21/11/13

Η Ραχήλ Μακρή για την Συμφωνία Καναδά – Ε.Ε στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Ραχήλ Μακρή: Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 19-11-2013

19-11-2013: ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Παναγιώτη Μηταράκη, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του ΚτΒ, σχετικά με τη Συμφωνία Καναδά – Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Aκολουθούν βίντεο και τα πρακτικά της επιτροπής με την τοποθέτηση της κας Ραχήλ Μακρή





ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΕ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ B΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ.1 Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα, σήμερα, 19 Νοεμβρίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 12.00΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Ενημέρωση από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Παναγιώτη Μηταράκη, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του ΚτΒ, σχετικά με τη Συμφωνία Καναδά – Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο κ. Παναγιώτης Μηταράκης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:




ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Μακρή.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Το θέμα της προστασίας της φέτας είναι πάρα πολύ σημαντικό για την εθνική οικονομία. Βάσει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 25/10/2005, το οποίο συνδίκασε τις δύο υποθέσεις C- 465/2002 και C- 466/2002 απερρίφθησαν οι προσφυγές της Δανίας και Γερμανίας και διατηρήθηκε η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της φέτας.
Το Μάιο του 2009 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά για την Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) προκειμένου να εισάγει τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις. Για τις διαπραγματεύσεις εκδόθηκε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 15/10/2012 με θέμα «eu Canada comprehesive economic and Trade AgreementState of play», το οποίο έχει διαρρεύσει στον καναδικό ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης προϊόντων. Αναζητώντας τα έγγραφα της Commission ο Καναδάς ζητάει να μην υπάρχει η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης για τη φέτα, αλλά και για το κασέρι. Καθώς τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είχαν και στο παρελθόν ολιγωρήσει στην προστασία γεωγραφικού προσδιορισμού της φέτας, γεννάται το ερώτημα εάν η συγκυβέρνηση έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σεβαστεί τις Π.Ο.Π. στις τρέχουσες αλλά και στις μελλοντικές συμφωνίες.
Γνωρίζουμε ότι στο συμβούλιο των υπουργών για εμπορικά θέματα ισχύει η πλειοψηφία, οπότε θέλουμε κύριε Υπουργέ, να μας διευκρινίσετε εάν έχετε έρθει σε επαφή με τους ομολόγους σας άλλων κρατών μελών των οποίων τα προϊόντα με Π.Ο.Π. πιθανόν θίγονται από τη συγκεκριμένη συμφωνία για να δημιουργήσετε τουλάχιστον το γνωστό blogging minority.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Μάκρη.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Σας ξαναυπενθυμίζω, κύριε Υπουργέ, ότι στο Συμβούλιο Υπουργών γνωρίζετε καλύτερα από μένα για τα εμπορικά θέματα υπάρχει πλειοψηφία, οπότε είναι σημαντικό όταν θα μεταβείτε στην Ινδονησία, όπως είπατε, να υπάρχει το block minority με άλλες χώρες, που προσφάτως θίγονται.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας): Στο Συμβούλιο Υπουργών στο γεύμα, υπήρχε ομοφωνία υπέρ της συμφωνίας όλων των κρατών.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Η ομοφωνία, όμως, είναι στα γεωργικά. Στα θέματα των εμπορικών συμφωνιών είναι πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας): Όχι, υπήρχε στο τραπέζι από τα κράτη που τοποθετήθηκαν, κανένα από τα 28 κράτη δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις σε συμφωνία με το Καναδά.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Επίσης, στην τελευταία επίσκεψη στην παγκόσμια διακοινοβουλευτική σύσκεψη που πήγαμε ως εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου στη Γενεύη, όπου υπάρχουν πάρα πολλοί φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, υπήρχαν παράπονα από την πλευρά του πρέσβη μας εκεί και της πρεσβείας, ότι υπάρχει γραφειοκρατία, ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι Έλληνες, δηλαδή, εκεί εκπρόσωποί μας όταν συζητούνται τόσο σοβαρά θέματα σε επίπεδο διεθνές, να μπορούν να έχουν τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για να προασπίζονται τα συμφέροντά μας, και έχουν και ένα πρόβλημα από την πρεσβεία, ότι υπάρχει μια τόσο μεγάλη γραφειοκρατία και δεν μπορούν όταν απευθύνονται σε ένα Υπουργείο, υπάρχει η αίσθηση του ότι δεν είμαστε αρμόδιοι εμείς, είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Νομίζω, ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να επιληφθούν πρέπει υπάρχουν εκπρόσωποί μας στους παγκόσμιους οργανισμούς, εκπρόσωπος μας και στην Γενεύη Έλληνες και θα πρέπει να κάνατε κάτι και για αυτό το πράμα για να ξέρουν και οι πρέσβεις ώστε να μπορεί να υπάρχει σχέση της διπλωματίας, η οποία διπλωματία είναι αυτή που παίζει καθοριστικό ρόλο όταν αυτά συζητούνται στο να μην ερχόμασταν προ εκπλήξεων μετά, γιατί μετά είναι και πιο δύσκολο να διορθωθούν αυτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας): Θεωρώ, ότι η κυρία Μακρή θέτει ένα πάρα πολύ σωστό ζήτημα, και συμφωνώ απόλυτα μαζί της. Είναι μια πραγματικότητα ότι λόγω των περικοπών που γενικότερα γίνονται στη δημόσια διοίκηση, υπάρχει έλλειψη πόρων. Κι αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια.