12/7/14

Βίντεο και Πρακτικά Ολομέλειας στο σ/ν του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης . 11-7-14



 Δείτε το βίντεο και διαβάστε τα σχετικά πρακτικά




ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2014
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΖ΄
Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Αθήνα, σήμερα στις 11 Ιουλίου 2014, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.14΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Α΄ Σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
……………………………………………………………………………………

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) - Επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων και άλλες διατάξεις».
……………………………………………………………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Το λόγο έχει η κ. Μακρή, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Για να συνεννοούμαστε, εδώ μέσα γνωρίζουμε όλοι ότι ο νόμος αλλάζει με νόμο. Γνωρίζουμε ότι το δημοψήφισμα μπορεί να ακυρώσει μόνο νομοσχέδιο που έχει ψηφισθεί και δεν έχει γίνει ακόμα νόμος. Για να αφήσουμε, λοιπόν, τις προσχηματικές δικαιολογίες, για να αφήσουμε τον εντυπωσιασμό, να αφήσουμε κατά μέρος τις όποιες συναλλαγές, οι οποίες παρέχουν άλλοθι σε μια κυβέρνηση που φοβάται την κρίση του ελληνικού λαού, θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Εκατόν τριάντα οκτώ Βουλευτές, που τους εξέλεξε ο ελληνικός λαός, ζήτησαν να συγκληθεί η Ολομέλεια. Ο Πρόεδρος της Βουλής έχει υποχρέωση να το κάνει άμεσα και να πάψει να ευτελίζει το θεσμό του Κοινοβουλίου. Ο ελληνικός λαός ψηφίζει ελεύθερα.
Για να συνεννοούμαστε, θα ανατρέξουμε στα Πρακτικά από μία άλλη περίπτωση, όπου εδώ, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, γινόταν η συζήτηση επί της προτάσεως για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όλων των πτερύγων της Αντιπολίτευσης –που βέβαια είχαν σωρευτεί τότε- και θα δούμε τι ακριβώς έλεγαν οι ίδιοι που ήρθαν εδώ σήμερα, για να υπερασπιστούν το μείζον δικαίωμα του λαού να αποφασίζει για την περιουσία του.
Ξεκινώ, λοιπόν, με τα Πρακτικά της 1ης Απριλίου 2008 και διαβάζω: «Στην πραγματικότητα δυο απόψεις συγκρούονται, η άποψη εκείνων οι οποίοι πιστεύουν ότι ο λαός, ο δήμος, πρέπει να έχει την εξουσία να αποφασίζει για τα σημαντικά γι’ αυτόν ζητήματα, η κατ’ εξοχήν δηλαδή δημοκρατική άποψη, και η άποψη εκείνων που νομίζουν ότι ο λαός δεν είναι ώριμος, ότι ο λαός δεν είναι ικανός, ότι ο λαός δεν έχει αυτή τη δυνατότητα και άρα, πρέπει υπό περιορισμό να τίθεται αυτή η βούληση και η δυνατότητά του, μια κατ’ εξοχήν δηλαδή ολιγαρχική άποψη.
Ο λαός δεν είναι ένας λαός ανόητων ανθρώπων ούτε ένας λαός μετρίων ανθρώπων. Για κάποια λεπτά της ώρας, όσο ο λαός μας είναι πίσω από τα παραβάν για να εκλέξει εμάς, είναι ώριμος και σοφός ο ελληνικός λαός.
Αμέσως μετά όμως πίπτει εις την προτεραία κατάσταση ανωριμότητάς του και δεν είναι πια ικανός να κρίνει για σοβαρά ζητήματα. Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας –μην εξανίστασθε, κυρία Παπακώστα- θα ήταν πολιτικά πολύ πιο έντιμο εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, να προτείνει την αφαίρεση παντελώς του άρθρου για το δημοψήφισμα». Tάδε έφη κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης. Θα το καταθέσω στα Πρακτικά. Ο λαός άκουσε πριν από λίγες ώρες την τοποθέτησή του σήμερα.
Και συνεχίζουμε να δούμε τι είχε πει και το ΠΑΣΟΚ:
«Η Νέα Δημοκρατία δεν αντέχει τη σκέψη ενός δημοψηφίσματος. Ποτέ της δεν σκέφτηκε να δώσει αυτή τη δύναμη στο λαό, διότι βέβαια η πρότασή της έχει εναντίον της το λαό. Είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο ζητούμε δημοψήφισμα. Είναι για μας και μορφή δημοκρατική αντίστασης απέναντι σε αυταρχικές διαδικασίες της Νέας Δημοκρατίας. Η απαίτησή μας για προσφυγή στο λαό είναι και ένα δημοκρατικό μήνυμα αντίστασης στη γενικότερη οικονομική και κοινωνική σας πολιτική. Η πρότασή μας είναι και η αντίστασή μας στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου, σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας, σαν να πρόκειται για δική σας περιουσία. Το τελευταίο σας επίτευγμα είναι ο ΟΤΕ, που παραδίδεται στα χέρια των Γερμανών, της Deutsche Telekom με μεσάζονται τη MIG του Βγενόπουλου. Συνέχεια στους σχεδιασμούς σας έχουν τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, η ΔΕΗ και η Ολυμπιακή, μαζί με ένα καινούργιο όργιο προμηθειών». Αυτά λοιπόν τα λόγια τα είπε ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου. Θα το καταθέσω και στα Πρακτικά.
Σήμερα ο κ. Γεωργιάδης ως Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, απορρίπτει αυτά τα οποία έλεγε εχθές για τον δημοψήφισμα και με τη γνώμη του βέβαια συντάσσεται και το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό το οποίο βέβαια δεν μας είπε ο κ. Παπανδρέου ήταν η αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση της «ΑΓΕΤ Ηρακλής», που έχει τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με τη ΔΕΗ και φοβόμαστε ότι θα έχουν ακριβώς το ίδιο τέλος.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από λάθη. Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από τυπικότητες. Καταλαβαίνουμε ότι ξεπουλάτε τα πάντα.
Να γνωρίζετε όμως ότι είτε κάνετε είτε δεν κάνετε –που δεν θα κάνετε- το δημοψήφισμα, εμείς θα αποκαλύπτουμε την αλήθεια, όπως έκανε σήμερα ο Πρόεδρός μας, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση για την ΕΛΣΤΑΤ, με την οποία ζητούμε από τον Πρωθυπουργό της χώρας να μας απαντήσει αν και πότε θα συσταθεί η εξεταστική επιτροπή, για τη διερεύνηση της αλλοίωσης των στατιστικών στοιχείων και την είσοδο της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, για την οποία έχετε δεσμευτεί δημόσια στον ελληνικό λαό πριν τις εθνικές εκλογές του 2012.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κυρία Ραχήλ, στη δευτερολογία σας εννοείται πως μιλάτε για τα άρθρα του νομοσχεδίου. Παρακαλώ πολύ, στο θέμα μας τώρα.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ναι, κύριε Πρόεδρε, θα μπω.
Σας θυμίζουμε λοιπόν ότι πριν από λίγες ημέρες εξεδόθη το βούλευμα του συμβουλίου εφετών με τον αριθμό 1212/2004 που αναφέρεται στην αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.
Σας καταθέτω την ερώτηση στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Με το παρόν λοιπόν νομοσχέδιο η Κυβέρνηση δεν κάνει τομή, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης. Την περπατημένη οδό της διαφθοράς, της παραπληροφόρησης και του άνομου παζαριού ακολουθεί, τον ίδιο δρόμο που έχει χαράξει ο κ. Σαμαράς εδώ και δύο χρόνια και πίσω του έχετε συνταχθεί όλοι εσείς, για να σας προσέξει και να σας δώσει καμία «θεσούλα».
Ο Υπουργός «Διοικητικής Απορρύθμισης» ξέρει καλύτερα από όλους την πολιτική που ακολουθείτε και είναι περήφανος γι’ αυτή. Βλέπουμε ακόμη και αντιπαράθεση με Βουλευτές της Συγκυβέρνησης, οι οποίοι γνωρίζουν τις πρακτικές σας και αντιδρούν. Δικαίως αντιδρούν. Το μόνο ερώτημα είναι γιατί ψηφίζουν τα νομοθετήματά σας.
Σας το είπαμε κι εχθές: Δεν προάγετε την αξιοκρατία. Τον κομματισμό προάγετε και το ρουσφετολογικό κράτος. Είστε ασύδοτοι και αλαζονικοί. Ο Απόστολος Κακλαμάνης σάς το είπε και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφωνίες γενικής πολιτικής που τυχόν υπάρχουν, ότι έχει δίκιο. Έχει δίκιο όταν σας λέει ότι σε προηγούμενη τετραετία, με το κόλπο της συνέντευξης, φορτώσατε στο κράτος εκατόν πενήντα χιλιάδες υπαλλήλους.
Η συνέντευξη που επικαλείστε για τις άλλες χώρες γίνεται με κανόνες και διαδικασίες ξεκάθαρες. Εσείς το μόνο ξεκάθαρο που έχετε είναι η προσήλωσή σας στον ιδιωτικό τομέα και η κατάργηση των προσόντων.

Συμφωνούμε ότι οι θεατρικές σπουδές δεν μπορούν ενδεχομένως να υποστηρίξουν το Διοικητικό-Οικονομικό, αλλά εσείς έρχεστε και καταργείτε όλα τα πτυχία.
Όπου θέλετε να εξυπηρετήσετε ιδιώτες, ξηλώνετε δομές του Δημοσίου. Θέλετε να παρέχετε φοροαπαλλαγές σε όποιον επιλέξει η κ. Κεφαλογιάννη. Διαλύετε τον ΕΟΤ. Ούτε οι συνταξιούχοι ούτε οι άνεργοι θα έχουν τις φοροαπαλλαγές που θα απολαμβάνουν αυτοί που θα κάνουν –υποτίθεται- δράσεις. Θα υπερτιμολογούν και μετά θα έρχεται μια επιτροπή από άτομα, που δεν ξεκαθαρίζεται η θεσμική τους ιδιότητα, για να εγκρίνει το ποσό και να παρέχει τη φοροαπαλλαγή. Γι’ αυτό κάνατε το όργιο παρανομιών και παρατυπιών στον ΕΟΤ;
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό θα χρειαστώ ακόμα και θα ολοκληρώσω.
Γι’ αυτό, οι υπάλληλοι καταγγέλλουν ότι οι λίστες άλλαζαν ή παραλείπατε να τις αλλάξετε κατά το δοκούν; Άνθρωποι που συνταξιοδοτούνταν παρέμεναν σε λίστες διαθεσιμότητας, για να μη φύγουν άλλοι. Αλλαγές κλάδου και ειδικότητας γίνονταν αυθαίρετα, όπως και μια σειρά άλλων παρανομιών και αυθαιρεσιών που συνθέτουν μια εικόνα ντροπής.
Για να τελειώνουμε, καθώς μαθαίνουμε ότι το Υπουργείο Τουρισμού θα κάνει προσλήψεις, με δεδομένο ότι στις 15 Αυγούστου οι υπάλληλοι του ΕΟΤ θα μείνουν άνεργοι, ενώ διαθέτουν εξαιρετική πείρα στον τομέα του τουρισμού, ζητάμε την άμεση αποκατάστασή τους.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύουμε στην αξιοποίηση όλων των Ελλήνων πολιτών, γιατί κανένας δεν περισσεύει. Κανένας δεν είναι ανίκανος και όλοι μπορούν να αξιοποιηθούν με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες. Είναι τόσο απλό, όσο ακούγεται. Σύνθετο το κάνετε εσείς, γιατί θέλετε να εισάγετε απλώς την αδιαφάνεια και την επίπλαστη πολυπλοκότητα.
Να παρατηρήσουμε, βέβαια, ότι πριν από λίγο είδαμε στα έδρανα τον κ. Παπαδόπουλο, το Βουλευτή Κοζάνης και Υφυπουργό Μεταφορών. Ψηφίστηκε η ΔΕΗ και επέστρεψαν οι λαγοί!
………………………………………………………………………………
Με τη συναίνεση του Τμήματος και ώρα 16.07’ λύεται η συνεδρίαση για την Τρίτη 22 Ιουλίου 2014 και ώρα 18.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Β΄ Τμήματος Διακοπής των Εργασιών της Βουλής: Νομοθετική εργασία, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ