20/12/13

Παραβίαση Κοινοτικού Δικαίου που αφορά στη λειτουργία παράνομων χωματερών


Διαβάστε τα σχετικά Πρακτικά

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙE΄- ΣΥΝΟΔΟΣ B΄
ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ


Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα σήμερα, 19 Δεκεμβρίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 15.30΄, συνεδρίασε, στην Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» - 151, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής, κυρίας Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Παραβίαση Κοινοτικού Δικαίου που αφορά στη λειτουργία παράνομων χωματερών».
Τα μέλη της Επιτροπής θα ενημερώσουν οι κ.κ. Σωτήριος Στασινός, Βοηθός Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος, Ιωάννης Σαγιάς, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (Κύκλος Ποιότητας Ζωής) και η κυρία Εύη Σκανδάλου, Νομικός Σύμβουλος στην Ειδική Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.
 Η Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

Το λόγο έχει η κυρία Μακρή.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Θα ήθελα να πω ότι μέσω ερωτήσεων στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και μέσω συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής, έχουμε δει, έχουμε συζητήσει και έχουμε καταλήξει σε όλα αυτά που αναφέρατε, εσείς που είστε πιο ειδικοί για τα θέματα αυτά.
Μέσα από κάποιες ερωτήσεις που έχω κάνει και εγώ, στην ουσία, κατέληξα ότι δεν είναι θέμα ούτε τόσο έλλειψης κονδυλίων, γιατί, για παράδειγμα, σε μια ερώτηση που είχα καταθέσει, μου είχε απαντήσει το Υπουργείο ότι έχει γίνει μέχρι και διυπουργική επιτροπή ως συλλογικό όργανο σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο για να συντονίσει τις ενέργειες των συναρμόδιων Υπουργείων, γιατί στην αρχή πίστευα ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμό των υπουργείων, ωστόσο, ενημερώθηκα ότι υπάρχει και των φορέων και των υπηρεσιών και συγκροτήθηκε και εκτελεστική γραμματεία, όπως μου αναφέρεται επίσημα, ως μηχανισμός προώθησης και παρακολούθησης των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων που τελεί υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΚΑ.
Επίσης, μας ενημέρωσαν από το Υπουργείο, ότι αποφασίστηκε η επέκταση της συνεργασίας του ΥΠΕΚΑ με την ΜΟΔ Α.Ε., για την υποστήριξη των τελικών δικαιούχων των έργων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και η ενίσχυση με πρόσθετους πόρους 70 εκατομμυρίων ευρώ του άξονα που αφορά τα στερεά απόβλητα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ. Από κάποια άλλη ερώτηση στο ΥΠΕΚΑ, προκύπτει τελικά ότι η καθυστέρηση γενικά και όλα αυτά τα πρόστιμα οφείλονται στο ότι η Ελλάδα έχει θέμα για την ενεργοποίηση των περιφερειακών φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων και για τις αντιδράσεις των τοπικών συμφερόντων κατά της υλοποίησης αυτών των σχεδιασμών. Επομένως, θεωρώ ότι θα πρέπει προφανώς να επικεντρωθούμε στο αν συμφωνούν και οι προσκεκλημένοι ότι πραγματικά είναι αυτά οι δύο αιτίες που δημιουργούν όλα αυτά τα προβλήματα. Θα πρέπει να δούμε πώς γίνεται μέσα από τη νομοθέτηση να επιλυθούν αυτά τα δύο.


(Συνέχεια ομιλίας, κυρίας Ραχήλ Μακρή)
Γιατί το πρόβλημα είναι ό,τι - σας είχα κάνει την επιστολή για την Κέρκυρα, που και αν θέλετε να τη διαβάσετε αργότερα στα μέλη της Επιτροπής εάν συμφωνούν- στην επιτόπια αυτοψία που έκανα εκεί στην περιοχή Τεμπλονίου της Κέρκυρας, πήγε λίγες μέρες μετά και ο Ευρωπαίος, υπεύθυνος Επίτροπος κ. Χουακίν, όπου ανήγγειλε μάλιστα επειδή υπάρχουν και παραβιάσεις, ότι σύντομα θα επιβληθούν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επομένως αυτά θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα, καθότι δεν μπορεί να φθάνουμε να τα ξέρουμε όλοι και τελικά να μην βρίσκουμε μια λύση, όμως να γίνονται Επιτροπές με τόση σοβαρή δουλειά.
Το θέμα είναι να βρούμε ένα αποτέλεσμα, εγώ θεωρώ ότι εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε και προτείνω, έχοντας όλη την καλή διάθεση, αναφέρομαι και στην Πρόεδρο, να κάνουμε, μοιράζοντας οι Βουλευτές την Ελλάδα σε Περιφέρειες και από ότι βλέπω οι Περιφέρειες οι οποίες έχουν τα προβλήματα είναι συγκεκριμένες, γιατί η δυτική Μακεδονία και κάποιες άλλες περιοχές δεν έχουν τα ίδια έντονα προβλήματα. Επομένως να χωρίσουμε αυτές τις Περιφέρειες κάνοντας μια καταγραφή των προβλημάτων, όπου υπάρχουν με τις παράνομες χωματερές και γενικά με τα απόβλητα και τα απορρίμματα, να τα καταγράψουμε και να γίνει μια συζήτηση έπειτα με φορείς, στις οποίες όμως συζητήσεις να παρευρίσκονται και οι κάτοικοι ή ομάδες πολιτών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το δεύτερο πρόβλημα που μοίρασαν τις τοπικές κοινωνίες που θεωρώ ότι αντιδρούν ακριβώς καθώς έχουν ένα φόβο και μια δυσπιστία απέναντι στο Κράτος και στους φορείς του, ότι δεν θα λειτουργήσουν με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσουν, δημιουργώντας έτσι χειρότερα προβλήματα από αυτά που είναι να επιλύσουν.
Επομένως, εκτιμώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό σε όλες αυτές τις Συνεδρίασης που είναι να κάνουμε ανά Περιφέρεια, να βρίσκονται και εκπρόσωποι των κατοίκων και των πολιτών, προκειμένου να ενημερώνονται και οι ίδιοι και έτσι συλλογικά και με τη διαβούλευση να βγουν κάποια αποτελέσματα και αυτά, όπως κάναμε και με το θέμα των δύο πυρόπληκτων στην Ηλεία. Να γίνουν σε μια ετήσια έκθεση, να έρθει μετά και στην Ολομέλεια, προκειμένου να βοηθήσουμε και το Υπουργείο με συγκεκριμένες προτάσεις για νομοθετικές παρεμβάσεις πια για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων.
Τώρα για το Τεμπλόνι της Κέρκυρας, εκεί με μια επιτόπια αυτοψία που είχα επισκεπτόμενη ως αρμόδια Τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, είδα πως πέρα από τις παραβιάσεις που υπήρχαν σε μέτρα ασφαλείας και προστασίας των εργαζομένων και που νομίζω ότι είναι και αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά, λέγεται πως υπήρχαν και δείγματα ότι έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Βέβαια είναι κάτι που εγώ δεν είμαι ειδικός για να μπορέσω να το δω, αλλά υποθέτω, γιατί ακόμη και τα μάτια που υπάρχουν εκεί, όπως λέγονται, έχουν συνενωθεί. Είναι μια οικολογική βόμβα και υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν ανάμεσα στους τρεις τομείς οι προβλεπόμενοι διάδρομοι ασφαλείας προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς πυροσβεστικών οχημάτων ή οτιδήποτε άλλο.
Επειδή είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα εκεί στο Τεμπλόνι, εάν ξεκινήσουμε από την καινούργια χρονιά, καθώς συμφωνήσουν σε αυτό το σχέδιο και τα μέλη της Επιτροπής, σε Περιφέρειες της Χώρας, να ξεκινήσουμε να κάνουμε για το Τεμπλόνι το ΧΥΤΑ Κέρκυρας και προχωρώντας να δούμε και τα άλλα θέματα, καταλήγοντας με την Αττική που έχει και εκεί πολύ σοβαρά θέματα με τους ΧΥΤΑ και έτσι να έχουμε ένα αποτέλεσμα άμεσο με κάποιο χρονοδιάγραμμα σε κάποιους μήνες που θα θέσουμε, για το πότε θα τελειώσει αυτό, προκειμένου να είναι έτοιμο το υπόμνημα για να μπορέσουμε να το καταθέσουμε στην Ολομέλεια και να γίνει συζήτηση. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσοχή σας.