10/7/14

ΒΙΝΤΕΟ & ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ (9-7-14)

 
Δείτε την τοποθέτηση της Ραχήλ Μακρή και τα σχετικά πρακτικά

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 9-7-14
Συνέχιση της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας».
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Έχοντας φθάσει στη δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου διάλυσης και εκποίησης της ΔΕΗ, διαπιστώνουμε ότι πραγματικά είναι λυπηρό να διαλύεται ο παραγωγικός μοχλός της πατρίδας μας και να ισχυρίζεστε ότι το κάνετε για το καλό του τόπου. Βέβαια, το ερώτημα είναι για ποιον ακριβώς τόπο μιλάτε. Πάντως, όχι γι’ αυτόν εδώ τον τόπο.
Εξαιρουμένης της συγκυβέρνησης, όλοι οι υπόλοιποι γνωρίζουμε ότι η ΔΕΗ αποτέλεσε για δεκαετίες τον αναπτυξιακό μοχλό της χώρας, με τη συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία, καθώς και με τις επενδύσεις που ο ελληνικός λαός πλήρωσε.
Πρόκειται για επενδύσεις που δεν μπορούν να αποτιμηθούν, καθώς περιλαμβάνουν ορυκτό πλούτο και ύδατα που δεν γίνεται να αντικατασταθούν.
Υπήρξαν λάθη; Βεβαίως. Τα μεγαλύτερα λάθη μορφοποιούνται στην κομματικά διορισμένη διοικητική ηγεσία της ΔΕΗ και τους «γαλαζοπράσινους» συνδικαλιστές, που σε συνεννόηση πάντα με τους κομματικούς πάτρονες του ΠΑΣΟΚ και της Νέα Δημοκρατίας, που τους υπέθαλπαν και τους υποθάλπουν, πολιορκούσαν όλοι μαζί το δημόσιο ταμείο.
Ναι, οι συνδικαλιστές σας κράτησαν για δεκαετίες τη όμηρο την ελληνική κοινωνία με την απειλή του διακόπτη. Εσείς όμως τους επιτρέπατε να απλώσουν «το ξερό τους» στο διακόπτη, για να παίζετε και οι δύο τα μικροκομματικά παιχνιδάκια σας, αυτά τα παιχνιδάκια που παίζετε και σήμερα, δημιουργώντας έναν αντιπερισπασμό, ένα ψεύτικο μέτωπο αντιπαράθεσης Κυβέρνησης – συνδικαλιστών, με την καλή Κυβέρνηση να παρουσιάζεται ότι με τη ρομφαία της κάθαρσης θα φέρει τη δικαιοσύνη.
Προσβάλλετε βέβαια αυτούς που πραγματικά νοιάζονται για τους συναδέλφους τους, που πραγματικά συνδικαλίζονται για το κοινό καλό, για να ξεπουλήσετε την περιουσία του ελληνικού λαού, για να ξεπουλήσετε τον ιδρώτα των εργαζομένων, για να ξεπουλήσετε αυτά που δημιούργησαν με αίμα οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας.
Δεν ντρέπεστε, βέβαια, καθόλου να παρουσιάζονται οι μισοί με την έπαρση του νεοφιλελεύθερου μεταρρυθμιστή και οι άλλοι μισοί με την προκλητικά ψεύτικη ταπεινότητα-καρικατούρα που λες και βγήκε από τη σειρά «Ο συμβολαιογράφος» της ΕΡΤ, για να κάνετε το άσπρο μαύρο, το ξεπούλημα πώληση και τη διαπλοκή διαφάνεια.
Εάν έχετε άγνωστες λέξεις, όπως η ΕΡΤ, σας λέω ότι ήταν η δημόσια τηλεόραση, που βυθίσατε στο μαύρο, για να παραχωρήσετε ανενόχλητη τις ψηφιακές συχνότητες στους φίλους σας καναλάρχες, ζημιώνοντας το Δημόσιο με 700 εκατομμύρια ευρώ, αλλά εξασφαλίζοντας την προπαγάνδα υποστήριξης του παράλογου και του ανεφάρμοστου προγράμματος εκποίησης κάθε πόρου του εθνικού κράτους προς όφελος των εταίρων σας, της Τρόικας των δανειστών, της Τρόικας των τοκογλύφων, που έχει σταλεί για να εξαθλιώσει οικονομικά τους Έλληνες πολίτες, να κάμψει τις αντιδράσεις και να πετύχει την μετατροπή του εθνικού κράτους σε προτεκτοράτο του της γερμανικής Συνομοσπονδίας.
Σχεδόν είκοσι χρόνια πριν ακούσαμε την ακόλουθη τοποθέτηση: «Βρίσκω ότι πάμε σε ένα είδος συρρίκνωσης της εθνικής δύναμης, αλλά όχι στο βωμό μιας συλλογικής δημοκρατικής διαδικασίας, στο βωμό των κρίσεων και των συμφερόντων. Συμφερόντων! Το λέω ρητά. Δεν θέλω αποκαλύψω ονόματα. Σας λέγω όμως ότι εδώ υπάρχει σαφές σχέδιο για τη μηδενοποίηση των εθνικών Κυβερνήσεων, οι οποίες δεν θα μπορούν να παίξουν δημοκρατικά αποτελεσματικό ρόλο, αλλά θα υπόκεινται στις κατευθύνσεις που μας δίνει το διευθυντήριο.».
Για τους κυρίους και τις κυρίες του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτω ότι αυτό το είχε πει ο ιδρυτής σας, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ελπίζω βέβαια να θυμάστε, έστω και αμυδρά, ποιος είναι. Ελπίζω να θυμάστε τι είχε για τα δίκτυα, εσείς, που για να δικαιολογήσει την πολιτική σας συνύπαρξη με αυτό που αποκαλούσατε «Δεξιά» ονομάζετε την κριτική ύβρη, βαπτίζετε προσβολή την αλήθεια και εκτελείται άψογα κυβισθήσεις πολιτικής ανακολουθίας.
Η Τρόικα σε έκθεσή της από τις αρχές του 2013 περιλαμβάνει τόσο τη διχοτόμηση της ΔΕΗ με την απόσχιση του 30% όσο και την εκποίηση του 17%. Καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής απόσπασμα της συγκεκριμένης έκθεσης.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Εσείς απλά έπρεπε να την υλοποιήσετε. Το κάνατε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Σύμφωνα με τα την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, οι διατάξεις που εισάγετε είναι προβληματικές, όπως για παράδειγμα το άρθρο 3, είναι ατεκμηρίωτες και αντισυνταγματικές, όπως το άρθρο 9.
Διαβάζουμε βέβαια στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τα άρθρα 7 και 8 ότι επιτρέπεται η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τη ΔΕΗ ΑΕ χωρίς τη συγκατάθεση των υποκειμένων –και μιλάω για το 30% του πελατολογίου, που χωρίς τη θέλησή τους θα περάσει αύριο στον ιδιώτη.
Σας θυμίζουμε και ότι είχα καταθέσει ερώτηση στις 22/11/2013 με αφορμή δημοσίευμα του περιοδικού HOT DOC, τεύχος 40Β, 21 Νοεμβρίου 2013, με τίτλο «Νέα Δημοκρατία. Να πληρώνουν τα κορόιδα χαράτσι και ΔΕΗ, όχι εμεί. Το κυβερνών κόμμα, το οποίο φροντίζει για τη σωτηρία της χώρας, καταστρέφοντας το μέσο Έλληνα πολίτη, οφείλει στη ΔΕΗ το ποσό των 566.516 ευρώ.».
Τι απαντήσατε τότε; Απαντήσατε: «Η ΔΕΗ ΑΕ είναι εξαιρετικά προσεκτική κατά τη διαχείριση των στοιχείων των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των πελατών της. Αποφεύγει να τα δημοσιοποιεί τόσο για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων όσο και για λόγους τήρησης του φορολογικού απορρήτου σχετικά με τους συνεισπραττόμενους φόρους και τέλη, δημοτικούς φόρους, τέλη κλπ.».
Επανέρχομαι με την ερώτηση 7221/870 στις 24/3/2014 και σας επισημαίνω ότι σύμφωνα με το άρθρο 133 του Κανονισμού της Βουλής και σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τα νομικά πρόσωπα δεν έχουν προσωπικά δεδομένα και ότι ο Υπουργός υποχρεούται να μην καταθέσει έγγραφο που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του κράτους μυστικό. Και στην περίπτωση των οφειλών της Νέας Δημοκρατίας στη ΔΕΗ τα έγγραφα που ζητήθηκαν για κατάθεση δεν αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του κράτους μυστικό και δεν αποτελούν προσωπικά δεδομένα. Η απάντηση της ΔΕΗ ΑΕ μέσω εσάς ήταν ότι χρωστάει 461.322 ευρώ.
Σας το είπαμε, λοιπόν, και χθες ότι καταστρέψατε το βιός των ανθρώπων στους οικισμούς για μετεγκατάσταση και δεν τους επιτρέπετε να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Ύστερα από την κατακραυγή μας, φέρατε ασθμαίνοντας μία νομοτεχνική διάταξη, η οποία όμως δεν καλύπτει το κενό της έλλειψης ενός καθορισμένου σαφούς και ξεκάθαρου νομικού πλαισίου.
Δεν αξίζει να ασχοληθούμε διεξοδικότερα με ένα νομοσχέδιο το οποίο θα καταργήσουμε, μαζί με αυτό που ξεπουλά τα δίκτυα το οποίο διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ. Ως εκ τούτου δεν θα ασχοληθούμε άλλο και με τις «ντροπολογίες» σας, όπου αποσπασματικά και υποκριτικά προσπαθείτε να κερδίσετε τις εντυπώσεις, δείχνοντας δήθεν ενδιαφέρον για τις μετεγκαταστάσεις.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Κύριε Πρόεδρε, θα μου δώσετε λίγα ακόμη λεπτά σας παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Θα πάρετε το χρόνο της δευτερολογίας σας;
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ναι, θα πάρω το χρόνο της δευτερολογίας μου. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Πολύ ωραία, έχετε το χρόνο που ζητάτε.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Εάν ενδιαφερόσασταν, θα υπήρχε νόμος πλαίσιο. Εάν ενδιαφερόσασταν, θα είχατε τις διατάξεις από την πρώτη στιγμή που καταθέσατε το νομοσχέδιο. Εάν ενδιαφερόσασταν, δεν θα είχατε σε πολιτική ομηρία τους κατοίκους προσφέροντας την τελευταία στιγμή μια τροπολογία ή μια νομοτεχνική ρύθμιση. Αυτό είναι για να αλλάξετε μία λέξη ή να διαγράψετε μία άλλη, όχι για να παίζετε όμως με τη ζωή χιλιάδων πολιτών.
Γι’ αυτό το καταψηφίζουμε, για τη λύση της τελευταίας στιγμής, για τον εκβιασμό, για την προσχηματική χρησιμοποίηση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.
Δεν είστε σοβαροί. Ένα θέατρο σκιών είστε που για χάρη των ιδιωτών που σας επευφημούν για τη διάλυση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ιδιωτών όπως είναι ο κ. Μπόμπολας, που του αναθέσατε με ύποπτο τρόπο το λιγνιτωρυχείο της Βεύης με απευθείας ανάθεση, και δεν απαντάτε στις ερωτήσεις που σας κάνουμε με τρόπο ουσιαστικό και πιστικό, γιατί προφανώς δώσατε την εκμετάλλευση και θέλετε να δώσετε και την κυριότητα σε αυτόν, που το τηλεοπτικό του κανάλι φέρετε να κλέβει ρεύμα από τη ΔΕΗ.
Έχω καταθέσει την με αριθμό πρωτοκόλλου 821/81-4/7/2014 ερώτηση με στοιχεία και φωτογραφίες και περιμένω την απάντησή σας. Είτε απαντήσετε βέβαια είτε όχι, μην ανησυχείτε, η δικαιοσύνη θα τα βρει.
Σε ποιους θα πουλήσετε τη ΔΕΗ; Σε ξένους θεσμικούς όπως η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία ENERGΟΝ, η εταιρεία που βρίσκεται στα δικαστήρια με τη ΔΕΗ για υπερτιμολόγηση δική της ή υπερεργολάβων της; Η ίδια εταιρεία ερευνάται από τη γερμανική δικαιοσύνη για υποθέσεις διαφθοράς με μαύρα ταμεία, χρήματα που δωροδοκούσαν κυβερνητικούς αξιωματούχους σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων ενδεχομένως και η Ελλάδα, χρήματα για να παίρνει έργα, πιθανότατα με προσχηματικά διαφανείς διαδικασίες, να υπερβαίνει τον προϋπολογισμό λόγω υποτιθέμενων αστάθμιστων παραγόντων και μετά να εισπράττει τις υπερβάσεις μίζας και ρεμούλας από τον κρατικό κορβανά.
Για τα έργα, βέβαια, και τις ημέρες της εταιρείας ENERGON διαβάζουμε στο περιοδικό HOT DOC τεύχος 31 του Ιουνίου του 2013. Το καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Η υπερκοστολόγηση των εννιά αιολικών πάρκων ξεπερνά το 50%, χωρίς να συνυπολογιστούν οι αναθεωρήσεις, που για ένα τέτοιας δυσκολίας έργο θα είναι πολλών εκατομμυρίων.
Σε ποιους ιδιώτες θα ξεπουλήσετε λοιπόν τη ΔΕΗ; Στους φίλους του Πρωθυπουργού που δώσατε τον ΟΠΑΠ;
Διαβάζουμε, λοιπόν, στο περιοδικό «Unfollow», τεύχος 16 του Απριλίου του 2013: «Μολονότι οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της Hellas Power βρίσκονται προφυλακισμένοι, άλλοι πρωταγωνιστές της υπόθεσης είναι στο απυρόβλητο. Είναι αλήθεια ότι προτού η Aegean Power μετονομαστεί σε Hellas Power, χρωστούσε ήδη στο δημόσιο χρήματα, που, όπως φαίνεται, δεν αποδόθηκαν ποτέ, γιατί τότε μοναδικός κατηγορούμενος είναι ο Βασίλης Μηλιώνης και όχι ο μέχρι τότε συνέταιρός του Γιώργος Μελισσανίδης, γιος του Δημήτρη Μελισσανίδη, ιδρυτή του Ομίλου Aegean». Καταθέτουμε για τα Πρακτικά το σχετικό δημοσίευμα.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Εν κατακλείδι, πουλάτε τη ΔΕΗ χωρίς μελέτη, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς λόγο. Εν κατακλείδι, το μοναδικό σας επιχείρημα για το ξεπούλημα της μεγαλύτερης επιχείρησης είναι ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα φθηνύνουν. Όμως και αυτά τα επιχειρήματά σας καταρρέουν ως χάρτινος πύργος.
Τα επιχειρήματά σας είναι έωλα και ανυπόστατα. Η αγορά ενέργειας έχει απελευθερωθεί. Οι ιδιώτες δίνουν ρεύμα στο σύστημα και όταν δίνουν, είναι πιο ακριβό. Οι ιδιώτες έφτιαξαν εργοστάσια φυσικού αερίου. Οι ιδιώτες έχουν ΑΠΕ. Οι ιδιώτες παίρνουν εκατομμύρια ευρώ για τις ΑΠΕ από επιχορηγήσεις, όπως περάσατε πριν από λίγες ημέρες σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης. Οι ιδιώτες αποδείχθηκαν απατεώνες. Οι ιδιώτες σας χρωστούν εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία και εσείς αντί να τα εισπράξετε, φέρνετε τροπολογίες ντροπής, διαγραφής προστίμων και βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών.
Το μόνο που κάνετε λοιπόν και από την άλλη πλευρά είναι σε αυτούς τους απατεώνες ακριβώς να αναθέτετε με σκανδαλώδεις συμβάσεις, ορυχεία, λιγνιτωρυχεία, που περνάτε σήμερα στη «μικρή ΔΕΗ».
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ολοκληρώστε, παρακαλώ.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Τα τιμολόγια δεν θα μειωθούν, κύριε Σκρέκα, γιατί τα στοιχεία τα οποία καταθέσατε δεν αφορούν τους καταναλωτές, παρά μόνο είναι δημιουργική λογιστική.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Σε συνεργασία με το νέο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας θα διεκδικήσουμε άμεσα το ποσοστό που δικαιούνται οι τοπικές κοινωνίες από τον μεταλλευτικό κώδικα, που χαρίζαμε για δεκαετίες τη ΔΕΗ για το καλό όλου του ελληνικού λαού. Εάν πουλήσετε τη ΔΕΗ, σε συνεργασία με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου θα προβούμε σε ομαδικές αγωγές εσωτερικοποίησης του εξωτερικού κόστους, όταν τελειώσουν οι μελέτες του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας που κάνει εξαερωτική μελετητική εργασία και δεν το αφήσατε να μας ενημερώσει στις συνεδριάσεις της σχετικής Επιτροπής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ολοκληρώσατε. Ευχαριστούμε πολύ.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλούσα να έχω τριάντα δευτερόλεπτα και κλείνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Τα έχετε.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κρυφθείτε όσο θέλετε. Κρύψτε τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Εσωτερικών, που την Παρασκευή ήταν στο Περιστέρι, αλλά δεν έχει υπογράψει το νομοσχέδιο λόγω του ταξιδιού του στην Ιταλία. Μπορείτε να τους ξεγελάτε όλους για λίγο καιρό, αλλά όχι όλους για όλο τον καιρό, όπως είχε πει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων)