1/7/14

Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών...

Δείτε το σχετικό βίντεο και διαβάστε τα Πρακτικά με την τοποθέτηση της Ραχήλ Μακρή.. 


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
 
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ.1 Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα, σήμερα, 30 Ιουνίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 16.20΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Γεώργιου Βλάχου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις».

Στη συνεδρίαση παρέστησαν η Υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:
………………………………………………………………………………………………


ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η συγκυβέρνηση επιχειρεί να αλλοιώσει όλο το τουριστικό χάρτη της χώρας και προφανώς δεν είναι τυχαία η κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στα Θερινά Τμήματα της Βουλής, μαζί με μια πλειάδα άλλων νομοσχεδίων. Γνωρίζουμε βέβαια την πρακτική νομοθέτησης εξαιρετικά μεγάλης σημασίας θεμάτων, όταν το Κοινοβούλιο λειτουργεί με το ένα τρίτο του αριθμού των Βουλευτών, γνωρίζουμε ότι το ξεπούλημα της Δ.Ε.Η. έχει μονοπωλήσει τα φώτα της δημοσιότητας, στη σκιά λοιπόν του μεγάλου ξεπουλήματος σε αυτή τη χώρα, έρχεται το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό.
Ένα νομοσχέδιο το οποίο τροποποιεί τις διατάξεις που ψηφίστηκαν μόλις πριν από δέκα μήνες και αφορούν στη δημιουργία συνθετών τουριστικών καταλυμάτων. Τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα συμπεριλαμβάνουν υποχρεωτικά ξενοδοχεία πέντε αστέρων, ειδική τουριστική υποδομή, όπως γκολφ, συνεδριακά κέντρα, μαρίνα, θαλασσοθεραπεία, μονάδα ιαματικού τουρισμού, κέντρα αναζωογόνησης κ.λπ. και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες οι οποίες μπορούν να μισθωθούν μακροχρονίως ή να πουληθούν.
Η συγκυβέρνηση θέλοντας να εξυπηρετήσει αυτούς ακριβώς τους επιχειρηματίες, τους επιτρέπει να πωλούν τις πολυτελείς κατοικίες τους από τα σχέδια. Πριν ολοκληρωθεί δηλαδή η επένδυση, πριν δημιουργηθούν όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να δικαιολογηθεί η συγκρότηση σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος, πριν παραχωρηθεί το σήμα λειτουργίας, θα επιτρέπονται οι πωλήσεις. Δε μας διευκρινίζετε βέβαια πώς θα εξασφαλίσετε την ολοκλήρωση της επένδυσης για τους αγοραστές σε περίπτωση βέβαια κακόβουλου εμπλεκομένου.
Δε μας διευκρινίζεται πώς θα εξασφαλίσετε ότι αυτά τα οποία υπόσχεται κάποιος στα σχέδια, θα πραγματοποιηθούν και δεν θα καταλήξουμε να έχουμε συγκροτήματα κατοικιών με τουριστική υποδομή που θα υπάρχει μόνο σε μακέτες. Δεν διευκρινίζεται ποιος θα ελέγχει, δεν διευκρινίζεται το πλαίσιο των ποινών εάν δεν τηρηθούν τα προαπαιτούμενα. Το μόνο που δίνεται είναι απλά παροχές σε επιχειρηματίες αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα. Όπως ακριβώς αδιαφορείτε βέβαια και για την πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου που ασχολείται με το τουρισμό και κατέχει μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σε αυτούς ήταν που έπρεπε να έχετε επικεντρωθεί και αυτούς θα έπρεπε να έχετε ενισχύσει. Τους ανθρώπους δηλαδή που πασχίζουν να διατηρήσουν στη ζωή ένα ακίνητο, μια ταβέρνα, ένα καφέ. Αλλά για αυτούς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, προβλέψεις υπάρχουν μόνο για συγκεκριμένους επιχειρηματίες και εργολάβους. Η εκποίηση βέβαια δεν σταματάει εδώ, πριν ένα περίπου χρόνο με τον νόμο 4109/13 καταργήσατε τον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Τα ακίνητα, τα παραχώρησε ότι στο Υπουργείο Τουρισμού και τις Σχολές αυτές τις κλείσατε. Κλείσατε τις περισσότερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων που διέθετε η χώρα όπου το Δημόσιο παρείχε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε όσα παιδιά δεν μπορούσαν να πληρώσουν ιδιώτες, τους ιδιώτες που δεν μπορούσαν να γίνουν ανταγωνιστικοί ως προς την Δημόσιες Σχολές. Σήμερα ολοκληρώνεται αυτό το έγκλημα παραχωρώντας τα κτίρια των πρώην Δημόσιων Σχολείων στους ιδιώτες ανταγωνιστές.
Για να το κάνουμε κατανοητό, κλείσατε τις Σχολές του Δημόσιου για να υπάρχει και καλά ανταγωνισμός και τώρα το παραχωρείται για 99 χρόνια, τις εγκαταστάσεις σε αυτούς που δεν ήθελαν να φτιάξουν βέβαια τις δικές τους και θέλουν τώρα έτοιμες και δωρεάν. Ως κυβέρνηση διαρρηγνύατε τα ιμάτια σας υπέρ της ανταγωνιστικότητας, υπέρ της ανάπτυξης, του υγιούς ανταγωνισμού. Παραμύθια βέβαια για μικρά παιδιά.
Όπου το Δημόσιο είναι ανταγωνιστικό, κοιτάτε να το υποβαθμίσετε ή κοιτάτε να το καταργήσετε, για να δημιουργήσετε ακριβώς ιδιωτικά μονοπώλια η ολιγοπώλια. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαμε προβλέψει αυτή την εξέλιξη βέβαια από τότε και είχαμε ενημερώσει τον Ελληνικό Λαό από την κατάργηση του ΟΤΕΚ.
Δυστυχώς σήμερα δικαιωνόμαστε. Μετά το ιδιωτικό μονοπώλιο της AEGEAN που δημιουργήσατε ξεπουλώντας την Ολυμπιακή, μετά το ολιγοπώλιο στην τουριστική εκπαίδευση που έχει εκχωρηθεί στα χέρια των ιδιωτών παρόλη την αποτελεσματικότητα και ανταγωνιστικότητα του δημοσίου δεν γνωρίζουμε τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από την Συγκυβέρνηση της αντίφασης.
Η κακή νομοθέτηση συνεχίζεται με το άρθρο 21 με το οποίο επιχειρείτε να τροποποιήσετε πδ με υπουργική απόφαση. Το θέμα είναι γιατί το κάνετε αυτό.
Γιατί δεν θέλετε να κάνετε τις όποιες τροποποιήσεις μέσω νέου πδ;
Φοβάστε τον έλεγχο του ΣτΕ ή το λύσατε με την τροπολογία της ντροπής αύξησης των μισθών των ανωτάτων δικαστικών κατά 1000 ευρώ;
Μην φοβάστε, να ντρέπεστε θα έπρεπε. Ειδικά για το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου με τις χορηγίες. Δημιουργείτε μια ακόμα άχρηστη δομή όπου βολεύετε δικά σας παιδιά και το ονομάζετε Συμβούλιο Χορηγιών. Το θέμα είναι γιατί; Γιατί δεν αξιοποιείτε τις δομές του υπουργείου; Γιατί θέλετε να ενισχύσετε για μια ακόμα φορά τον διοικητικό πληθωρισμό για ένα όργανο που δεν έχει λόγο ύπαρξης; Βρίσκεται εκτός δομών του δημοσίου και αποτελεί εργαλείο παραγωγής άλλοθι για ύποπτες υπουργικές ενέργειες.
Ύποπτες καθώς οι χορηγίες που υποτίθεται ότι θα δίνονται με υπηρεσίες ή υλικά ή άυλα προϊόντα πέρα από χρήματα θα αξιολογούνται από ειδική εκτιμητική επιτροπή. Ποιος θα συμμετέχει; Με ποια μέσα θα μπορεί να αποτιμά; Πώς θα κάνει αυτή την αποτίμηση για μια ενέργεια στο εξωτερικό που δεν θα μπορεί να ελέγξει και θα βασίζεται μόνο στα χαρτιά που θα του προσκομίζουν οι επιχειρηματίες;
Η απάντηση είναι ότι δεν θα μπορεί φυσικά. Απαλά το άλλοθι θα παρέχει για να μπορούν να λαμβάνουν φοροαπαλλαγές. Δεν το λέμε εμείς το λέει το ίδιο το νομοσχέδιο που παρέχει φοροαπαλλαγή στο ύψος της χορηγίας και μέχρι το 10% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.
Δηλαδή ας πούμε ότι κάποιος στέλνει ένα αυτοκίνητο και δύο άτομα σε μια έκθεση να πιουν δύο ποτά με τους διοργανωτές. Το βαφτίζετε προώθηση της ελληνικής παρουσίας. Το αποτιμά ο επιχειρηματίας στο 1 εκ. ευρώ, η τιμή επικυρώνεται από την επιτροπή σας και εκπίπτει από το φόρο. Την στιγμή που για να αναγνωριστεί η ιατρική δαπάνη ενός συνταξιούχου πρέπει να ξεπερνά το 5% του εισοδήματος.
Δηλαδή ένας συνταξιούχος με 10 χιλιάδες ευρώ ετήσιο εισόδημα και ιατρικές δαπάνες για παράδειγμα 490 ευρώ δεν θα έχει καμία φοροαπαλλαγή.
Ένας επιχειρηματίας με μια δήλωση και δύο τιμολόγια θα μπορεί να εκπίπτει για ότι δηλώσει. Αυτή είναι η φορολογική δικαιοσύνη της Κυβέρνησης. Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους πολίτες.
Μετά από όλα αυτά που αναλύσαμε, γίνετε βέβαια κατανοητό ότι οι ΑΝΕΛ δεν έχουμε καμία διάθεση να επικυρώσουμε τέτοιες πράξεις χαρίσματος σε επιχειρηματίες. Τέτοια δωράκια σε επιχειρηματίες. Γι’ αυτό το λόγο καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο. Ευχαριστώ πολύ.