25/7/13

Ραχήλ Μακρή για την κατάργηση του Α΄ ΣΣ «Δεν δικαιούστε να μετατρέπετε τη χώρα σε ξέφραγκο αμπέλι, οι πολίτες και το προσωπικό του στρατού δεν είναι έρμαιο κάθε απερίσκεπτης απόφασης σας»

Για το ζήτημα της κατάργησης των σχηματισμών του Α΄ Σώματος Στρατού και της 2ης Ταξιαρχίας υποστήριξης που εδρεύουν στην Κοζάνη με μονάδες σε όλη τη Δυτική Μακεδονία απάντησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Κωνσταντίνος Δαβάκης σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή Ν. Κοζάνης, Ραχήλ Μακρή. Ο κ. Δαβάκης επικαλέστηκε την οικονομική κρίση ως αιτία της κατάργησης των σχηματισμών τονίζοντας ότι «η τρέχουσα οικονομική και δημοσιοοικονομική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που επέβαλλε αυτή η κατάσταση, επέβαλλε να επανεξεταστεί η συνολική δομή των ενόπλων μας δυνάμεων προκειμένου να επιτευχθεί μαζί με το βέλτιστο επιχειρησιακό αποτέλεσμα και το ελάχιστο δυνατό κόστος» 





Η κ. Μακρή επισήμανε ότι «μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο μετάπτωσης στη νέα δομή και αξιοποίησης του προσωπικού», ενώ τόνισε ότι η Δυτική Μακεδονία μετατρέπεται σε «ξέφραγκο αμπέλι». «Δεν πρόκειται για έναν συγκροτημένο σχηματισμό, αλλά για μια πρωτοφανή προχειρότητα και ισοπέδωση της δομής που προστατεύει τα σύνορα με δύο χώρες αμφιβόλων πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων με την χώρα μας» επισήμανε η κ. Μακρή, ενώ αναφερόμενη στις κοινωνικές και προσωπικές συνέπειες των οικογενειών του προσωπικού στους σχηματισμούς τόνισε ότι «Οφείλετε ως Υπουργείο να προνοήσετε και για τον ανθρώπινο παράγοντα που είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν μπορεί αυτή η αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων να διαλύσει τη συνοχή οικογενειών και να τις φέρει προ τετελεσμένων καταστάσεων ανατρέποντας τους σχεδιασμούς τους και την καθημερινότητα τους».  


Απαντώντας στην κ. Μακρή ο Υφυπουργός απέφυγε την ουσία των επιχειρημάτων της λέγοντας κυνικά ότι «με Υπουργική απόφαση εξειδικεύθηκαν με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί και τα κριτήρια μεταθέσεων των στελεχών ενόπλων δυνάμεων. Διασφαλίζεται η όλη υπόθεση που λέγεται μετακίνηση στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού» 


Η Βουλευτής Ραχήλ Μακρή θα παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης και θα καυτηριάσει κάθε εξέλιξη που θα προβαίνει εις βάρος των συμφερόντων της περιοχής, αλλά και του αξιόμαχου προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων.  Οι  απαντήσεις του Υφυπουργού δεν ικανοποίησαν σε καμία περίπτωση τις απορίες που έχουν δημιουργηθεί και αναμένουμε από το Υπουργείο να δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που έχει ανακύψει για τη Δυτική Μακεδονία, την στήριξη των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και την ασφάλεια της Χώρας.  
AKOΛΟΥΘΕΙ Η ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ:

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ στις 30 Μαΐου του 2013 και στο πλαίσιο της μείωσης της δομής των δυνάμεων του Στρατού, καταργήθηκαν μεταξύ άλλων μονάδων σχηματισμών τα Στρατηγεία των Α΄ και Β΄ Σωμάτων.
Παράλληλα, με την ίδια απόφαση του ΚΥΣΕΑ, καταργήθηκε και η 2η Ταξιαρχία Υποστήριξης, η οποία έχει έδρα την Κοζάνη, και στην έδρα της μεταφέρεται η 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία.
Μετά τη στοχευμένη απαξίωση και καταρράκωση του ηθικού των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η Συγκυβέρνηση, κατ’ επιταγή της τρόικα, με την ως άνω απόφαση του ΚΥΣΕΑ προέβη ουσιαστικά στην αποδυνάμωση της άμυνας της χώρας, αλλά και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, αφήνοντας απροστάτευτα τα βόρεια σύνορα της πατρίδας μας.
Στο Α’ Σώμα Στρατού και στη 2α Ταξιαρχία Υποστήριξης υπηρετούν εκατοντάδες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και πολιτικοί υπάλληλοι που εκτός από τους μισθούς -που είναι μία αξιόλογη οικονομική παρουσία στην τοπική κοινωνία- υπάρχει κι ένα τεράστιο ποσό που δαπανάται για να καλύψει τις ανάγκες των μονάδων.
Το κλείσιμο, λοιπόν, των μονάδων σε μία περιοχή που έχει το μεγαλύτερο δείκτη ανεργίας στην Ευρώπη, αφαιρεί από την αγορά μερικές ακόμη εκατοντάδες εργαζομένων και πληγώνει ακόμη περισσότερο την αιμορραγούσα περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Οι καταργήσεις τόσο του 1ου Σώματος Στρατού όσο και της 2ας Ταξιαρχίας Υποστήριξης έχουν ήδη δημιουργήσει αναστάτωση και ανησυχία τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο πολιτικό προσωπικό των μονάδων αυτών που υπηρετούν επί χρόνια στην περιοχή, καθώς πιθανότατα αρκετοί εξ αυτών θα μετατεθούν σε άλλες μονάδες και σε άλλα στρατόπεδα.
Μέχρι σήμερα -εξ όσων γνωρίζουμε και όπως μας διαβεβαίωσε και ο Σύλλογος Πολιτικών Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Δυτικής Μακεδονίας- δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο μετάπτωσης στη νέα δομή και αξιοποίησης του προσωπικού.
Εκατοντάδες στελέχη του 1ου Σώματος Στρατού και της 2ας Ταξιαρχίας Υποστήριξης και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι από την αδράνεια αλλά και τις καθυστερήσεις του ΥΠΕΘΑ στην έκδοση των απαιτούμενων διαταγών.
Είναι σημαντικό να ληφθούν υπ’ όψιν τόσο οι ανάγκες οι δικές τους όσο και οι ανάγκες των οικογενειών τους, ανάγκες που είναι αυτονόητες και έχουν να κάνουν με τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και το δικαίωμα των παιδιών τους να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν ομαλά την εκπαίδευσή τους στα σχολεία, όπως έχουν όλα τα Ελληνόπουλα.
Κατόπιν, λοιπόν, των ανωτέρω, ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:
Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην κατάργηση τόσο του 1ου και του 2ου Σώματος Στρατού όσο και της 2ας Ταξιαρχίας Υποστήριξης;
Έχει εκπονηθεί σχέδιο μετάπτωσης στη νέα δομή αναφορικά με την κατάργησή του; Και αν ναι, πότε προτίθεστε να το κοινοποιήσετε ώστε να ενημερωθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και να μην αιφνιδιαστούν;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ευχαριστούμε κι εμείς.
Κύριε Υπουργέ, επειδή είναι η πρώτη φορά από τη στιγμή που αναλάβατε τα καθήκοντα του Υπουργού που Προεδρεύω σε συνεδρίαση της Βουλής στην οποία απαντάτε σε ερώτηση, θέλω ειλικρινά να σας συγχαρώ. Έχουμε εκλεγεί μαζί από το 1993. Σας εύχομαι ειλικρινά καλή επιτυχία.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για τις ευχές σας και πιθανολογώ πως αυτό απηχεί τις ευχές όλων των συναδέλφων.
Κυρία συνάδελφε, όπως και εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, η τρέχουσα οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, σε συνδυασμό με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που επέβαλλε αυτή η κατάσταση, επέβαλλε παράλληλα να επανεξεταστεί όλη η συνολική δομή των Ενόπλων μας Δυνάμεων, προκειμένου να επιτευχθεί μαζί με το βέλτιστο επιχειρησιακό αποτέλεσμα και το ελάχιστο δυνατό κόστος.
Οι εποχές έχουν αλλάξει. Είμαι βέβαιος ότι κι εσείς το γνωρίζετε. Στις περιπτώσεις, λοιπόν, που δεν υποχωρεί η αμυντική θωράκιση της χώρας πρέπει να επέλθουν οι δέουσες οικονομικές αλλαγές.
Για το λόγο αυτό, τα Γενικά Επιτελεία έλαβαν εντολή και επανεξέτασαν τη διάταξη των στρατιωτικών μονάδων, υποβάλλοντας εμπεριστατωμένες προτάσεις -μία εργασία που έχει γίνει αρκετό καιρό τώρα- με στόχο να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή οικονομία κλίμακας, χωρίς να θίγεται –όπως είπα- το αξιόμαχο των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Ήδη η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων έτυχε της σχετικής έγκρισης του ΚΥΣΕΑ, αφού προηγουμένως ενημερώθηκε η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής που συνεδρίασε σε δύο συνεδριάσεις πριν το Πάσχα.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από πρόταση των Γενικών Επιτελείων που υπεβλήθησαν αφού αναλύθηκε πληθώρα κριτηρίων, ενώ αξιολογούνται τα όποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σίγουρα δεν είναι δυνατόν αυτά να ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Μακάρι να τις ικανοποιούσαν. Είναι, όμως, αντικειμενικά αδύνατο να ικανοποιηθούν.
Στους περαιτέρω επιτελικούς σχεδιασμούς, κυρία συνάδελφε, οι οποίοι θα λάβουν χώρα, ώστε να υλοποιηθεί η ανωτέρω απόφαση του ΚΥΣΕΑ, θα συνεκτιμηθούν τόσο ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των Ενόπλων μας Δυνάμεων όσο και το σύνολο των πολιτικών, κοινωνικών και λοιπών παραμέτρων, που συνθέτουν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής που φιλοξενεί μονάδες του Ελληνικού Στρατού, όπως και η περιοχή η δική σας, η περιοχή της εκλογικής σας περιφέρειας.
Άλλωστε θέλω να επισημάνω ότι το προσωπικό που υπηρετεί σε μονάδες της παραμεθορίου αισθάνεται αναπόσπαστο μέλος των τοπικών κοινωνιών και, βεβαίως, τα αισθήματα αυτών των κοινωνιών είναι αντιστρόφως ανάλογα με το ελληνικό στράτευμα, με τους άντρες και τις γυναίκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι σε καμία απολύτως περίπτωση δεν παραβλέπεται το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό που αποτελεί, όπως όλοι ξέρουμε και αισθανόμαστε, την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Για την πολιτική ηγεσία, επίσης, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν υφίσταται διαφοροποίηση για την ενδεχόμενη μετακίνηση είτε ενός υποδεκανέα είτε ενός ανώτατου αξιωματικού.
Και θέλω να ξέρετε –γιατί ελέχθη αυτό στην πρωτομιλία σας- ότι όλες οι περιπτώσεις εξετάζονται με την ίδια βαρύτητα και δεν παραγνωρίζεται ποτέ ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος είναι πολλαπλασιαστής ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν τη δομή δυνάμεων και στη χωροταξική αναδιάταξή τους, αντικείμενο της οποίας είναι η επίκαιρη ερώτηση που έχετε καταθέσει, στηρίζονται αφενός στις προτάσεις των γενικών επιτελείων και αφετέρου στις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών. Αυτά είχα να πω στην πρωτομιλία μου. Θα επανέλθω.