7/11/13

«Αποκλεισμός δημοσιογράφων από το 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης»

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ Βουλευτής Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τους κ.κ Υπουργό Πολιτισμού
Υπουργό Επικρατείας
ΘΕΜΑ: «Αποκλεισμός δημοσιογράφων από το 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης»
  
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το ΧΩΝΙ στις 3 Νοεμβρίου 2013, άρθρο:
«Ο ανεκδιήγητος κ. Δημήτρης Εϊπίδης», η εφημερίδα το ΧΩΝΙ, ο ιστότοπος www.toxwni.gr και το περιοδικό Το ΣΚΑΝΔΑΛΟ αποκλείστηκαν από την συμμετοχή τους στο 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα τα τρία μέσα ζήτησαν με επιστολή τους την διαπίστευση δύο συνεργατών τους, ενός κριτικού κινηματογράφου και μιας δημοσιογράφου του ρεπορτάζ πολιτισμού.
Η εφημερίδα Το ΧΩΝΙ διαθέτει μόνιμη στήλη κινηματογράφου, δημοσιεύει σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση πολυσέλιδα αφιερώματα στις σχετικές διοργανώσεις και δεν αξίωσε την κάλυψη κανενός εξόδου διαμονής και μεταφοράς όπως ισχύει για πολλές εφημερίδες, παρά μόνο την διαπίστευση για την είσοδο στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.
Η πρώτη προφορική απάντηση του φεστιβάλ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν ότι κάθε μέσο δικαιούται μια διαπίστευση, απάντηση που δεν ευσταθεί καθώς υπάρχουν μέσα που έχουν διαπιστεύσει ακόμη και τρεις συντάκτες και στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για τρία διαφορετικά μέσα. Παρ΄ όλα αυτά, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το δημοσίευμα, ο διευθυντής του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης επέλεξε μονομερώς έναν από τους δύο. Όταν η εφημερίδα επέμενε να λάβει γραπτή απάντηση για το αίτημα της, της γνωστοποιήθηκε από το γραφείο Τύπου του φεστιβάλ ότι τελικά οι «δύο συνεργάτες δεν βρίσκονται στην λίστα των διαπιστευμένων δημοσιογράφων». Με άλλα λόγια, η καταγγελία αναφέρεται σε ένα πρωτοφανές γεγονός: η διεύθυνση του Φεστιβάλ πήρε πίσω διαπίστευση που είχε ήδη δοθεί. Το ΧΩΝΙ δημοσιεύει, μάλιστα, και επιστολή του ίδιου του διευθυντή κ. Εϊπίδη, με την οποία μόνο η δημοσιογράφος είχε κληθεί να παραλάβει τη διαπίστευσή της προφανώς επειδή δεν ήταν της αρεσκείας του ο άλλος συνεργάτης της εφημερίδας!
Εύλογα, εφόσον ευσταθούν τα καταγγελλόμενα, η εφημερίδα μιλά περί προληπτικής λογοκρισίας, αφού η διεύθυνση του Φεστιβάλ εμφανίζεται να αποκλείει τους δημοσιογράφους που είναι πιθανόν να εκφραστούν επικριτικά απέναντί της, ώστε -τελικά- να φιμωθεί όποιος έχει άποψη η οποία δεν συμφωνεί με αυτή του κ. Εϊπίδη! Και βέβαια, με τον τρόπο αυτό, στέλνει το μήνυμα στους υπόλοιπους δημοσιογράφους ότι αν τολμήσουν να εκφραστούν «εκτός γραμμής» κινδυνεύουν να χάσουν τη διαπίστευσή τους και, κατ’ επέκτασιν, να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά από την οποία βιοπορίζονται (με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό, σε μια εποχή που το φάσμα της ανεργίας απειλεί περισσότερο από ποτέ τον κλάδο).
Όπως καταγγέλλει το δημοσίευμα, το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο, αλλά σημειώνεται μπαράζ αποκλεισμών δημοσιογράφων από τον διευθυντή του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης σε όποιον τολμάει να του ασκεί κριτική. Συγκεκριμένα διαβάζουμε στην εφημερίδα:
« ΜΠΑΡΑΖ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΩΝ
Ο Νίκος Τσαγκαράκης είναι δημοσιογράφος - κριτικός κινηματογράφου της μεγάλης εφημερίδας της Κρήτης, Πατρίδα. Είχε το... θράσος να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για την εξορία του βραβείου που δίνει κάθε χρόνο (από το 1976!) το σωματείο των κριτικών κατά την τελετή λήξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ). Σα να μην έφτανε αυτό, είχε το... θράσος να εκφράσει και τη συμπαράσταση του στον δημοσιογράφο Νίκο Αρτινό, της εφημερίδας της Θεσσαλίας, Ελευθερία, ο οποίος «κόπηκε» από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (τον περασμένο Μάρτιο) γιατί επίσης κατήγγειλε τις μεθόδους του διευθυντή του ΦΚΘ, ∆ημήτρη Εϊπίδη.
Τον περασμένο Μάρτιο, ο Νίκος Τσαγκαράκης –ως μέλος της επιτροπής της ∆ιεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- διαμαρτυρήθηκε επί σκηνής για το «έλλειμμα δημοκρατίας» του Φεστιβάλ. Τσάντισε τόσο πολύ τον Εϊπίδη, που -το ίδιο βράδυ- ο κ. διευθυντής τον κάλεσε στο φουαγέ γνωστού ξενοδοχείου για να τον επιπλήξει! Μετά το «μάθημα» πολιτισμού και δημοκρατίας, πάντως, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα έχει την «τύχη» του Αρτινού. Παρά ταύτα και ο Τσαγκαράκης αποκλείστηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Τέτοια τσαντίλα...
Καμία διαπίστευση δεν δόθηκε ούτε σε απολυμένους της ΕΡΤ, οι οποίοι -όπως και στο Φεστιβάλ ∆ράμας- έγιναν ξαφνικά «ανεπιθύμητοι» κι ας κάλυπταν χρόνια τη διοργάνωση! Είναι, βλέπεις, χορηγός της η ∆ημόσια Τηλεόραση (∆Τ)».


Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Αληθεύουν τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα;

  1. Για ποιο λόγο αρνηθήκατε την διαπίστευση των δύο δημοσιογράφων;

  1. Πόσοι συντάκτες δικαιούνται να διαπιστευτούν για κάθε μέσο;

  1. Αληθεύει ότι, όπως αναφέρει και το δημοσίευμα, επιλέχτηκε για διαπίστευση ο ένας δημοσιογράφος μονομερώς χωρίς ενημέρωση της εφημερίδας και όταν ζητήθηκε γραπτή απάντηση από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης γνωστοποιήθηκε ότι «οι δυο συνεργάτες δεν βρίσκονται στην λίστα των διαπιστευμένων δημοσιογράφων»; Αν ναι, για ποιό λόγο αποκλείστηκαν από την λίστα των διαπιστευμένων δημοσιογράφων οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Το ΧΩΝΙ;

  1. Αληθεύει ότι ανακλήθηκε διαπίστευση η οποία είχε ήδη χορηγηθεί; Αν ναι, για ποιο λόγο;

Αθήνα, 7/11/2013

Η ερωτώσα Βουλευτής,


Μακρή Ραχήλ
Συν.: Το δημοσίευμα της εφημερίδας Το ΧΩΝΙ στις 3 Νοεμβρίου 2013, φύλλα δυο (2)