15/11/13

Ο ΟΑΕΕ δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες του εμπορικού κόσμου και των ασφαλισμένων για να αποπληρώσουν τις εισφορές τους

Διαβάστε και δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την τοποθέτηση της βουλευτού κας Ραχήλ Μακρή στην "ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ", με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τη Διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.)


ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Το λόγο έχει η κυρία Μακρή.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ : Σύμφωνα με καταγγελίες ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, ο Οργανισμός δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες του εμπορικού κόσμου και των ασφαλισμένων για να αποπληρώσουν τις εισφορές τους, με δεδομένη βέβαια την παρούσα οικονομική κατάσταση. Αποτέλεσμα της πραγματικής αδυναμίας αποπληρωμής των εισφορών αυτών, είναι η απώλεια πολύτιμων εσόδων από τον ασφαλιστικό φορέα. Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι στερούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, τόσο γι’ αυτούς όσο και για τις οικογένειές τους και συγκεκριμένα, σύμφωνα και με καταγγελίες ομοσπονδιών, συγκεκριμένα που έχουν κοινοποιηθεί και στο γραφείο του Πρωθυπουργού, αλλά και σε όλα τα κόμματα, από ομοσπονδίες και σωματεία της Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο επαγγελματίες είναι ανασφάλιστοι εξαιτίας της κρίσης και δεν μπορούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές και να έχουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Επίσης, δεν έχουν τη δυνατότητα έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας, καθώς τα έσοδά τους σε πολλές περιπτώσεις, δεν φθάνουν για τις τρέχουσες οφειλές, πόσο δε μάλλον για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, παρόλο που ήθελαν να ενταχθούν στην υποτιθέμενη ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών, στερήθηκαν τη δυνατότητα, λόγω της απαίτησης προκαταβολής των εισφορών του 2013, και καθημερινά καθίσταμαι αποδέκτης της δυσαρέσκειας και καταγγελιών για το μεγάλο πλήθος των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την υπαγωγή στη ρύθμιση, καθώς και των προβλημάτων, τα οποία αντιμετωπίζουν όσοι πληρώνουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και εξοφλούν τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις παρέχεται ασφαλιστική ενημερότητα μόνο για ένα μήνα, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να αναγκάζονται να μεταβαίνουν στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΕ για κάθε μήνα επί 48 συνεχόμενους μήνες. Το πρόβλημα είναι έντονο, όπως καταλαβαίνετε στην επαρχία, όπου συνήθως οι αποστάσεις από τα γραφεία του ασφαλιστικού οργανισμού είναι μεγάλες, γεγονός που δημιουργεί επιβαρύνσεις σε χρόνο και σε χρήμα στους ασφαλισμένους.
Με βάση λοιπόν αυτά, θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν υπάρχει κάποια πρωτοβουλία από τον Οργανισμό, πραγματικών ευνοϊκών ρυθμίσεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτή και επιχειρήσεις που είχαν εκπέσει των υφιστάμενων διακανονισμών και εάν προτίθεστε να αυξήσετε τον αριθμό των δόσεων, παρέχοντας τη δυνατότητα μερικής ή ολικής αναστολής της υποχρέωσης καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και αν αληθεύουν οι καταγγελίες όλων των σωματείων της χώρας, ότι αποστείλατε ειδοποιητήρια σε περίπου 400.000 οφειλέτες με την απειλή αναγκαστικής κατάσχεσης. Στην περίπτωση που υπάρχουν, να μας εξηγήσετε με βάση ποια απόφαση του Οργανισμού έχουν παρθεί και για ποιο λόγο. Σας ευχαριστώ.