5/12/13

Είστε υπόλογοι στην χώρα και τις μελλοντικές γενιές της.

"Οι ευκαιρίες από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την Ελλάδα"
ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΟΜΙΛΙΑ – 5/12/2013
Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας κυβέρνησης η οποία φάσκει και αντιφάσκει, μιας κυβέρνησης που «ξεχνάει» όσα έχει δηλώσει δημόσια, μιας κυβέρνησης όπου δεν ξέρει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά.
Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως, και αναφέρομαι στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ότι παρατηρούμε το λυπηρό φαινόμενο της ανακολουθίας λόγων και έργων ενός Υπουργείου που στην θεωρία τάσσεται υπέρ των υγιών επιστημονικών προσπαθειών και των εκφραστών τους, όπως είναι το Κ.Α.Π.Ε και στην πράξη στραγγαλίζει και ακρωτηριάζει τις υγιείς πρωτοβουλίες στον τομέα της έρευνας , της επιστήμης και της προόδου.


Ο κος Μανιάτης θα πρέπει να διακατέχεται από κάποιο σύνδρομο διχασμένης προσωπικότητας αλλιώς δεν γίνεται να εξηγηθεί μια σειρά γεγονότων που σχετίζεται με την δράση του και την πολιτική του Υπουργείου και της κυβέρνησής του.
Από τη μία δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες μέρες όταν δήλωνε ότι «...Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν βαθιά ότι (το ΚΑΠΕ) έχει προσφέρει πάρα πολλά στην εθνική οικονομία στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας». Αλήστου μνήμης φυσικά είναι η δήλωση του κου Υπουργού στις 18/7/2011 ότι «...Το ΚΑΠΕ είναι ουσιαστικά αυτοχρηματοδοτούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ο τακτικός προϋπολογισμός του χρηματοδοτεί τα έξοδά του μόνο κατά 15%. Βεβαίως τότε εξυπηρετούσε τον κο Υπουργό να εξάρει το έργο ενός ινστιτούτου υποδείγματος, το οποίο όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος «προσφέρει ένα μοναδικό έργο στο κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς διαθέτει ένα άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό». Έτσι λοιπόν επιβραβεύει ο κος Υπουργός την άριστη δουλειά και την μεγάλη προσφορά του ΚΑΠΕ μετά από τις υπηρεσίες που το τελευταίο έχει παράσχει στο Υπουργείο του και στην χώρα. Στραγγαλίζοντας οικονομικά και με βάναυσο τρόπο ένα υγιές ερευνητικό κέντρο, ένα κέντρο πρότυπο και διαφήμιση της χώρας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ένα κέντρο που έχει διατελέσει σύμβουλος σε κυβερνήσεις άλλων χωρών.

(Μπορείς να κάνεις χρήση στοιχεία από τα συνημμένα σχετικά με τις δράσεις του ΚΑΠΕ)

Το χειρότερο απ’ όλα όμως είναι ότι ο κος Υπουργός και η Κυβέρνησή του, αποστερούν την χώρα από έναν φορέα ο οποίος, χάρη στην τεχνογνωσία και την κατάρτισή του προσελκύει επενδύσεις από το εξωτερικό σε μια περίοδο επενδυτικής ερήμωσης, σε μια χώρα που ικετεύει για επενδύσεις από το εξωτερικό, τυλίγοντας και αμπαλάροντας σε συσκευασία δώρου τις μεγάλες , κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις που αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού.
Πέρα από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι οι ενέργειες του Υπουργείου να εντάξει το προσωπικό του ΚΑΠΕ στις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου είναι εκτός νομικού πλαισίου και στερούνται κάθε λογικής. Δεν είμαστε εδώ όμως σήμερα για να σας αναλύσουμε το νομικό πλαίσιο των αυθαιρεσιών που έχετε κάνει κε Υπουργέ για να ικανοποιήσετε την καταστροφική πολιτική της Τρόικας. Αυτές τις γνωρίζετε. Είμαστε εδώ για να σας εγκαλέσουμε για τον παραλογισμό και την ζέση σας να θανατώσετε ουσιαστικά ένα από τα διακεκριμένα παραδείγματα όχι μόνο της χώρας αλλά και της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας.
Δεν έχετε ακόμα-ακόμα το σθένος να παραδεχτείτε ότι προδίδετε το καθήκον σας ως εγγυητής της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του Περιβάλλοντος, καθώς κρύβεστε πίσω από ισχυρισμούς περί αναρμοδιότητας του Υπουργείου σας όσον αφορά τα οικονομικά θέματα του ΚΑΠΕ. Για ποιες ΑΠΕ μας μιλάτε λοιπόν όλο αυτό το διάστημα;
Το χειρότερο απ’ όλα δε, είναι ότι φτάσατε στο σημείο να ψεύδεσθε κατά την προσφιλή τακτική της συγκυβέρνησης σας με ισχυρισμούς εις βάρος του ΚΑΠΕ και των εργαζομένων του για να δημιουργήσετε αρνητικό κλίμα και συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού στην ελληνική κοινή γνώμη. Ίδρυμα το οποίο δεν επιβαρύνει ούτε με 1 ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό παρουσιάσατε μέσω Δημοσιευμάτων να λαμβάνει 476.407 ευρώ για μισθολογικές αμοιβές σε μηνιαία βάση. Αναρωτιόμαστε από ποιο αποκύημα οργιάζουσας φαντασίας πηγάζει ο παραπάνω ισχυρισμός; Ας μας εξηγήσετε όσα έχουν καταπέσει παταγωδώς τις προηγούμενες μέρες, περί εξοικονόμησης χρημάτων και περί υπέρογκων μισθών εργαζομένων σε ομάδες εργασίας . Ψεύδεσθε κύριε Υπουργέ, και σας κατανοώ γιατί βρίσκεστε υπό πίεση να εφαρμόσετε για μια ακόμα φορά την αδιέξοδη και καταστρεπτική για τον τόπο πολιτική σας.
Κανείς πολίτης αυτής της χώρας όμως δεν θα δεχθεί τα έωλα επιχειρήματά σας και τις παράνομες και καταχρηστικές σας ενέργειες που προδίδουν τον πρότερο βίο και δημόσιο λόγο σας. Πείστε πρώτα τον ίδιο σας τον εαυτό για τις πράξεις σας και ελάτε μετά να πείσετε και όλους εμάς σε αυτή την αίθουσα για την ορθότητα και ωφέλεια των ενεργειών σας. Το μόνο που θα καταφέρετε για ακόμα μια φορά θα είναι να ζημιώσετε το ελληνικό δημόσιο, να εκδιώξετε τις επενδύσεις που θα μπορούσαν να εισρεύσουν στην χώρα, απεμπολώντας την δυνατότητα εκμετάλλευσης των ζωτικών για την εθνική οικονομία ευρωπαϊκών πόρων. Αποφασίστε επιτέλους τι θέλετε πραγματικά να πράξετε για αυτόν τον τόπο και φερθείτε με την αρμόζουσα υπευθυνότητα έστω και την ύστατη στιγμή. Οι καιροί δεν προσφέρονται για μεγαλοστομίες που στερούνται συνέπειας και για επιπόλαιους χειρισμούς. Μην στερείτε το δικαίωμα της προόδου από τον τόπο, υποστηρίξτε την έρευνα και την καινοτομία. Είστε υπόλογοι στην χώρα και τις μελλοντικές γενιές της.