11/10/13

«To ΤΧΣ εργαλείο του νέου καθεστώτος»...

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί για τον μισθό του πρώην και του νυν προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα κριτήρια επιλογής.
Το Μώλυ » «To ΤΧΣ εργαλείο του νέου καθεστώτος», -Μαυρίδης...

«To ΤΧΣ εργαλείο του νέου καθεστώτος», -Μαυρίδης


txsΩ, τι αθωότης!!! Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ
Μαθαίνουμε ότι από το ΤΧΣ αιτούνται από την κυβέρνηση ασυλία. Η ερώτηση είναι για ποιον λόγο! Τι ετοιμάζονται να κάνουν και θέλουν ένα τέτοιο  ισχυρό νομικό τοίχος προστασίας γύρω τους; Μήπως να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία του ταμείου σε τιμές που θα μπορούσαν στο μέλλον να εγείρουν δικαστικά θέματα;
Καταλαβαίνουμε ότι αυτή την στιγμή κάποιοι αισθάνονται αρκετά ισχυροί στις καρέκλες τους, βλέποντας και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει κολλήσει στις δημοσκοπήσεις. Νιώθουν τόσο ισχυροί που νομίζουν ότι μπορούν να γυρίσουν τον κόσμο ανάποδα και να μην τους πάρει κανείς χαμπάρι. Η υπεροψία με την οποία κινούνται είναι χαρακτηριστική του τρόπου που σκέπτονται. Και ενδεικτική για το πόσο πραγματικά πιστεύουν στην προσπάθεια σωτηρίας της χώρας.
Το μόνο που φαίνεται να τους ενδιαφέρει είναι να εγκαταστήσουν ένα νέο δικό τους σύστημα που θα ελέγχει το τραπεζικό σύστημα για τα επόμενα χρόνια. Αυτό ήταν όμως το ζητούμενο; Γι’ αυτό δανείστηκε ο ελληνικός λαός; Για να δημιουργήσει με τα δικά του λεφτά τους Κροίσους των επόμενων δεκαετιών;

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δημιούργησε την γενιά των «πράσινων τραπεζιτών». Το εγχείρημα είχε ως αποτέλεσμα το σκάνδαλο στην Αμερική με την Κτηματική Τράπεζα. Ο Ανδρέας, όμως, είχε «δει» ότι για να  μπορέσει να δημιουργήσει τα νέα τζάκια θα έπρεπε να ελέγχει το τραπεζικό δίκτυο.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα. Οι τράπεζες βρίσκονται σε χειρότερο σημείο από εκείνο που βρισκόντουσαν αμέσως μετά τις εκλογές του ‘81 και όλες εξαρτώνται από το ελληνικό δημόσιο. Όποιος κατορθώσει να ελέγξει το τραπεζικό σύστημα, διαμορφώνει και τις συνθήκες της επόμενης ημέρας. Για τα σημερινά μεγάλα τζάκια, αλλά και τους αυριανούς πρωταγωνιστές της αγοράς.
Από το πρώτο πακέτο βοήθειας, επί εποχής Αλογοσκούφη, είχαμε επισημάνει ότι ήταν λάθος ο τρόπος με τον οποίο η Πολιτεία αντιμετώπισε το πρόβλημα των τραπεζών και κυρίως με ό,τι είχε να κάνει με τις διοικήσεις των τραπεζών. Μόνο που δεν υπήρχε «λάθος». Ήταν προφανής ο στόχος τους να μην χαθεί ο έλεγχος του συστήματος από το στελεχιακό δυναμικό εκείνης της περιόδου.
Κατά τον ίδιο τρόπο δεν μπορούμε να πούμε ότι και σήμερα γίνονται «λάθη» από το ΤΧΣ. Δεν υπάρχουν λάθη. Υπάρχει μία στρατηγική και οι άνθρωποι που τελικά  την υπηρετούν. 
Σε αυτή, λοιπόν, την φάση επιχειρείται να αλλάξει το τραπεζικό σύστημα και την θέση του παλιού στελεχιακού δυναμικού να την πάρει ένα νέο. Νέα στελέχη που εκπροσωπούν διαφορετικά πράγματα από τα παλιά, αλλά έχουν και πάλι μία και μόνο μία αγία αποστολή: Να δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέψουν σε συγκεκριμένα συμφέροντα να ελέγχουν  το τραπεζικό σύστημα. Συμφέροντα που αυτή την φορά συνδέονται με την δράση των μεγάλων  τραπεζών και των funds στην Ευρώπη. Δεν μιλάμε πλέον για παραδοσιακούς τραπεζίτες ή για εγκάθετους του κομματισμού, αλλά για κάτι πιο σκληρό απ΄ ό,τι έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Και θα ελέγχουν πράγματι τα πάντα:  Από την Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι και το τελευταίο μέλος της διοίκησης μιας τράπεζας. Γι’ αυτό να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία. Δεν υπάρχει κάποιος να τους σταματήσει…
Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4024604&pg=2&OrderDir=asc
@@@@
Οι απολαβές της διοίκησης του ΤΧΣ 
Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο αναπληρωτής διευθύνων συμβούλου του ΤΧΣ  Μάριος Κολιόπουλος. Οι φήμες για το λόγο παραίτησή του είναι πολλές αλλά αυτές που κυριαρχούν είναι οι αποκαλύψεις για τις αμοιβές των μελών του Ταμείου και η κόντρα του με την διευθύνουσα Σύμβουλο κα Σακελλαρίου.
Επίσημα βέβαια, δίνεται η ερμηνεία ότι υπήρχαν νομικές εμπλοκές
Οι απολαβές της διοίκησης του ΤΧΣ είναι οι εξής:
Το ετήσιο κόστος είναι 785.000 ευρώ.
Η Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, λαμβάνει 215.000 ευρώ ετησίως ή 15.000  το μήνα μέχρι την λήξης της θητείας της στις  30 Ιουνίου του 2017. Ο  πρόεδρος του ΤΧΣ κ Σκλαβούνης λαμβάνει μισθό 175.000 ευρώ. Ο Ανδρέας Μπερούτσος, μέλος, 30.000 ευρώ. Ο Pierre Mariani (Γαλλία), μέλος, 30.000 ευρώ
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος που παραιτήθηκε, Μάριος Κολλιόπουλος, λάμβανε  185.000 ευρώ και ο Αναστάσιος Γάγαλης, μέλος, 165.000 ευρώ.

Ο Στουρνάρας για τις αμοιβές της διοίκησης του ΤΧΣ
«Αντικείμενο διαβούλευσης με το Euro Working Groupαποτελούν οι αποδοχές των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», όπως επισημαίνει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί για τον μισθό του πρώην και του νυν προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα κριτήρια επιλογής.Όπως αναφέρει στο απαντητικό του έγγραφο ο υπουργός Οικονομικών, η διοίκηση του ΤΧΣ ασκείται από το Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή και «οι αμοιβές και αποζημιώσεις μελών των ανωτέρω οργάνων καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και ορίζονται στις εκάστοτε αποφάσεις διορισμού τους, ενώ επιπρόσθετα δημοσιεύονται στην Ετήσια Έκθεση του Ταμείου».Ο κ. Στουρνάρας σπεύδει, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει ότι οι αποδοχές δεν υπολογίζονται συναρτήσει των κερδών ή εσόδων του Ταμείου, ενώ αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με το Euro Working Group.
Αναφερόμενος στην επιλογή των μελών στα νέα όργανα διοικήσεως του ΤΧΣ, ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει ότι «αυτή συντελείται από ειδική προς τούτο επιτροπή που απαρτίζεται από ισάριθμους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, ύστερα από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με βάση τα πρότυπα αξιολόγησης που διέπουν τις ανοιχτές διαδικασίες επιλογής».
http://www.toxrima.gr/giati-paretithike-o-marios-koliopoulos-apo-to-tchs/