10/2/14

Επιτέλους, θα πρέπει να δούμε ποιοι εμπλέκονται και ποιοι έχουν και την ευθύνη...

Δείτε την τοποθέτηση της Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Περιβάλλοντος με θέμα: Επίκαιρα ζητήματα στη διαχείριση απορριμμάτων της Κέρκυρας και διαβάστε τα σχετικά πρακτικά

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙE΄- ΣΥΝΟΔΟΣ B΄
ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ


Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα σήμερα, 6 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 15.40΄, συνεδρίασε, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» - 223, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής, κυρίας Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Επίκαιρα ζητήματα στη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».
Τα μέλη της Επιτροπής θα ενημερώσουν οι κ.κ. Σπύρος Σπύρου, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Στυλιανός Μποζίκης, Δήμαρχος Ζακύνθου, Ανδρέας Ξένος, Πρόεδρος Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ζακύνθου, Μιχαήλ Κάρρας, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων Κέρκυρας, Βασίλης Λιόγκας, Μηχανολόγος Μηχανικός του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Μαγδαληνή Παπανικολοπούλου, Υπεύθυνη Εξωραϊστικού Συλλόγου Τεμπλονίου.
 Η Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Κύριε Κοντονή, σε λίγα λεπτά θα σας ενημερώσουμε, αφού τους καταγράψουμε.
Θα ήθελα να πω στον κ. Περιφερειάρχη, ότι το θέμα αυτό έγινε ύστερα από δική μου επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και έγινε αποδεκτό και από τους Βουλευτές που συμμετέχουμε στην εν λόγω Επιτροπή. Έτσι, λοιπόν, γίνεται σήμερα αυτή η ειδική συνεδρίαση που είναι για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ιονίων νήσων, αφού προκλήθηκε όταν επισκέφθηκα το νησί της Κέρκυρας την 1η Νοεμβρίου του 2013, μετά από καταγγελίες των πολιτών αλλά και των φορέων της Κέρκυρας περί προβλημάτων που υπήρχαν με τον συγκεκριμένο ΧΥΤΑ. Είχαν καταγγείλει συγκεκριμένα, ότι αυτός αποτελεί οικολογική βόμβα για το νησί, καθώς και ότι υπάρχουν και θέματα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.
Από την αυτοψία που έγινε επειδή πήγα στον ΧΥΤΑ, πραγματικά διαπίστωσα, ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα. Όπως είπατε και οι ίδιοι το δεύτερο με τρίτο κομμάτι, δηλαδή, τα κύτταρα είναι συνενωμένα και αυτό δημιουργεί μια οικολογική βόμβα και μάλιστα πρόβλημα στο νησί σε περίπτωση πυρκαγιάς, γιατί δεν υπάρχουν οι προβλεπόμενοι διάδρομοι, ώστε να χρειαστεί σε περίπτωση ανάγκης να μπει έστω και ένα πυροσβεστικό όχημα. Αυτό είναι εμφανές στην περιοχή γιατί υπάρχει δίπλα το δάσος, καθώς και ενδείξεις νερού, που σημαίνει, ότι προφανώς υπάρχει και μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.
Εκτός, όμως, από αυτό υπήρχαν και συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ, που εργάζονταν εκείνη τη στιγμή κάτω από απαράδεκτους όρους, δηλαδή, χωρίς τα προβλεπόμενα από τις κοινοτικές οδηγίες, αλλά και τις δικές μας του Εθνικού Δικαίου, χωρίς γάντια και χωρίς την ενδυμασία η οποία απαιτείται. Όταν ερωτήθηκε ο υπεύθυνος που ήταν προφανώς από το Δήμαρχο, μου είπε προσωπικά, ότι δεν είχαν τα χρήματα για να εξοπλίσουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι δουλεύουν κάτω από αυτές συνθήκες.
Γι' αυτό, λοιπόν, κάνουν αυτή την ειδική συνεδρίαση, προκειμένου να βρούμε μια λύση στο θέμα, γιατί εκεί είναι το διά ταύτα, να υπάρχει ένα αποτέλεσμα από την Επιτροπή.
Επιτέλους, θα πρέπει να δούμε ποιοι εμπλέκονται και ποιοι έχουν και την ευθύνη, κύριε Περιφερειάρχα, γιατί εδώ όπως είπατε και ο ίδιος, έχετε δώσει κάποια εκατομμύρια ευρώ που βγαίνουν από τις τσέπες όλων των Ελλήνων πολιτών. Μας είπατε ότι έχουν, ήδη, μπει πρόστιμα για τη χώρα και στην ουσία δεν κατάλαβα, ποιος ευθύνεται, γιατί η ευθύνη όλη είναι, όπως κατάλαβα, ότι δεν έχουμε παιδεία ως Έλληνες για το πώς θα διαχειριστούμε και πώς θα πετάμε τα σκουπίδια.
Εδώ, όμως, υπάρχει ένα έργο. Το θέμα είναι ποιος έχει παραλάβει αυτό το έργο. Δεν υπάρχει υπεύθυνος; Είναι ο διαχειριστικός φορέας, η περιφέρεια, ο Δήμος της Κέρκυρας; ποιος είναι αυτός; Θέλουμε, εάν μπορείτε να μας απαντήσετε επί των θεμάτων αυτών, ποιος είναι ο υπεύθυνος και έχουμε φτάσει σ' αυτό το σημείο σήμερα να έρθει ο κ. Χοακίν. Λίγες μέρες μετά από την επίσκεψή μου ενημερώθηκα, ότι επισκέφθηκε το χώρο και ο κ. Χοακίν, το πόρισμα του είναι ένα πόρισμα φωτιά και όπως φαίνεται θα μας παραπέμψουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα αυτό.
Δεν μπορεί, λοιπόν, να φτάνουμε στα σημεία αυτά. Κάπου πρέπει να βρούμε την άκρη και όσο εμείς μπορούμε ως Βουλευτές σε κεντρικό επίπεδο να προχωρήσουν όλα αυτά τα θέματα, ώστε να μη φτάνουμε σε αυτά τα επίπεδα και βέβαια σε ένα νησί υψηλής αξίας τόσο οικολογικής όσο και περιβαλλοντικής και είναι από τους πρώτους προορισμούς στη χώρα μας σε πόλο έλξης. Δεν είναι δυνατόν να βλέπεις, όπως έβλεπα κι εγώ στην πορεία που ανέβαινα προς τον ΧΥΤΑ, να υπάρχουν σκουπίδια διάσπαρτα σ' ένα τέτοιο νησί.
Θα παρακαλούσα, εάν θέλει την κυρία Μαγδαληνή Παπανικολοπούλου, που είναι υπεύθυνη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Τεμπλονίου να προηγηθεί, αφού απαντήσει ο κ. Περιφερειάρχης.