21/2/14

Η Ελλάδα χρειάζεται έργα και όχι λόγια και Ανώνυμες Εταιρίες μηδενικού έργου

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ομιλίες της Βουλευτού Ν. Κοζάνης και Τομεάρχου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κας Ραχήλ Μακρή στο νομοσχέδιο «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας και άλλες διατάξεις»


Ραχήλ Μακρή: "Η Ελλάδα χρειάζεται έργα και όχι λόγια και Ανώνυμες Εταιρίες μηδενικού έργου"

Η φαντασιακή αναπτυξιακή προσέγγιση του κ. Σαμαρά και των Υπουργών του όχι μόνο δεν υλοποιεί μέτρα πάταξης της ανεργίας αλλά δημιουργεί φορείς βολέματος ημετέρων κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων. Πιο συγκεκριμένα δημιουργείται υποτιθέμενος ενιαίος φορέας εξωστρέφειας με την μορφή μιας ακόμα Ανώνυμης Εταιρίας αμφιβόλου παραγόμενου αποτελέσματος.


Το πλαίσιο της νομοθετικής παθογένειας των κυβερνητικών επιλογών επισήμανε η τομεάρχης Ανάπτυξης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή στις συζητήσεις της ολομέλειας του Κοινοβουλίου επί του σχετικού νομοσχεδίου στις 18 και 20 Φεβρουαρίου 2014. Το ενάμιση εκατομμύριο ανέργων και οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα αναμένουν εξηγήσεις για την κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας προσληψη, μεταταξη και δανεισμό ημετέρων στον νέο φορέα του κ. Χατζηδάκη.

Η τομεάρχης Ανάπτυξης κα Ραχήλ Μακρή τόνισε: "Αποτέλεσμα της πολιτικής της Συγκυβέρνησης είναι τα λουκέτα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα της εμμονής στην εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών είναι να αλλάζουν έδρα οι μεγάλες επιχειρήσεις φεύγοντας από τη χώρα μας"

Για την αντιμετώπιση της υφεσιακής πολιτικής απαιτείται σχέδιο και υλοποιήσιμες λύσεις, τις οποίες η Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή έχει αποτυπώσει στο Κυβερνητικό πρόγραμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η Ελλάδα χρειάζεται έργα και όχι λόγια και Ανώνυμες Εταιρίες μηδενικού έργου.




Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή

Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531

25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842




Ακολουθούν τα βίντεο και το κείμενα των ομιλιών της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή στην Ολομέλεια της Βουλής:




Ολομέλεια 18-2-14

«Η Συγκυβέρνηση καταθέτει ένα ακόμα νομοσχέδιο του οποίου ο τίτλος και το ευχολόγιο της εισηγητικής έκθεσης δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας έχει αποδείξει ότι οι επενδύσεις, αλλά και η ανάπτυξη, δεν υλοποιούνται ούτε με ευχές, αλλά ούτε με λόγια.

Δεν χρειάζονται, κύριε Χατζηδάκη, μαγικές ικανότητες για να κάνετε όλους τους Έλληνες να συμφωνούν με τις νομοθετικές σας πρωτοβουλίες. Για να συμφωνούν οι Έλληνες με τις νομοθετικές σας παρεμβάσεις χρειάζεται να υπηρετείτε με σοβαρότητα, αλλά και με συνέπεια, το δημόσιο συμφέρον. Εσείς, σε αντίθεση με τους κανόνες ορθής νομοθέτησης, αρνείστε να λάβετε υπόψη την πραγματικότητα που η πολιτική σας έχει διαμορφώσει.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής σας είναι τα λουκέτα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα της εμμονής σας στην εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών είναι να αλλάζουν έδρα οι μεγάλες επιχειρήσεις φεύγοντας από τη χώρα μας.

Απόρροια των έργων σας είναι ο διοικητικός πληθωρισμός των φορέων που ασχολούνται -ή υποτίθεται ότι ασχολούνται- με την ανάπτυξη και τις εξαγωγές. Ειδικά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στη χώρα μας τη γέννηση φορέων υπηρεσιών, εταιρειών και σχημάτων για την προσέλκυση επενδύσεων, τη διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ του αναπτυξιακού νόμου κλπ..

Θέλετε παραδείγματα; Θα σας δώσουμε παραδείγματα. Η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ, η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Γεωργίας, η ΓΓΕΤ, ΚΑΠΕ, ΔΙΣΑ Περιφερειών, Μητρώα Ανεξάρτητων Αξιολογητών και Ελεγκτών, «Επενδύστε στην Ελλάδα», διαχειριστικές, ΜΟΔ, αναπτυξιακές εταιρείες, ψηφιακές ενισχύσεις και παλαιότερα ΕΟΜΜΕΧ. Αν λάβουμε υπόψη μας τις υπόλοιπες υπηρεσίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και ολοκλήρωση μιας επένδυσης, όπως είναι για παράδειγμα το ΥΠΕΚΑ, οι Περιφέρειες, οι δήμοι, οι πολεοδομίες, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, τα δασαρχεία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο ΕΟΤ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τα Επιμελητήρια, τα τραπεζικά ιδρύματα κλπ., θα συνθέσουμε, βέβαια, το πολυδαίδαλο σύστημα το οποίο σε συνδυασμό με το συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό σύστημα το μόνο το οποίο καταφέρνει είναι η ανάσχεση των επενδύσεων.

Η απάντησή σας στο διοικητικό αυτό πληθωρισμό είναι η ίδρυση μιας ακόμα ανώνυμης εταιρείας. Ο συντονισμός και η υλοποίηση της εξωστρέφειας οφείλει να βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου και όχι οποιασδήποτε ανώνυμης εταιρείας αναποτελεσματικής διαχείρισης πόρων και μηδενικού παραγόμενου αποτελέσματος.

Αν χρειάζεστε αποδείξεις ανατρέξτε στην έκθεση των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων που οι ίδιοι παραγγείλατε αλλά και επικαλείστε.

Τι σας λένε, λοιπόν, οι σύμβουλοί σας; Στη σελίδα 5 αναφέρεται ότι οι δραστηριότητες προώθησης που ακολουθείτε, δεν στοχεύουν τις αγορές με υψηλό δυναμικό, καθώς και ότι δεν αντιμετωπίζετε στρατηγικά ζητήματα στο συγκεκριμένο τομέα.

Πριν προσπαθήσετε να ρίξετε την πέτρα του αναθέματος στις δημόσιες υπηρεσίες, μελετήστε την προηγούμενη ακριβώς σελίδα. Εκεί ακριβώς αποκαλύπτεται ότι οι Ολλανδοί δεν εξέτασαν τη δράση δημοσίων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, από τους δέκα τομείς που στοχεύουν στην προαγωγή του εμπορίου και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στους οκτώ αξιολογήθηκε η δράση της ανώνυμης εταιρείας «Επενδύστε στην Ελλάδα». Η συγκεκριμένη ανώνυμη εταιρεία παρουσιάζεται να έχει συναρμοδιότητα με αυτούς τους τομείς.

Ποια τα αποτελέσματα; Τι ακριβώς πέτυχε μέχρι σήμερα; Τίποτα, αν βέβαια πιστέψουμε τους Ολλανδούς. Οι ελληνικές εξαγωγές μας φέρνουν στον πάτο της αντίστοιχης κατάταξης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κύριος Υφυπουργός μας είπε ότι έλαβε την ανωτέρω έκθεση μερικώς υπόψη του. Εσείς, κύριε Υπουργέ, μας δηλώσατε ότι έχετε προσαρμόσει αυτές τις προτάσεις στα ελληνικά δεδομένα.

Η έκθεση για την Ελλάδα δεν έγινε; Ζητάτε από τους Ολλανδούς να φτιάξουν μια μελέτη για την Ελλάδα και μετά έρχεστε και μας λέτε ότι την προσαρμόζετε στα ελληνικά δεδομένα; Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς εννοείτε; Δεν είναι δυνατόν να ακούγονται παρόμοια επιχειρήματα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Καθώς δεν είχατε την πρόνοια, βέβαια, να καταθέσετε τη σχετική έκθεση, παρά τις δηλώσεις σας ότι έχει βασιστεί σε αυτή, το κάνουμε εμείς και καταθέτουμε για τους Βουλευτές την αντίστοιχη έκθεση.

Δεν γνωρίζετε ούτε σε ποια χώρα απευθύνεται η έκθεση που οι ίδιοι ζητήσατε από τους Ολλανδούς. Δεν εξηγείται, βέβαια, αλλιώς ο ισχυρισμός σας ότι προσαρμόσατε στα ελληνικά δεδομένα μια έκθεση την οποία εσείς παραγγείλατε και είναι φτιαγμένη για την Ελλάδα.

Παρομοίως δεν εξηγείτε με ποια δεδομένα εξάγατε το συμπέρασμα για το «σοβαρό» έργο που υλοποίησε η εταιρεία «Επενδύστε στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τα έγγραφα που ο ίδιος καταθέσατε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το μόνο που υλοποιήθηκε είναι η εκτύπωση φυλλαδίων και να πραγματοποιούν ταξίδια στο εξωτερικό οι διορισμένοι, εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών, κομματικοί εκλεκτοί σας.

Για να ενισχύσετε αυτόν τον φορέα ταξιδίων και έκδοσης φυλλαδίων, ουσιαστικά έρχεστε σήμερα και διαλύετε τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν σέβεστε ούτε τη γνώμη της αγοράς, στην οποία υποτίθεται ότι έχετε εναποθέσει τις ελπίδες σας για την ανάπτυξη.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΟΠΕ κατέθεσε την αντίθεση τριακοσίων και πλέον εξαγωγικών επιχειρήσεων για το παρόν νομοσχέδιο.

Να κάνουμε στο σημείο αυτό μία παρένθεση, για να τονίσουμε ότι εμείς όταν αναφέρουμε στοιχεία, μπορούμε και να τα αποδείξουμε. Για του λόγου το αληθές, καταθέτουμε για τα Πρακτικά υπομνήματα του Συλλόγου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου Και Οίνου.

Επίσης, σας καταθέτουμε ενδεικτικό δείγμα επιστολών εξαγωγικών επιχειρήσεων που εκφράζουν την αντίθεσή τους με την προτεινόμενη συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Εξαγωγικού Εμπορίου με τον επιχειρούμενο από εσάς τρόπο, αλλά και χρονοδιάγραμμα.

Βλέπετε, σε αντίθεση με τους εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας, εμείς μπορούμε να αποδείξουμε τα λεγόμενά μας. Ως εκ τούτου, σας επιστρέφουμε, βέβαια, τους χαρακτηρισμούς ως «συνομωσιολόγων». Μην καταφεύγετε στη λάσπη, μην καταφεύγετε στη φίμωση, κλείνοντάς μας τα μικρόφωνα στις επιτροπές όταν δεν έχετε επιχειρήματα και δεν μπορείτε να αποδείξετε τα λεγόμενά σας. Βλέπετε ότι με τα έργα σας θίγετε αυτούς που υποτίθεται ότι υπηρετείτε, τις ελληνικές δηλαδή, εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Εσείς, βέβαια, δηλώσατε ότι «ορισμένοι μπορεί να θίγονται από αυτό το νομοσχέδιο. Δεν πρέπει, όμως, να μας ενδιαφέρει αν θίγεται ο άλφα ή ο βήτα, αλλά το αν υπηρετείται το γενικό συμφέρον κι αν γίνεται πιο εύκολη η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και προώθησης των εξαγωγών».

Αναφέρατε, επίσης, ότι ο καινούργιος φορέας θα συμβάλλει με τη στελέχωσή του και με τις δομές του στην προσέλκυση των επενδύσεων και στην ενίσχυση των εξαγωγών.

Όταν αναφέρεστε στη στελέχωση, σας θυμίζουμε την ενδέκατη περίπτωση της παραγράφου 2 του άρθρου 1. Στη συγκεκριμένη διάταξη προβλέπεται κατά λέξη: «Στην εταιρεία προσλαμβάνονται και τέσσερις νομικοί σύμβουλοι, καθώς και εσωτερικός ελεγκτής με σχέση έμμισθης εντολής. Η πρόσληψη των νομικών συμβούλων πραγματοποιείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν. 1649/1986 και του άρθρου 43, παράγραφος 2, εδάφιο 1 του ν. 4194/2013. Η πρόσληψη δικηγόρων από την εταιρεία με σχέση έμμισθης εντολής γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία εγκρίνεται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 43 του ν. 4194/2013 και του άρθρου 11 του ν. 1649/1986».

Εμείς, λοιπόν, σας ρωτάμε: Γιατί παραβιάζετε τα άρθρα 43 του ν. 4194/2013 και 11 του ν. 1649/1986; Μήπως γιατί προβλέπουν ότι στις περιπτώσεις διορισμού δικηγόρων με έμμισθη εντολή πρέπει να υπάρχει προκήρυξη;

Ο ν. 4194/2013 σας θυμίζουμε ότι είναι ο Κώδικας Δικηγόρων, τον οποίο νομοθετήσατε όχι μόνο κατ’ εντολή της τρόικα, αλλά λαμβάνοντας το κείμενό της με email στα αγγλικά από τους υπαλλήλους της.

Προκειμένου, λοιπόν, να βολέψετε στις θέσεις των δικηγόρων όσους έχετε προαποφασίσει, καταπατάτε τις συμφωνίες με τους ίδιους τους εταίρους σας και ξεχνάτε τις βαρύγδουπες εξαγγελίες σας για διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και αξιοκρατία. Αυτή, βέβαια, την έρμη την αξιοκρατία την παραβιάζετε και στη στελέχωση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία συντελείται μόνο από απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.

Για το υπόλοιπο προσωπικό τι να παρατηρήσουμε; Μετατάξεις προβλέπετε, πάλι, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας. Αποσπάσεις θα κάνετε από το δημόσιο, τις τράπεζες και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Προσλήψεις θα κάνετε πιθανότατα όταν πλησιάζουν οι εκλογές. Και το χειρότερο είναι ότι δίνετε και τη δυνατότητα δανεισμού υπαλλήλων από τον ιδιωτικό τομέα. Όργιο, δηλαδή, παροχών κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας.

Το μόνο, βέβαια, που δεν προβλέψατε είναι η αξιοποίηση του προσωπικού που η Συγκυβέρνηση έχει βγάλει σε διαθεσιμότητα και το οποίο, απειλώντας το με τον εφιάλτη της ανεργίας, το κρατάτε όμηρο των κομματικών σας παιχνιδιών. Φτάσατε, μάλιστα, και σε τέτοια σημεία πολιτικής αλητείας με το να βγάζετε σε διαθεσιμότητα υπαλλήλους που βρίσκονται σε άδεια κύησης και σε άδεια λοχείας στους υπό κατάργηση φορείς, υπαλλήλους που διορίστηκαν με ΑΣΕΠ και υπαλλήλους οι οποίοι διαθέτουν υψηλά επιστημονικά προσόντα, όπως είναι τα διδακτορικά.

Σας επισημάναμε τα ανωτέρω και κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή. Τι μας απάντησε ο κ. Μηταράκης; Ότι κάνουμε σενάρια, γιατί οι θέσεις των νομικών είναι ήδη καλυμμένες. Πού ακριβώς είδατε τα σενάρια; Σας επαναλαμβάνουμε ότι νομοθετείτε τη δυνατότητα πρόσληψης δικηγόρων με έμμισθη εντολή, παραβιάζοντας την κείμενη νομοθεσία, που απαιτεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να υπάρχει προκήρυξη και διαγωνισμός για τη θέση. Αυτό είναι αντικειμενικό. Σας ρωτάμε γιατί νομοθετείτε μια διαβλητή διαδικασία χωρίς προκήρυξη και διαγωνισμό και μας απαντάτε ότι τώρα έχετε καλύψει τις θέσεις.

Με αυτές τις διαδικασίες στελέχωσης, ο Ενιαίος – υποτίθεται – Φορέας Εξωστρέφειας που δημιουργείτε θα συμβάλει στην προσέλκυση των επενδύσεων, αλλά και στην ενίσχυση των εξαγωγών; Μάλλον όχι. Πιο πολύ θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση της κομματικής σας πελατείας, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που βέβαια δεν έχει καμμία σχέση με την εξωστρέφεια.

Θα θέλαμε, βέβαια, να αναγνωρίσουμε στο συγκεκριμένο νομοθέτημα ένα πραγματικό εργαλείο υλοποίησης επενδύσεων, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η χώρα μας, ειδικά για την εφαρμογή των ανερμάτιστων μνημονιακών πολιτικών. Ωστόσο, μελετώντας το προσεκτικά, διαπιστώνουμε ότι οι διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου παραπαίουν μεταξύ ανούσιου ευχολογίου, γενικόλογων εξαγγελιών, μηδενικής ουσιαστικής αξίας και βολέματος ημετέρων.

Για τους λόγους αυτούς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο».

Ολομέλεια 20-2-14

«Δυστυχώς το παρόν νομοσχέδιο, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της ενασχόλησης της Κυβέρνησης με το ουσιαστικό τίποτα και όχι με την ουσία των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Συνενώνετε τον ΟΠΕ στην Α.Ε «Επενδύστε στην Ελλάδα» για να θέσετε όπως ισχυρίζεστε τα θεμέλια των ελληνικών εξαγωγών.

Αφού τα κόμματα της συγκυβέρνησης κατέστρεψατε συθέμελα την ελληνική οικονομία, αφού σύρατε την Ελλάδα σε βαθιά ανθρωπιστική και κοινωνική κρίση με την μνημονιακή πολιτική των λαθών και της αναποτελεσματικότητας, τώρα δημιουργείτε τα θεμέλια μίας νέας ΑΕ.

Αντί να σταματήσετε την υφεσιακή πολιτική της μνημονιακής προσήλωσης και να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για παραγωγή προκειμένου να υπάρχουν επενδύσεις, που είναι το αυτονόητο, εσείς έρχεστε και αλληλοκατηγορείστε για το ποιό εκ των δυο κομμάτων σας φταίει για το μνημόνιο.

Ακούσαμε χθες τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει ότι το 2009 το κόμμα του παρέλαβε καμένη γη. Μας διαβεβαιώσατε για την άρνηση των Ρώσων και των Κινέζων να δανείσουν την χώρα μας, λόγω του τρομακτικού τριδύμου, όπως το χαρακτηρίσατε, του χρέους, του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Δεν ακούσαμε βέβαια κουβέντα για τις αλχημείες του Τ+10 και την υποτιμητική κερδοσκοπία που στήθηκε με αποφάσεις διευθυντών της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν ακούσαμε κουβέντα για τη δόλια μεθόδευση δημιουργίας κρίσης δανεισμού για να μπει η χώρα στο μνημόνιο με στημένα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ. Δεν ακούσαμε άχνα για τον πρώην αρχηγό σας που έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα δήθεν για να μας σώσει και τώρα βέβαια έχει εξαφανιστεί από την χώρα ενώ πληρώνεται από τον ελληνικό λαό.

Αντίθετα ακούσαμε να υπερηφανεύεστε για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει επιτύχει το ΠΑΣΟΚ.

Εύγε, η πολιτική σας ανδρεία στέρησε τα φάρμακα από τους συνταξιούχους. Η δαπάνη για φάρμακα στους αρρώστους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την δήθεν σοσιαλιστική σας σκέψη.

Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που πρώτα τους κόβετε την σύνταξη και μετά τους μειώνετε τα φάρμακα καταδικάζοντάς τους σε υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής;

Θα τους πείτε ότι το δαχτυλίδι της εξουσίας που σας έδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν θολό όπως μας είπατε χθες;

Το έχουν ξανακούσει από τον Γιωργάκη αλλά δεν γνωρίζουν γιατί όπου βλέπετε δαχτυλίδια εξουσίας θολά ή μη, σπεύδετε να τα φιλήσετε.

Πέρα από τον λεκτικό πολιτικό λεονταρισμό διαφοροποίησής σας διαπιστώνουμε ότι το υποτιθέμενο σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται σε όλα με την δήθεν νεοφιλελεύθερη ΝΔ.

Ακόμα και τα ίδια πράγματα σας κάνουν εντύπωση.

Ο κ. Χατζηδάκης χθες καλόπιστα αναρωτήθηκε γιατί ζητάμε εξηγήσεις για την έκθεση των Ολλανδών της Task Force.

Καλόπιστα βέβαια θα σας απαντήσουμε κι εμείς ότι δεν υπερασπιζόμαστε ούτε την τρόικα, ούτε την Task Force ούτε την μνημονιακή σύμβαση που έχετε υπογράψει.

Αυτούς, κ. Χατζηδάκη, τους φέρατε εσείς. Εσείς τους αναθέσατε την συγγραφή του εν λόγω εγγράφου και εσείς τους πληρώσατε με λεφτά του ελληνικού λαού.

Εμείς υπερασπιζόμαστε τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, που εσείς δεν σέβεστε. Εάν ζητάτε μια έκθεση για την Ελλάδα και μετά την προσαρμόζετε στα ελληνικά δεδομένα, σημαίνει ότι δεν καταλάβατε τι παραλάβατε. Ζητήστε μια περίληψη, αλλά μην χρεώνετε το ελληνικό κράτος με περισσότερες δαπάνες εξ αιτίας της προφανούς αδυναμίας κατανόησής σας.

Καταθέσαμε στα πρακτικά την έκθεση για να αποτελεί κτήμα του ελληνικού λαού που την πλήρωσε.

Αλήθεια εσείς δεν μας απαντήσατε ούτε προχθές γιατί την κρύβατε;

Για να μην αποκαλυφθεί ότι η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που υπηρετείτε και ο κυβερνητικός εταίρος σας το ΠΑΣΟΚ έχουν φέρει την χώρα στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξαγωγές;

Ότι οι φορείς που τα κόμματα της συγκυβέρνησης ίδρυσαν δεν μπορούν ούτε να στοχεύσουν στις σωστές αγορές;

Τι ακριβώς σας πείραξε που αποκαλύψαμε με αυτή την έκθεση;

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, ο βασιλιάς είναι γυμνός και όσο και εάν σας δημιουργεί τύψεις, ενοχές και ντροπή η νομοθέτηση τέτοιων νομοσχεδίων, εμείς θα είμαστε εδώ για να ενημερώνουμε τους πολίτες και να σας επισημαίνουμε την ανικανότητα ορθής και μελετημένης νομοθέτησης.

Θέλετε αποδείξεις, σας τις παρείχαμε κατά την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή. Εάν δεν εμπιστεύεστε την αντιπολίτευση ανατρέξτε στην Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Στην συγκεκριμένη έκθεση διαπιστώνεται η ευρύτητα των αρμοδιοτήτων αλλά και των καθηκόντων που απονέμονται στην εταιρία διά του προτεινόμενου Νομοσχεδίου και επισημαίνεται ότι η παράγραφος 1 του άρθρου 106 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται σε ειδικά ή αποκλειστικά δικαιώματα, που τα κράτη-μέλη θεσπίζουν ως προς τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Αναλυτικότερα επί των άρθρων:

Στο πρώτο καθίσταται εμφανές το όργιο παροχών κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπετε μετατάξεις κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας. Αποσπάσεις θα κάνετε από το δημόσιο, τις τράπεζες, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προσλήψεις θα κάνετε πιθανότατα όταν πλησιάζουν οι εκλογές και το χειρότερο είναι ότι δίνετε τη δυνατότητα δανεισμού υπαλλήλων από τον ιδιωτικό τομέα.

Το μόνο που δεν προβλέψατε είναι η αξιοποίηση του προσωπικού που η Συγκυβέρνηση έχει βγάλει σε διαθεσιμότητα και το οποίο, απειλώντας το με τον εφιάλτη της ανεργίας, το κρατάτε όμηρο των κομματικών σας παιχνιδιών.

Σας επισημάναμε πολλές την πρόβλεψη δυνατότητας πρόσληψης δικηγόρων χωρίς προκήρυξη των θέσεων που προβλέπουν τα άρθρα 43 του νόμου 4194/2013 και 11 του νόμου 1649/1986.

Σας ρωτήσαμε γιατί παραβιάζετε την αξιοκρατία και δίνετε την δυνατότητα στο ΔΣ να προσλαμβάνει δικηγόρους χωρίς προκήρυξη και μας απαντήσατε ότι οι θέσεις είναι καλυμμένες και δεν θα κάνετε προσλήψεις.

Όταν δεν έχετε να πείτε κάτι, σιωπήστε, μην υποβαθμίζετε την θεσμική σας θέση.

Για την παράγραφο 2 του άρθρου 2 διαβάζουμε από την Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ότι ο εκκαθαριστής της ανώνυμης εταιρείας «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου» δεν διώκεται ποινικώς για χρέη των υπό εκκαθάριση εταιρειών προς το Δημόσιο ή τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσής τους και ότι δεν υπόκειται σε προσωπική κράτηση ούτε υπέχει αστική ή άλλη ατομική ευθύνη. Εν προκειμένω προτείνεται η θέσπιση ακαταδίωκτου, επί προσβολή της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών, και απαλλαγής από αστικής ευθύνης, η οποία δεν αιτιολογείται ενόψει εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

Διαπιστώνουμε πως για άλλη μια φορά η Συγκυβέρνηση προσβάλει την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών και κατ’ επέκταση την ίδια την Δημοκρατία και το Σύνταγμα της χώρας για να εξυπηρετήσει λόγους πέραν του δημοσίου συμφέροντος.

Στο άρθρο 4 σας ζητήσαμε να θέσετε τυπικά προσόντα για την πρόσληψη επιστημονικών συνεργατών, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Οργανισμού του ΥΠΕΞ και εσείς απαντήσατε με σενάρια για τηλεφωνήτριες στο Κατάρ και οδηγούς που επιθυμείτε να προσλάβετε χωρίς πτυχίο, για ν’ απογειώσετε τις επενδύσεις.

Σας επισημαίνουμε την ανάγκη ορισμού τυπικών προσόντων για επιστημονικούς συνεργάτες και μας κατηγορείτε για προώθηση συντεχνιακών συμφερόντων.

Τι να πούμε; Μάλλον τα ταξίδια του κυρίου Παπανδρέου και κατόπιν του κυρίου Σαμαρά στις αραβικές χώρες δεν προσέλκυσαν επενδύσεις γιατί δεν είχαν προσληφθεί οι κατάλληλοι οδηγοί και τηλεφωνήτριες.

Σοβαρευτείτε, όσο είναι ακόμα καιρός.

Η προτροπή δεν αφορά μόνο εσάς αλλά όλους τους Υπουργούς που παρουσιάζουν αλλοπρόσαλλη νομοθετική δράση.

Παράδειγμα τέτοιας δράσης αποτελεί η τροπολογία με γενικό αριθμό 1167 και ειδικό 22, η οποία αναλύθηκε από την αρμόδια Τομεάρχη του υπουργείου Εσωτερικών, την κα Χρυσοβελώνη.

Δεν μπορεί να γίνει κατανοητό το γιατί οι διατάξεις της σχετικής τροπολογίας, ενώ μπορούσαν να ενσωματωθούν στο αρχικό κείμενο συναφούς νομοσχεδίου του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο ήδη φτάνει στο τελευταίο στάδιο νομοθέτησης, επιλέχθηκε να κατατεθούν με τη μορφή της τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τον υποτιθέμενο ενιαίο φορέα εξωστρέφειας.

Τέτοια μνημεία κακής νομοθέτησης δημιουργούν ερωτηματικά, δημιουργούν υποψίες και φυσικά καταψηφίζονται από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Με την τροπολογία 1170/25 αποσταθεροποιείτε για άλλη μια φορά την πολύπαθη, από την ατελέσφορη πολιτική σας, αγορά.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά δήλωση του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, στην οποία αναφέρει:

«Η τροπολογία αυτή βρίσκεται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Στις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις οι οποίες πασχίζουν να επιβιώσουν στη κρίση και να μην βάλουν λουκέτο έρχεται να προστεθεί η ανασφάλεια. Ανασφάλεια και για τις παλιές επιχειρήσεις αλλά και για τις νέες».

Και συνέχισε με το: «Αν ψηφιστεί αυτή η τροπολογία, θα πρόκειται για ακόμη μια ευθεία βολή στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που πασχίζουν μέρα με τη μέρα να επιβιώσουν και να ορθοποδήσουν τόσο οι ίδιοι όσο και η ελληνική οικονομία».



Οι έμποροι προσέθεσαν ότι με αυτή την τροπολογία εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα και ότι η πρόβλεψη για τριετή διάρκεια των επαγγελματικών μισθώσεων δεν λαμβάνει καν υπόψη τα πέντε χρόνια που δικαιολογεί η εφορία για την απόσβεση μιας επένδυσης.

Ρυθμίσεις τόσο σοβαρών θεμάτων χωρίς δημόσιο διάλογο δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Ομοίως δεν είναι δυνατόν παρά να καταψηφίσουμε την τροπολογία με γενικό αριθμό 1171 και ειδικό 26 καθώς μειώνει το επίπεδο ελέγχου και υποβαθμίζει τις δικλίδες ασφαλείας στην διασφάλιση του δημοσίου χρήματος. Εάν ευσταθούσε ο ισχυρισμός σας για μείωση της γραφειοκρατίας, θα καταργούσατε τον θεσμό του υπόλογου σε όλο το ΠΔΕ και όχι μόνο στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος.

Η τροπολογία 1172/27, σύμφωνα με τον αρμόδιο τομεάρχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων κο Χαϊκάλη, περιλαμβάνει ένα θετικό πρώτο σκέλος, ενώ το δεύτερο σκέλος αυτής αφορά την εφαρμογή νέου τρόπου υπολογισμού για το εφάπαξ, που έχει ψηφιστεί με το 2ο μνημόνιο,στον Ν.4093/2012 και για το οποίο είμαστε αντίθετοι. Αποτελεί ντροπή για την νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησής σας η συμπίεση θετικών διατάξεων με μνημονιακές επιθέσεις στην Ελληνική Κοινωνία. Καταψηφίζουμε την τροπολογία ως μέτρο εφαρμογής του μνημονίου, ενώ θα ήμασταν θετικοί εάν περιλάμβανε μόνο το πρώτο σκέλος.

Θετικοί θα ήμασταν και για την τροπολογία 1173/28 εάν όριζε συγκεκριμένη ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων αξιολόγησης για το Β’ εξάμηνο του 2014 και δεν παρείχε την αρμοδιότητα στον Υπουργό. Δυστυχώς οι επιλογές σας μας αναγκάζουν να καταψηφίσουμε και την συγκεκριμένη τροπολογία παρόλο που το πρώτο σκέλος της κρίνεται θετικό.

Η τροπολογία 1181/32 δεν είναι δυνατόν να συζητείται σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την εξωστρέφεια. Σταματήστε να παίζετε με ανθρώπινες ζωές.

Θα κλείσουμε με την προτροπή να λάβετε υπόψη το υπόμνημα των παραγωγών των λαϊκών αγορών, το οποίο σας έχουν καταθέσει και ζητούν λύσεις στα αιτήματα που εάν μη τι άλλο μόνο ως δίκαια μπορούν να χαρακτηριστούν. Ο περιορισμός του χρόνου δεν επιτρέπει την ανάλυση αυτών αλλά εάν δεν παρέχετε λύσεις στην αγορά, την οποία ισχυρίζεστε ότι υπηρετείτε θα επανέλθουμε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου».