5/12/13

Σε απόγνωση 42 εργαζόμενοι σε εργολάβο

DSC04257Μένουν απλήρωτοι παρότι κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα

Απλήρωτοι παραμένουν 42 εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονταν σε εργολάβο στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, καθώς παρά το γεγονός ότι κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για τη διεκδίκηση δεδουλευμένων μηνών, η ΔΕΗ καθυστερεί αδικαιολόγητα να καταβάλει τα ποσά που είναι παρακρατημένα ονομαστικά για κάθε εργαζόμενο.
«Εδώ και τόσο καιρό έχουμε πρόβλημα με την εταιρεία Ρουμελιώτης και επειδή ήμασταν απλήρωτοι καταφύγαμε σε ασφαλιστικά μέτρα κι ενώ έχει βγει πλέον η απόφαση για να πληρωθούμε, υπάρχει κωλυσιεργία και είμαστε πλέον σε απόγνωση», δήλωσε ένας από τους εργαζόμενους, καθώς όπως σημείωσε, έχουν μεγάλη ανάγκη τα 3.000-3500 ευρώ που έχει λαμβάνειν ο καθένας, εφόσον έπαψαν να εργάζονται και είναι πλέον άνεργοι.
«Από την αρχή είχαμε πρόβλημα με τη συγκεκριμένη εργολαβία. Με το που ήρθε και ανέλαβε την εργολαβία είχε αρχίσει και μας έβαζε μέσα. Με φασαρίες, αγώνες και απεργία είχε αρχίσει και κάτι μας έδινε, αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε και στη βουλευτή Ραχήλ Μακρή και όταν ήρθε μέσα φάνηκε ότι είμαστε πληρωμένοι ενώ δεν ήμασταν»,

επισήμανε έτερος εργαζόμενος.
Σημείωσε ότι από εκείνη τη στιγμή η ΔΕΗ κήρυξε έκπτωτο τον εργολάβο και για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, αλλά από τότε περιμένουν τα λεφτά». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «υπάρχει θέμα επιβίωσης για πολλές οικογένειες, τούς κόβουν το ρεύμα, άλλους τούς βγάζουν από το σπίτι. Ζητάμε να δώσουν τα χρήματά μας, εδώ και τόσο καιρό, εδώ και 45 μέρες έχει βγει η απόφαση και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Την αξιοπρέπειά μας ζητάμε, ζητάμε το αυτονόητο.»
Η εκδίκαση των ασφαλιστικών των 42 από τους 70 περίπου εργαζόμενους στην προαναφερόμενη εργολαβία έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στις 15 Οκτωβρίου βγήκε η απόφαση, η οποία επιδικάζει όλα τα ποσά που διεκδικούσαν, δήλωσε η δικηγόρος των 42 εργαζομένων, Ελισάβετ Σπόντη. Τόνισε ότι κοινοποίησε αμέσως στη ΔΕΗ την απόφαση, η οποία παρελήφθη στις 23 Οκτωβρίου, ωστόσο εδώ και 40 και πλέον μέρες η ΔΕΗ δεν έχει καταβάλλει ακόμη τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί για τους εν λόγω εργαζόμενους, καθώς έγινε συντηρητική κατάσχεση υπολοίπου που όφειλε η ΔΕΗ στον εργολάβο. «Η απόφαση υποχρεώνει τον κ. Ρουμελιώτη να καταβάλλει στον κάθε εργαζόμενο τα οφειλόμενα ποσά και τη ΔΕΗ παράλληλα να καταβάλει στους εργαζόμενους τα λεφτά που χρωστά στον κ. Ρουμελιώτη, δηλαδή το εργολαβικό αντάλλαγμα του εργολάβου πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους.» Υπογράμμισε μάλιστα ότι «αυτή η απόφαση των ασφαλιστικών είναι άμεσα εκτελεστή, αλλά έχουν περάσει πάνω από 40 μέρες και οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης γιατί δεν εργάζονται πλέον και πολλοί βρίσκονται αντιμέτωποι με αγωγές εξώσεως γιατί δεν έχουν να καταβάλλουν τα ενοίκια, σε άλλους έχουν κόψει το ρεύμα. Είναι αδικαιολόγητη αυτή η καθυστέρηση, δεν μπορώ να τη δικαιολογήσω.»
Για «ένα ακόμα σκάνδαλο σε βάρος των εργαζομένων στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας» κάνει λόγο το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι: «Η κατάσταση αυτή στην εργολαβία του Ρουμελιώτη είναι μόνο μία από τις δεκάδες περιπτώσεις κατάφορης παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας. Σε πολλούς χώρους δουλειάς οι εργολάβοι έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους, δεν καταβάλουν τις νόμιμες υπερωρίες και τις προσαυξήσεις, δεν δίνουν τα επιδόματα και τα δώρα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι κ.α.».
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ