24/7/13

Ραχήλ Μακρή: Οφείλετε να υπηρετείτε το συμφέρον του ελληνικού λαού και όχι των συμφερόντων... (βίντεο)

24-7-2013: Συνέχιση της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών».
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ο κ. Χατζηδάκης στη χθεσινή του ομιλία, αναφερόμενος στην Αντιπολίτευση, χρησιμοποίησε τη ρήση «Όταν δεν μας βολεύει η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».


Η πραγματικότητα κατά τον κύριο Υπουργό βασίζεται σε δημοσκοπήσεις που υποτίθεται ότι δικαιολογούν τις επιλογές της Συγκυβέρνησης. Η πραγματικότητά σας είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων. Κάποια στιγμή, όμως, οφείλετε να έρθετε σε επαφή και με τη σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνει ο ελληνικός λαός εξαιτίας σας. Αυτό αποφεύγετε επιμελώς να κάνετε.

Περιγράφουν οι κυβερνητικοί Βουλευτές μία Κυριακή αρχίζοντας με τον πρωινό εκκλησιασμό, μία πάστα στο καφέ της πλατείας, ακολουθούμενη από χάζεμα στις βιτρίνες πριν το γεύμα και το απογευματινό γήπεδο. Και μας ρωτούν πώς η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων θα διαταράξει αυτή την ειδυλλιακή ζωή των Ελλήνων.

Στον ίδιο, βέβαια, φανταστικό κόσμο ο κύριος Υπουργός μας μιλάει για σοκολατίτσες στα παγκάκια. Και μετά είστε εσείς αυτοί που μας εγκαλείτε και μας μιλάτε για την πραγματικότητα.

Την πραγματικότητα των ανέργων οι οποίοι διαθέτουν άπλετο χρόνο για ψώνια, αλλά μηδενικό εισόδημα, την έχετε ποτέ σκεφτεί; Σας ενδιαφέρει, τελικά, η πραγματικότητα των ελληνικών οικογενειών που η ύφεση και η αδιέξοδη λιτότητα οδηγούν στο να κάνουν παγκάκια τα σπίτια τους;

Γιατί θέλετε να ανοίγουν τα καταστήματα την Κυριακή; Για να χαζεύουν τις βιτρίνες όσοι δεν έχουν λεφτά για να αγοράσουν τα αγαθά ή για να αυξάνεται το κόστος των εμπόρων από τα λειτουργικά έξοδα;


Μας λέτε ότι το μέτρο αυτό θα είναι προαιρετικό και την ευθύνη θα την έχει περιφερειάρχης, αλλά δεν μας λέτε τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνησή σας για τα χιλιάδες λουκέτα για τα οποία ευθύνεται η νεοφιλελεύθερη ουτοπία σας. Όταν διαλυθεί το προπέτασμα καπνού που τα παραμυθάκια της πάστας και της σοκολατίτσας δημιουργούν, η πραγματικότητα αποκαλύπτεται. Αποκαλύπτεται ότι ο μόνος σκοπός σας είναι να δημιουργήσετε τις συνθήκες για την κυριακάτικη λειτουργία των πολυκαταστημάτων.

Κύριε Υπουργέ, μόνοι σας παραδεχτήκατε ότι ο φορέας εκπροσώπησης των πολυκαταστημάτων ήταν από τους λίγους φορείς που υποστηρίζουν τις προτεινόμενες διατάξεις για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή. Η πλειοψηφία των φορέων που εκφράζει τους μικρούς επιχειρηματίες και τους υπαλλήλους, έχει ταχθεί εναντίον της ρύθμισης. Αναρωτιέστε μήπως γιατί; Μήπως δεν θέλουν αυτοί να αυξήσουν τον τζίρο τους; Μήπως δεν θέλουν να εργαστούν; Μήπως θα τους κατηγορήσει και αυτούς η Συγκυβέρνησή σας για τεμπέληδες και κοπρίτες;

Μας είπατε ότι οι καταναλωτές δικαιούνται να έχουν επιλογές. Σας απαντάμε ότι οι καταναλωτές δικαιούνται να έχουν και εισόδημα, το εισόδημα που η πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης, που η πολιτική της Κυβέρνησής σας, τους στέρησε. Μπορεί να μην σας ενδιαφέρει βέβαια το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών και να στοχεύετε στην εξυπηρέτηση των τουριστών. Σας υπενθυμίζουμε, όμως, ότι είστε Υπουργοί του ελληνικού λαού και από το Σύνταγμα οφείλετε να υπηρετείτε το συμφέρον του. Το συμφέρον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας είναι να μην διογκωθούν τα λειτουργικά τους έξοδα, χωρίς να αυξάνεται ο τζίρος τους από την έλλειψη εισοδήματος των καταναλωτών.

Για να υπηρετήσετε αυτό το συμφέρον, οφείλετε να πάρετε μέτρα που θα ενισχύσουν την ενεργό ζήτηση, μέτρα που να ενισχύουν το εισόδημα, μέτρα μείωσης της ανεργίας, μέτρα πραγματικά και απτά, που να βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και όχι σε μελέτη του ΟΟΣΑ, που δεν έχετε καταθέσει σε κανέναν Έλληνα Βουλευτή και δεν ξέρουμε σε ποια στοιχεία βασίζεται, ποια μεθοδολογία ακολουθεί και σε ποια οικονομία ακριβώς αναφέρεται.

Ο ίδιος είπατε ότι τα κράτη δεν υπηρετούν τους εαυτούς τους. Σας υπενθυμίζουμε ότι οφείλουν να υπηρετούν τους πολίτες τους. Προς τους Έλληνες πολίτες πρέπει να εκπληρώνετε τα καθήκοντά σας, όχι προς τις πολυεθνικές που δεν θα μειώσουν τις τιμές, αλλά θα προσφύγουν δικαστικά προς την επέκταση της λειτουργίας των πολυκαταστημάτων τους.

Σας τόνισα και στη χθεσινή μου ομιλία ότι η αγορά δεν αυτορυθμίζεται, όταν αφήνεται ασύδοτη, αλλά επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου και δημιουργούντα καρτέλ και μονοπώλια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν το πιο ξεκάθαρο, αλλά και το πιο αυστηρό πλαίσιο ρύθμισης της λειτουργίας της αγοράς ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό, για να μη δημιουργούνται καρτέλ και μονοπώλια. Μπορείτε να κατηγορήσετε για πολλά πράγματα τη συγκεκριμένη οικονομία, αλλά δεν μπορείτε να την κατατάξετε σε καμία περίπτωση στις χώρες Σοβιέτ.

Επικαλούμενοι για άλλη μια φορά τα λεγόμενά σας, παρατηρούμε ότι η Ελβετία και η Νορβηγία έχουν κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές. Αντίθετα, η Ιταλία και η Κύπρος επιλέγουν να έχουν ανοιχτά τα καταστήματα αυτές τις ημέρες. Δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν βοήθησε την Ιταλία και την Κύπρο να βγουν από την κρίση, ούτε αποτέλεσε μοχλό ανάπτυξης. Παρομοίως, η επιλογή της Ελβετίας και της Νορβηγίας για κλειστά καταστήματα τις Κυριακές δεν τις έχει οδηγήσει ούτε στην ύφεση ούτε στην ανεργία.

Η ανάπτυξη δεν έρχεται με μέτρα εντυπωσιασμού, αλλά ούτε με αποσπασματικές και σπασμωδικές κινήσεις. Η ανάπτυξη έρχεται από τομεακές πολιτικές προσεχτικά μελετημένες, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη της κοινωνίας, στις οποίες απευθύνεται η αναπτυξιακή πολιτική. Εάν δεν λάβετε υπόψη όλους τους άλλους φορείς, ακούστε τουλάχιστον την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η οποία στη γνωμοδότησή της για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναφέρει τα ακόλουθα: «Η ΟΚΕ έχει και στο παρελθόν επισημάνει ότι η ορθή νομοθέτηση προαπαιτεί αναλυτική εξέταση της οικονομικής συγκυρίας και αποτίμηση των συνεπειών των προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων στην οικονομία και την κοινωνία».

Όπως είναι γνωστό, η χώρα διανύει το έκτο έτος ύφεσης. Σωρευτικά η μείωση του εθνικού προϊόντος υπολογίζεται στο 25%, με πρόβλεψη για οριακή μείωση του πληθωρισμού, συνέχιση περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και αδυναμία του τραπεζικού τομέα να χρηματοδοτήσει επενδυτικές πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΟΚΕ λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των φορέων σημειώνει ότι οι διατάξεις που αφορούν την απελευθέρωση της λειτουργίας καταστημάτων, άρθρο 16, των λαϊκών αγορών με παραγωγούς, άρθρο 38, για την ημέρα της Κυριακής θα πρέπει να επανεξεταστούν.


Η επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές δεν εξυπηρετεί τους στόχους αναδιάρθρωσης και μείωσης κόστους των επιχειρήσεων ούτε εδράζεται σε ένα πλαίσιο προσδοκιών για αυξημένη ζήτηση. Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο καλύπτει τη δυνατότητα επέκτασης ωραρίου και λειτουργίας στις τουριστικές περιοχές. Η καθολική αντίθεση των παραγωγικών φορέων σε αυτήν τη ρύθμιση πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν.

Επιπρόσθετα, στα άρθρα 32 έως 39 προτείνεται να επανεξεταστούν ορισμένες από τις ρυθμίσεις διαμόρφωσης του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ειδικότερα ως προς την κατανομή αρμοδιοτήτων και τον ορισμό των μελών του Δ.Σ..

Για τα κρίσιμα άρθρα του νομοσχεδίου η ΟΚΕ εξέφρασε την ακόλουθη γνωμοδότηση:

Άρθρο 16. Σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές η ΟΚΕ επισημαίνει ότι το Υπουργείο πρέπει να εξετάσει σοβαρά και να λάβει υπ’ όψιν του τις αντίθετες απόψεις όλων σχεδόν των φορέων της αγοράς, ώστε να διασφαλιστεί η υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα και το δίκιο του ανταγωνισμού. Εκτιμάται ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα μεταφέρει μέρος της ζήτησης την Κυριακή σε βάρος των υπολοίπων ημερών της εβδομάδος, αυξάνοντας το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Επίσης, θα μετατοπίσει τον τζίρο και τη ζήτηση από τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις στις μεγάλες. Από νομικής δε άποψης δεν τεκμηριώνεται ούτε η εξαίρεση των καταστημάτων άνω των 250 τετραγωνικών μέτρων, αλλά ούτε και η έννοια της προαιρετικότητας.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτή)

Κύριε Πρόεδρε, να μου δώσετε ένα λεπτό.

Τέλος ο ρόλος των τοπικών εμπορικών συλλόγων και των συλλογικών οργάνων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υποβαθμίζεται πλήρως, καθώς τους αφαιρείται η δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης απόφασης. Η ΟΚΕ θεωρεί αναγκαίο για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα να διενεργηθεί μελέτη επιπτώσεων, όπως επιτάσσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν πρόκειται για νομοσχέδιο που επιφέρει συνέπειες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή SME test.

Στα υπόλοιπα άρθρα αναφερθήκαμε στη χθεσινή μας τοποθέτηση. Δύο λόγια μόνο για τις τροπολογίες. Επί της τροπολογίας με γενικό αριθμό 675 και ειδικό 5 ισχυρίζεστε ότι εισάγετε τη ρύθμιση, για να προσελκύσετε επενδύσεις. Το επιχείρημά σας είναι προφανώς έωλο, καθώς οι πραγματικές επενδύσεις προϋποθέτουν ολοκληρωμένη εγκατάσταση για να δημιουργείται προστιθέμενη αξία. Χωρίς την εγκατάσταση το μόνο που κάνετε είναι να διευκολύνετε επιχειρήσεις, που δεν αφήνουν σχεδόν τίποτα στην ελληνική οικονομία και παράλληλα στρεβλώνετε τον ανταγωνισμό εις βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα για τους λογιστές κρίνουμε ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, για να ρυθμίζεται με τον αποσπασματικό και πρόχειρο τρόπο της παρούσας τροπολογίας. Δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί στην ομηρεία των αποφάσεων του εκάστοτε Υπουργού. Η ρύθμιση θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, δίκαιη και να εξασφαλίζει τη σιγουριά των απασχολούμενων στον κλάδο.

Τέλος, αντικαθιστάτε διατάξεις του ν. 4146/2013, του οποίου το ΦΕΚ εκδόθηκε στις 18 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Κατανοώ ότι προσπαθείτε να καλύψετε την προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα του τρόπου με τον οποίο νομοθετείτε. Είναι καιρός να σταματήσετε την τρέχουσα πρακτική τροποποίηση των διατάξεων μέσω τροπολογιών και να υιοθετήσετε πρακτικές ορθής νομοθέτησης.

Ομοίως για την τροπολογία με γενικό αριθμό 672 και ειδικό 4, παρατηρούμε ότι τροποποιείτε νόμο που δεν έχει κλείσει ούτε δύο μήνες στην ελληνική έννομη τάξη. Σας υπογραμμίσαμε τη θέση μας, ότι η πρακτική νομοθέτησής σας είναι απαράδεκτη και ότι δεν γίνεται να την επιβραβεύσουμε, ψηφίζοντας πρόχειρες και αποσπασματικές ρυθμίσεις.

Ευχαριστώ. 
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ