28/2/14

Η Συγκυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί τη μετατροπή των φυλακών Κορυδαλλού σε κολαστήριο ανθρώπινων ψυχών

27 Φεβρουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κατάθεση της υπ. αριθμ. 6543 / 25-2-2014 ερώτησης της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή σχετικά με τις τριτοκοσμικές συνθήκες στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και τη διεθνή διαπόμπευση της χώρας.
Ραχήλ Μακρή: «Η Συγκυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί τη μετατροπή των φυλακών Κορυδαλλού σε κολαστήριο ανθρώπινων ψυχών»
Η αδιαφορία της Συγκυβέρνησης για τις ταπεινωτικές συνθήκες που βιώνουν οι κρατούμενοι στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και την ηχηρή παρέμβαση του αρμόδιου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς.

Οι άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας που επιδεινώνονται από τον υπερπληθυσμό, την έλλειψη προσωπικού, την παλαιότητα των χώρων και τις συνθήκες υγιεινής, έχει φτάσει τη κατάσταση στο απροχώρητο. Αντί η Συγκυβέρνηση να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, καταδικάζει τη «θανατική ποινή» τους προσβάλλοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους. Είναι υποχρέωση της πολιτείας η διασφάλιση της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των κρατουμένων.
Η Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή, κατέθεσε την με αρ. πρωτ. 6543 / 25-2-2014 ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, προκειμένου, να δοθούν απαντήσεις για τις ενέργειες που προτίθενται οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υγείας να αναλάβουν προκειμένου για την επίλυση των προβλημάτων των κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού. Είναι καιρός οι Κυβερνώντες να παρέχουν στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού τις στοιχειώδεις συνθήκες ασφάλειας για ασθενείς και εργαζόμενους και όχι να το θεωρούν αποθήκη.


Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή
Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531
25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842



Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:
ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
Βουλευτής Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς: Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υγείας
ΘΕΜΑ: «Τριτοκοσμικές συνθήκες στo νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και Διεθνής
διαπόμπευση της χώρας»
Σε δημοσίευμα του ηλεκτρονικού enet.gr στις 24 Φεβρουαρίου 2014 με θέμα : Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού αναφέρεται ότι : <<Σε απεργία πείνας βρίσκονται από τις 16 Φεβρουαρίου κρατούμενοι στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Πρόκειται για καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς και οροθετικούς, οι οποίοι καταγγέλλουν τις συνθήκες διαβίωσής τους, κάνοντας λόγο για κίνδυνο εξάπλωσης σοβαρών μεταδοτικών νόσων>>.
Εκτός αυτού, ηχηρή ήταν η παρέμβαση του αρμόδιου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς που ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι «Ανησυχούμε για τις ταπεινωτικές συνθήκες που βιώνουν οι φυλακισμένοι στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση»

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
1. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού;
2. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα και η επισήμανση του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
3. Ποιές ενέργειες προτίθεστε να αναλάβετε για να επιλύσετε τα προβλήματα των ασθενών του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού;
4. Προτίθεστε να διαφυλάξετε τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Αθήνα, 25/02/2014
Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ