14/2/14

Δεν θα επιτρέψουμε στη συγκυβέρνηση να συνεχίσει την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα ΓΝ Καβάλας και Ξάνθης

14 Φεβρουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κατάθεση ερώτησης της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή σχετικά με την επιχειρούμενη προσπάθεια υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα Γενικά Νοσοκομεία Καβάλας και Ξάνθης.
Ραχήλ Μακρή: «Δεν θα επιτρέψουμε στη συγκυβέρνηση να συνεχίσει την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα ΓΝ Καβάλας και Ξάνθης»
Η Κυβερνητική πολιτική περιστολής αναγκαίων δαπανών για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και η προσπάθεια αποδόμησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς χάρη των ιδιωτικών κλινικών πλήττουν σε ανεπίτρεπτο βαθμό τις ευαίσθητες ομάδες του Ελληνικού Πληθυσμού.

Αναλυτικότερα το με ΑΠ 345/24.1.2014 έγγραφο του νομαρχιακού συλλόγου ατόμων με ειδικές ανάγκες Ν. Καβάλας αποκαλύπτει την αποκαρδιωτική και απαράδεκτη εικόνα που η μνημονιακή ουτοπία έχει επιφέρει τόσο στο ΓΝ Καβάλας όσο και στο Γ.Ν. Ξάνθης.
Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας υφίστανται Γολγοθά ταλαιπωρίας, ενώ παράλληλα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια αλλά εξαντλείται καθώς η έλλειψη στελέχωσης καθιστά ανυπέρβλητη την εύρυθμη και ορθολογική λειτουργία των συγκεκριμένων νοσοκομείων.
Προκειμένου να διερευνηθούν οι αναφερόμενες καταγγελίες και να αναβαθμιστεί η στελέχωση και η ποιοτική λειτουργία των Γενικών Νοσοκομείων Καβάλας και Ξάνθης η Βουλευτής Ν. Κοζάνης και κοινοβουλευτική υπεύθυνη της Δυτικής Μακεδονίας κατέθεσε την με αριθμ. πρωτ.6269/765/ 13-2-2014 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων. Δεν χωρούν ημίμετρα στον χώρο της Υγείας. Δεν δύναται τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκα να αποτελούν πειραματόζωα της μνημονιακής εμμονής της Συγκυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν το ιατρικό προσωπικό να εξωθείτε σε φυγή στο εξωτερικό προς αναζήτηση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας.
Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας. Αυτή την υποχρέωση οφείλει να την ασκεί με τον πλέον διακριτικό και αποτελεσματικό τρόπο και προς τις ευπαθείς ομάδες του γενικού πληθυσμού.

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή
Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531
25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
Βουλευτής Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΚΕ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Στελέχωση της νευρολογικής κλινικής του Γ.Ν. Καβάλας»

Σύμφωνα με το ΑΠ 345/24.1.2014 έγγραφο του νομαρχιακού συλλόγου ατόμων με ειδικές ανάγκες Ν. Καβάλας, με θέμα <<επιτακτική ανάγκη στελέχωσης της νευρολογική κλινικής του Γ.Ν Καβάλας>>, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα από την ανεπαρκή στελέχωση της Νευρολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Καβάλας και προκαλούνται σημαντικά και σε κάποιες περιπτώσεις ανεπανόρθωτα προβλήματα τόσο στα Α.με.Ε.Α. όσο και στο γενικότερο σύνολο των πολιτών.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή <<Από τα τέλη της περασμένης χρονιάς το Γ.Ν. Καβάλας βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο παύσης λειτουργίας της Νευρολογικής Κλινικής του.
Γνωρίζουμε πως η Νευρολογική Κλινική του Γ.Ν. Καβάλας διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και ικανοποιητικό αριθμό κρεβατιών. Έχοντας όμως στη δικαιοδοσία της πλήθος περιστατικών που ξεπερνά τα όρια της Περιφέρειας (αναλαμβάνει περιστατικά των νομών Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης), ακόμα και οι ήδη υπάρχοντες θεράποντες ιατροί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Οι σημαντικές προσπάθειες των ιατρών να καλύψουν τις εφημερίες είναι αξιέπαινες.
Όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό οδήγησε στην εξάντληση του ίδιου του προσωπικού και συνεπώς έθεσε τη Κλινική σε υπολειτουργία. Την παρούσα στιγμή η Κλινική λειτουργεί μόνο με δύο Επιμελητές Α’ και έναν Επικουρικό, ενώ η θέση του Διευθυντή, μετά την αποχώρηση του κ. Τραϊφόρου λόγω συνταξιοδότησης τον Δεκέμβριο του 2011, δεν έχει καλυφθεί.
Αντιλαμβάνεστε πως είναι φύσει αδύνατο η συγκεκριμένη Κλινική, που καλείται να αντιμετωπίσει πολυάριθμα και βαρύνουσας σημασίας περιστατικά, να καταφέρει να ανταπεξέλθει με ανεπαρκή ανθρώπινο δυναμικό.
Επιπρόσθετα θα θέλαμε να τονίσουμε πως στη Νευρολογική Κλινική του Γ.Ν. Καβάλας, λειτουργεί Ειδικό Ιατρείο Σ.Κ.Π., το μόνο Ιατρείο που υπάρχει μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης. Δεδομένης της δύσκολης υφιστάμενης κατάστασης, οι ιατροί είναι αδύνατο να εξυπηρετήσουν, με τη συνέπεια που επιβάλλεται, τους πάσχοντες με Σ.Κ.Π. Αξίζει να τονίσουμε πως οι εφημερίες στην Κλινική δε δύναται να καλυφθούν με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο εικοσιτέσσερις ημέρες τον μήνα, διοχετεύοντας τα νευρολογικά περιστατικά στην Παθολογική Κλινική που κι εκείνη με τη σειρά της λειτουργεί με το ελάχιστο προσωπικό.
Είμαστε ενήμεροι πως στο Γ.Ν. Ξάνθης υπηρετεί με βαθμό Διευθυντή ο κ. Δημήτρης Νικηφορίδης, Νευρολόγος, ο οποίος στελέχωνε επάξια και την Νευρολογική Κλινική του Γ.Ν. Καβάλας για ένα τρίμηνο, μία ημέρα την εβδομάδα, κάτι που πλέον δε συμβαίνει. Ακόμα, έχουμε γνώση της επιθυμίας και του αιτήματός του για απόσπασή του στην Καβάλα, με σκοπό να καλύψει τη θέση του Διευθυντή και να είναι επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της Νευρολογικής Κλινικής. Τη στιγμή που στο Γ.Ν. Ξάνθης δύο ιατροί Νευρολόγοι στελεχώνουν την Παθολογική Κλινική εκτελώντας χρέη Συμβούλων, το Γ.Ν. Καβάλας χρειάζεται άμεσα εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Προτείνουμε, σύμφωνα με τα παραπάνω, την άμεση απόσπαση του κ. Νικηφορίδη στη Νευρολογική Κλινική της Καβάλας, καθώς έχουμε πληροφορηθεί για την επικείμενη αποχώρησή του στο εξωτερικό. Για την υλοποίηση των ανωτέρω, προτείνουμε ακόμα να ανοίξει άμεσα το πρόγραμμα «2+1» ώστε να μπορέσει να ασκήσει το λειτούργημά του στο Γ.Ν. Καβάλας, διαδικασία που γνωρίζουμε πως εφαρμόζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης.
Ας δοθεί ένα τέλος στην άσκοπη ταλαιπωρία των Α.με.Α. και των πασχόντων με Σ.Κ.Π., που πρέπει ανά πάσα ώρα αναγκαστικά να διοχετεύονται σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή της Αλεξανδρούπολης. Ας δοθεί ένα τέλος στην ανασφάλεια που προκαλείται από την ακαταίσχυντη φημολογία που λέει «ναι» στην παύση της λειτουργίας της Νευρολογικής Κλινικής Γ.Ν. Καβάλας, τη στιγμή που, με τον εξοπλισμό που διαθέτει, είναι εφικτό να αξιοποιηθεί και να στελεχωθεί με παραγωγικό τρόπο.
Είναι γνωστό πως ασθενείς από όλη την Βόρειο Ελλάδα συνωστίζονται σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα μεγάλων πόλεων. Στελεχώστε, λοιπόν, το Γ.Ν. Καβάλας και ενισχύστε την αποκέντρωση των ασθενών. Μπορεί να συμβάλει δυναμικά στην αποτελεσματικότητα και την καλύτερη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας>>.


Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Αληθεύουν τα όσα επισημαίνονται στην επιστολή του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες Ν. Καβάλας, σχετικά με την νευρολογική κλινική Γ.Ν Καβάλας;
  2. Υπάρχει κίνδυνος παύσης της λειτουργίας της;
  3. Αν ναι για ποιο λόγο;
  4. Πόσα είναι τα περιστατικά που εξυπηρέτησε τα έτη 2012 και 2013;
  5. Πόσοι γιατροί στελεχώνουν την νευρολογική κλινική;
  6. Πόσες εφημερίες καλύπτουν;
  7. Για ποιο λόγο δεν έχει αντικατασταθεί και πληρωθεί η θέση του Διευθυντή μετά την αποχώρηση του μέχρι προσφάτως υπηρετούντος λόγω συνταξιοδότησης;
  8. Λειτουργεί ειδικό ιατρείο για την σκλήρυνση κατά πλάκας ;
  9. Υπάρχει άλλο ειδικό ιατρείο μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης;
  10. Αληθεύει ότι οι γιατροί της νευρολογικής κλινικής δεν μπορούν να καλύψουν τους πάσχοντες από ΣΚΠ;
  11. Aν ναι γιατί;
  12. Πόσες μέρες το μήνα λειτουργεί το συγκεκριμένο κέντρο;
  13. Καλύπτονται όλα τα περιστατικά;
  14. Aν ναι με ποιον τρόπο;
  15. Αληθεύει ότι ο κύριος Δημήτριος Νικηφορίδης νευρολόγος στο ΓΝ. Ξάνθης στελέχωνε επικουρικά την νευρολογική κλινική του ΓΝ Καβάλας για ένα τρίμηνο μια ημέρα την εβδομάδα κάτι που έχει πλέον σταματήσει;
  16. Aν ναι για ποιο λόγο σταμάτησε;
  17. Υπάρχει αίτημα του γιατρού για απόσπαση του στην Καβάλα για την κάλυψη της θέσης του διευθυντή της νευρολογικής κλινικής του ΓΝ Καβάλας;
  18. Aν ναι τι προτίθεστε να κάνετε;
  19. Πόσοι νευρολόγοι υπηρετούν στο ΓΝ Ξάνθης και σε ποια κλινική υπηρετούν;
  20. Αληθεύει ότι οι νευρολόγοι του ΓΝ Ξάνθης εκτελούν χρέη συμβούλων;
  21. Aν ναι για ποιο λόγο δεν υλοποιείται η απόσπαση του ιατρού προκειμένου να στελεχωθεί επαρκώς η νευρολογική κλινική του νοσοκομείου Καβάλας;
  22. Πόσα νευρολογικά περιστατικά καλύπτονται στο ΓΝ Ξάνθης;
  23. Που εξυπηρετούνται τα άτομα με ΣΚΠ από τον Νομό Ξάνθης ;
  24. Tι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να στελεχωθούν οι κλινικές και των δυο νοσοκομείων με τους γιατρούς που απαιτούνται προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των κλινικών;

Επιπρόσθετα ζητείται η κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία όλων των σχετικών εγγράφων που θα τεκμηριώνουν τις απαντήσεις σας στα ανωτέρω ερωτήματα.



Αθήνα, 13/2/2014
Η ερωτώσα Βουλευτής,


Μακρή Ραχήλ