάτε και να το ονομάζετε κέρδος σταματήστε να τα πράττετε. Όλος ο υπόλοιπος πλανήτης το ονομάζει εκποίηση δημόσιας περιουσίας έναντι πινακίου φακής. Σας αναφέραμε και στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής το πλήθος των φορέων που εμπλέκονται στην προώθηση των επενδύσεων. Εσείς εδώ και 7 σχεδόν μήνες εργάζεστε κατα δήλωσή σας για τη δημιουργία ενιαίου υποτίθεται φορέα ενοποιώντας μόνο δύο από αυτούς. Διαλέξατε αυτούς με τη μικρότερη συνάφεια, παράλληλα το κάνετε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
Δεν θα κουραστούμε να σας υπογραμμίζουμε ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα πρέπει να βρίσκεται υπό την αιγίδα ενός Υπουργείου και όχι οποιασδήποτε ανώνυμης εταιρείας διοικητικού πληθωρισμού, αναποτελεσματικής διαχείρισης πόρων και μηδενικού αποτελέσματος. Δημοσιεύματα βέβαια αναφέρουν ότι το ίδιο σας λένε και οι Ολλανδοί σύμβουλοι τους οποίους προσλάβατε. Είναι αλήθεια ότι στις εισηγήσεις τους πρότειναν το χειρισμό συγκεκριμένα θέματα από την υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης όπως προτείναμε και εμείς; Ούτε αυτούς δεν δέχεστε να ακούσετε; Θέλετε όμως να σας ακούσουμε όταν μας παρουσιάζετε το έργο της ανώνυμης εταιρείας «Επενδύσετε στην Ελλάδα». Βέβαια θα μου πείτε ποιο έργο;
Τυπώσατε φυλλάδια και έκαναν ταξίδια στο εσωτερικό οι διορισμένοι εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών κατά τα άλλα κομματικοί εκλεκτοί σας. Για να ενισχύσετε αυτόν τον φορέα ταξιδιών και έκδοσης φυλλαδίων ουσιαστικά διαλύετε τον ελληνικό οργανισμό εξωτερικού εμπορίου. Σε συγκεκριμένη περίπτωση δεν σέβεστε ούτε την γνώμη της αγοράς την οποία υποτίθεται ότι έχετε εναποθέσει τις ελπίδες σας για την ανάπτυξη. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΟΠΕ κατέθεσε την αντίθεση 300 και πλέον εξαγωγικών επιχειρήσεων για το παρόν νομοσχέδιο. Το προβληματισμό του σχετικά με τα εν ενεργεία προγράμματα και δράσεις που τίθονται σε κίνδυνο από την εκκαθάριση του ΟΠΕ σας έθεσαν στην συνεδρίαση των φορέων τόσο ο ΣΕΦ όσο και η Εθνική δ΄ Επαγγελματική Οργάνωση «Αμπέλου και Οίνου». Μη μας καταθέτετε έγγραφα αιόλου περιεχομένου, εάν έχετε οικονομοτεχνική μελέτη η οποία να θεμελιώνει την αναγκαιότητα συνένωσης των φορέων και να τεκμηριώνει τις ενέργειες, σας παρακαλούμε να την καταθέσετε. Φυσικά βέβαια είμαστε σίγουροι ότι δεν έχετε τέτοια μελέτη.


(Συνέχεια ομιλίας της κυρίας Ραχηλ Μακρή)


Εσείς δε καταθέτετε ούτε την έκθεση των ελεγκτών εμπειρογνωμόνων, την οποία ο κ. Υφυπουργός έλαβε, όπως μας είπε, μερικώς υπόψη του. Θέστε το συγκεκριμένο έγγραφο στη διάθεση του Κοινοβουλίου, προκειμένου να κρίνουμε όλοι οι Έλληνες τι ακριβώς σας προτείνουν, τι υλοποιείτε και με ποιον τρόπο το κάνετε. Σταματήστε να στηρίζεται το επιχειρούμενο πολιτικό πείραμα, επικαλούμενοι τους ξένους τεχνοκράτες της ολλανδικής Task Force ως «υπεύθυνους για την επινόηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου». Μας είπατε στην προηγούμενη συνεδρίαση ότι «δημιουργούμε σενάρια για την πρόσληψη των νομικών συμβούλων». Νομοθέτη τη δυνατότητα πρόσληψης δικηγόρων με έμμισθη εντολή, παραβιάζοντας την κείμενη νομοθεσία που απαιτεί στις συγκεκριμένες περιπτώσεις να υπάρχει προκήρυξη και διαγωνισμός για τη θέση. Αυτό είναι αντικειμενικό. Που είδατε ακριβώς το σενάριο; Εάν θέλετε να προάγετε την αξιοκρατία, γιατί δεν το πράττετε; Σ' αυτό μας απαντάτε ότι «οι θέσεις των νομικών είναι καλυμμένες και δεν θα προσλάβετε άμεσα νέους νομικούς συμβούλους». Σοβαρευτείτε επιτέλους. Σας ρωτάμε γιατί νομοθετείτε μια αδιάβλητη διαδικασία χωρίς προκήρυξη και διαγωνισμό και μας απαντάτε ότι τώρα έχετε καλύψει τις θέσεις. Πόσο θέλετε να υποτιμήσετε τη νοημοσύνη αυτών, οι οποίοι μας ακούνε; Εάν είναι δυνατόν, ούτε στον Ρινόκερο του Ιονέσκο τέτοια επιχειρήματα αποπροσανατολισμού δεν βλέπουμε και δεν διαβάζουμε.
Καθώς είμαστε στη δημιουργία σεναρίων, να σας καταθέσουμε την απόλαυση που μας προσέφερε η αναφορά σας για την τηλεφωνήτρια στο Κατάρ και τον οδηγό μιας πρεσβείας μας που επιθυμείτε να προσλάβετε χωρίς πτυχίο, για ν’ απογειώσετε τις επενδύσεις. Είναι τόσο αστείο όσο και η ποσότητα των επενδύσεων, που έχετε επιτύχει με τα ταξίδια των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά στις αραβικές χώρες. Είναι τόσο κωμικοτραγικό, όσο και τ’ αποτελέσματα του ταξιδιού του σημερινού Πρωθυπουργού στην Κίνα, για να προωθήσει τις επενδύσεις. Το μόνο που κατάφερε είναι ν’ αποδεσμεύσει επενδύσεις προς την Κίνα. Μάλλον «του έλειπε ο οδηγός και η τηλεφωνήτρια».
Πέρα, όμως, από τις τραγικές αστειότητές σας μην κατηγορείτε εμάς για προώθηση συντεχνιακών συμφερόντων. Να μην πέφτετε, πλέον, τόσο χαμηλά. Σας καλέσαμε να λάβετε υπόψη σας το υπόμνημα ανθρώπων, που έχουν προσληφθεί με αξιοκρατικές διαδικασίες και προτείνουν το πλαίσιο, αλλά και τις προϋποθέσεις του ορισμού των τυπικών προσόντων για την πρόσληψη υπαλλήλων στο εξωτερικό συμφωνώ και βέβαια με τις διατάξεις του αρμόδιου Υπουργείου Εξωτερικών.
Πάλι, βέβαια, δεν έχετε ν’ απαντήσετε. Δημιουργείτε σενάρια για τηλεφωνήτριες και οδηγούς και δανείζεται την πρωθυπουργική «καραμέλα» των συντεχνιών. Συντεχνία, βέβαια, είστε εσείς και η Κυβέρνησή σας με fans του εξωτερικού, με εργολάβους καναλάρχες που στηρίζουν επικοινωνιακά το ουσιαστικό κενό της πολιτικής σας και λαμβάνουν, βέβαια, δωράκια από τις υποτιθέμενες ιδιωτικοποιήσεις. Βλέπετε ότι είμαστε αρκετά ευγενικοί, για να υιοθετήσουμε τη λέξη «συντεχνία» και όχι «συμμορία» όπως, βέβαια, σας αποκαλεί μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού.
Στη διένεξή σας με τους υπαλλήλους του ΟΠΕ για το ασφαλιστικό πρόγραμμα δεν θα παρέμβουμε. Τα κόμματα της Συγκυβέρνησης σας προσέλαβαν αυτούς τους ανθρώπους, οι Υπουργοί σας και οι διορισμένοι από εσάς στο Δ.Σ. ενέκριναν το ασφαλιστικό τους αυτό πρόγραμμα. Αυτά είναι τα προβλήματα με τις ανώνυμες εταιρείες, αυτές πράττουν ανεξέλεγκτα.
Τώρα, βέβαια, έρχεστε και ζητάτε τι; Να πάρετε πίσω τα εφάπαξ, τα οποία έχουν δοθεί; Να μη συνεχιστεί, δηλαδή, το πρόγραμμα ασφάλισης για τους 30 ανθρώπους; Να καταλάβουμε τι ακριβώς θέλετε. Εάν έχετε δίκιο, εάν παραβιάστηκε νόμος, εάν έγινε κατάχρηση, εμείς θα συνταχθούμε μαζί σας. Πριν, όμως, πάρουμε πίσω το εφάπαξ από τον συνταξιούχο, θα ακυρώσουμε τις ληστρικές συντάξεις του χρυσού της Χαλκιδικής, που λιγνιτωρυχείου της Βεύης, την παραχώρηση των αυτοκινητοδρόμων, την πώληση των αεροδρομίων, που ΟΠΑΠ, της ΔΕΣΦΑ και του ΑΔΜΗΕ. Θα θέλατε να συνεχίσουμε παρακάτω; Θα πάρουμε, βέβαια, πίσω το «παντεσπάνι» των κομματικών σας φίλων και μετά το «γιαουρτάκι» του συνταξιούχου Έλληνα, γιατί η δικαιοσύνη δεν μπορεί, κύριε Υπουργέ, να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά και αρχίζει πάντα από το μείζον, το μεγάλο, για να πάει στο ελάσσων, το μικρό.
Όπως σας είπαμε, δεν θα εισέλθουμε σ' αυτή τη σύγκρουση, που έχετε εσείς, όμως, καθώς μας ενδιαφέρει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, καταθέσαμε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 του σχεδίου νόμου Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας, που ρυθμίζει θέματα λειτουργίας της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε., μετά το πρώτο εδάφιο και μετά τη διατύπωση, όπως αποτυπώνονται στον εσωτερικό κανονισμό της προστίθενται 2 εδάφια ως ακολούθως: Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. υποκαθίσταται αυτοδικαίως ως εργοδότης στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού, που έχει δικαίωμα μεταφοράς βάσει του προηγούμενου εδαφίου για όλες τις συνέπειες με την επιφύλαξη των ρυθμίσεων του παρόντος άρθρου. Οι διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 178/2002 εφαρμόζονται και για το προσωπικό του ΕΟΕ Α.Ε., εφόσον η μεταβίβαση που πραγματοποιείται δυνάμει του παρόντος εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος 178/2002 και της οδηγίας 98/50 όπως ισχύουν.
Η τροπολογία αυτή κατατέθηκε με δεδομένο ότι με το άρθρο 2 του παρόντος η εταιρία Ελληνικός Οργανισμός εξωτερικού εμπορίου Α.Ε. λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση και προκειμένου να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σύμφωνα με την κείμενη ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μ’ αυτή εξασφαλίζεται ότι το προεδρικό διάταγμα 178/2002 μέτρα σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων σε συμμόρφωση προς την οδηγία 98/50 του Συμβουλίου θα έχει η εφαρμογή και στις σχέσεις του προσωπικού του ΕΟΕ με το νεοϊδρυόμενο εργοδοτικό φορέων με την προϋπόθεση ότι η μεταβίβαση από τον υφιστάμενο φορέα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος 178/2002 και της οδηγίας 98/50 όπως ισχύουν. Δεν ζητάμε να δώσετε τίποτα σε κάποιον, το οποίο δεν το δικαιούται, αλλά απαιτούμε να μην κατά πατάτα τα δίκαια των εργαζομένων. Για τον απλό αυτό λόγο περιμένουμε ν’ αποδεχτείτε τη συγκεκριμένη τροπολογία. Σας ευχαριστώ πολύ.