21/11/13

Συμφωνίες Σαμαρά-Ερντογάν με φόντο πίνακα με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης...

Ραχήλ Μακρή: Θέματα, τα οποία θα μπορούσαν να ρυθμιστούν με αλληλογραφία μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων, καλείται ο ελληνικός λαός να πληρώσει για ταξίδια ημετέρων, σεμινάρια, συμπόσια, εκθέσεις και ανούσιο συντονισμό.

Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 20/11/13 συνεδρίασε, με θέματα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση :

του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΕ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ B΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ



Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ.1 Κ.τ.Β.)



Στην Αθήνα, σήμερα, 20 Νοεμβρίου 2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.00΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
α) Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας».
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο κ. Μιχαήλ Παπαδόπουλος, Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει η κυρία Μακρή.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια Ανεξάρτητων Ελλήνων): Καλούμαστε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής να αντιμετωπίσουμε την Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας, που υπεγράφη στις 4 Μαρτίου του 2012, στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της 2ης Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Κατανοούμε το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Συμφωνία είναι μία από τις 25 συμφωνίες που βιάστηκε να υπογράψει ο κύριος Σαμαράς και ελπίζουμε, οι υπόλοιπες 24 να έχουν τουλάχιστον και τα ψήγματα ουσίας και να μην έχουν συνταχθεί για την προβολή του κύριου Σαμαρά, ο οποίος υπέγραψε βέβαια, μπροστά στον πίνακα με θέμα την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Όπως έχετε αποτύχει στον επικοινωνιακό τομέα, έχετε αποτύχει και στην κατανόηση της πραγματικής ανάγκης για τη σύναψη συμφωνιών, σε τόσο ευαίσθητους τομείς, όσο αυτούς των τεχνολογιών, πληροφορικής αλλά και επικοινωνιών. Θέματα, τα οποία θα μπορούσαν να ρυθμιστούν με αλληλογραφία μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων, καλείται ο ελληνικός λαός να πληρώσει για ταξίδια ημετέρων, σεμινάρια, συμπόσια, εκθέσεις και ανούσιο συντονισμό.
Στο άρθρο 4, ορίζεται η δημιουργία κοινής επιτροπής, αλλά, δεν ορίζεται η θεσμική ιδιότητα των συμμετεχόντων σε αυτήν. Δηλαδή, αν θα είναι μέλη της διοίκησης, σύμβουλοι του Υπουργού, ή απλά κομματικοί φίλοι της Κυβέρνησής σας. Είναι πάγια τακτική, όλα τα αναπτυγμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε επιτροπές που έχουν νόημα και ουσία να πηγαίνουν μέλη της δημόσια διοίκησης για να παραμένει η διοικητική γνώση μέσα στη διοίκηση προς όφελος του λαού αλλά και της χώρας.
Αντίθετα, καθώς οι υπουργοί και οι σύμβουλοί τους αλλάζουν, κατά το δοκούν και σε μικρά χρονικά διαστήματα, μια ενδεχόμενη, τέτοια δαπάνη δεν θα ωφελήσει σε τίποτα τον ελληνικό λαό. Αποτελεί βέβαια, πάγια τακτική των αναπτυγμένων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην συνάπτουν συμφωνίες μηδενικού οφέλους για την προβολή του εκάστοτε πρωθυπουργού και να καλούν το Κοινοβούλιο για να επικυρώσει το τίποτα. Καταψηφίζουμε την παρούσα Κύρωση, γιατί δεν έχουμε πειστεί ότι έγινε βάσει μελέτης και ότι υπάρχει ουσιαστικός λόγος για τη σύναψή της.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Η κυρία Μακρή έχει το λόγο.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των ΑΝ.ΕΛ.): Καταψηφίζουμε, κύριε Πρόεδρε.