22/10/13

Η Ραχήλ Μακρή για το πετρέλαιο θέρμανσης

Συζήτηση της με αριθμό 135/15-10-2013 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Κοζάνης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κυρίας Ραχήλ Μακρή προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με το μέτρο εξίσωσης του ειδικού φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Δείτε το σχεικοό βίντεο και διαβάστε το σχετικό απόσπασμα των πρακτικών

Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 135/15-10-2013 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Κοζάνης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Ραχήλ Μακρή προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με το μέτρο εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου Θέρμανσης και Κίνησης.

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Μαυραγάνης.

Το λόγο έχει η κ. Ραχήλ Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, με τις διατάξεις του ν.4092/2012 ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης αυξήθηκε σε 330 ευρώ, ανά χίλια λίτρα, με σκοπό τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στον τομέα των πετρελαιοειδών, αφού ο μειωμένος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αποτελούσε ένα σημαντικό κίνητρο για τη διάπραξη λαθρεμπορικών πράξεων. Η πρακτική βέβαια αυτή που στην ουσία αποδεικνύεται μια πρακτική εισπρακτικών μέτρων για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, απεδείχθη μία αποτυχημένη πολιτική επιλογή, η οποία και το πρόβλημα της λαθρεμπορίας δεν αντιμετωπίζει και κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα δημιουργεί, αλλά και στερεί τα δημόσια ταμεία από πολύτιμα έσοδα.

Αναλυτικότερα, η απόφαση αυτή οδήγησε τους πολίτες σε αναζήτηση άλλων μορφών θέρμανσης με τραγικά αποτελέσματα σε ανθρώπινες ζωές από αναθυμιάσεις αλλά και πυρκαγιές. Παράλληλα, η καύση ακατάλληλων ξύλων και άλλων υλικών επιβάρυνε το περιβάλλον, με χαρακτηριστικότερο το πρόβλημα της αιθαλομίχλης σε αστικά κέντρα και αύξηση της λαθροϋλοτομίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Για όλα αυτά δεν μπορούν να κατηγορηθούν βέβαια οι πολίτες, αφού τα τέλη ακινήτων και την υψηλή φορολογία αποδεκάτισε το εισόδημά τους και άνεργοι μισθωτοί και συνταξιούχοι βρέθηκαν σε δεινή οικονομική θέση.

Παράλληλα, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις καταβολής του σχετικού επιδόματος, καθώς και οι πολύπλοκες προβλεπόμενες διαδικασίες, ειδικά σε περιπτώσεις πολυκατοικιών, απαγόρευσαν ουσιαστικά σε πολλούς συμπολίτες μας, ακόμη και την υποβολή της σχετικής αίτησης. Δεν πιστεύουμε βέβαια ότι θεωρείτε ότι οι αιτήσεις ήταν ελάχιστες λόγω κωλυσιεργίας των δικαιούχων, αλλά συνειδητοποιείτε τις αδυναμίες αλλά και τις ασάφειες των κριτηρίων που θέσατε, οι οποίες οδήγησαν σε ιδιαίτερα μειωμένο αριθμό αιτημάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τα κοινωνικά προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης επιβάρυνε τόσο τον Προϋπολογισμό των Ο.Τ.Α., ειδικά της Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων θέρμανσης στο σχολείο και οδήγησαν δεκάδες επιχειρήσεις σε λουκέτα από την υπερβολική επιβάρυνση από τη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης.

Στα δημόσια έσοδα το Υπουργείο σας αρνήθηκε να παράσχει τα στοιχεία στη με αριθμό πρωτοκόλλου 7321/643 ερώτηση αλλά και αίτηση κατάθεσης εγγράφων της 18ης Φεβρουαρίου 2013, αφού ουδέποτε απάντησε.

Στις 9 Απριλίου του 2013 κατέθεσα τη με αριθμό πρωτοκόλλου 1297 Επίκαιρη Ερώτηση, όπου έλαβα την απάντηση του Υφυπουργού κ. Σκορδά ότι παρά την πτώση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, σε επίπεδα της τάξεως του 80%, η αύξηση των εσόδων από το συγκεκριμένο φόρο υπερέβη το 60%.

Το ίδιο απάντησε και το Υπουργείο Οικονομικών, στη με αριθμό πρωτοκόλλου 9790 ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων της 17ης Απριλίου 2013.

Ποτέ, όμως, δεν καταθέσατε τα παραστατικά που σας ζητούσα, προκειμένου να επαληθευθούν οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί, οι οποίοι φαίνεται να μη συνάδουν με την κοινή λογική.

(AB)








(RG)

Κατόπιν, λοιπόν, των ανωτέρω σας ερωτώ:

Πρώτον, για ποιο λόγο, ενώ υφίσταται μείωση εσόδων του δημοσίου, επιμένετε στη συνέχιση της εφαρμογής ενός μέτρου με πολλαπλές επιπτώσεις στην οικονομική αλλά και την κοινωνική ζωή της χώρας;

Δεύτερον, η διατήρηση του υψηλού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης είναι απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης ή απόφαση της τρόικα;

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.

Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κυρία συνάδελφε, κατ’ αρχήν θα ήθελα να πω ότι ήδη από φέτος το Υπουργείο Οικονομικών, αντιλαμβανόμενο ότι θα πρέπει να διευρυνθεί το επίδομα θέρμανσης σε μεγάλη βάση, έχει προχωρήσει -έχει εκδοθεί και η σχετική απόφαση- στη διεύρυνση κατά πολύ των εισοδηματικών κριτηρίων.

Νομίζω πως ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια όλοι ξέρετε -αλλά είμαι υποχρεωμένος να τα επαναλάβω- ότι για τους άγαμους από 25.000 πηγαίνει στις 30.000 ευρώ, για τους έγγαμους από 35.000 στις 40.000 ευρώ και 3.000 προσαύξηση για κάθε τέκνο και για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο και προσαύξηση 3.000 για κάθε τέκνο παραπάνω από το πρώτο.

Επίσης, διευρύνθηκαν πάρα πολύ και τα περιουσιακά κριτήρια. Οι άγαμοι υπόχρεοι από 150.000 ευρώ πηγαίνουν στις 200.000 ευρώ, αξία αντικειμενική της ακίνητης περιουσίας. Να τονίσω ότι 200.000 είναι το αφορολόγητο όριο του φόρου ακίνητης περιουσίας. Αυτόν τον φόρο τον πληρώνει περίπου το 10% των Ελλήνων φορολογουμένων. Άρα, ένα τέτοιο περιουσιακό κριτήριο πλέον δεν περιορίζει τον αριθμό των δικαιούχων.

Οι έγγαμοι υπόχρεοι πηγαίνουν από τις 200.000 στις 300.000.

Επίσης, διευρύνεται κι ένα άλλο περιουσιακό κριτήριο, η κατοχή αυτοκινήτου, όπου πάνω από 2.000 κυβικά πηγαίνει στα 3.000.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι το ποσό της επιδότησης είναι διευρυμένο περαιτέρω και από 0,28 λεπτά το λίτρο έχει πάει πλέον στα 0,35 λεπτά.

Συνεπώς, βλέπουμε ότι η τιμή του πετρελαίου για κάποιον ο οποίος είναι δικαιούχος -και ανέφερα ότι έχει διευρυνθεί πάρα πολύ η βάση των δικαιούχων- ξαναγυρνάει -ίσως και είναι και λίγο παρακάτω- στην τιμή του πετρελαίου του Απριλίου του 2012, πριν την εφαρμογή της εξίσωσης. Κατά μέσο όρο εκείνη την εποχή ήταν από 1,02 ως 1,04. Αυτή τη στιγμή η επιδότηση φτάνει στα 0,35 ανά λίτρο, που σημαίνει ότι πέφτει κάτω από το 0,98, πάει ίσως στο 0,95 με τις τιμές του πετρελαίου αυτή την στιγμή.

Αυτό που έχει σημασία είναι οι δικαιούχοι να έχουν γρήγορα -και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμεθα- την επιδότηση για την αγορά του πετρελαίου, να αγοράσουν πετρέλαιο σε τιμή χαμηλότερη από το 2012 και να μπορέσουν έτσι να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

Θα ήθελα να πω ότι η Κυβέρνηση -θα αναφερθώ και στη δευτερολογία μου- έχει κάνει σοβαρά βήματα για να διευρύνει τα μέσα, τα οποία έχει στη διάθεσή της για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας στο πετρέλαιο.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.

Η κυρία συνάδελφος έχει το λόγο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, το γεγονός ότι το μέτρο της εξίσωσης του φόρου απέτυχε και η συνταγή που έχει δοκιμαστεί αποδείχθηκε στην πράξη αποτυχημένη, είναι ένα γεγονός κι ένα συμπέρασμα το οποίο δέχονται και οι Βουλευτές του Κόμματός σας.

Συγκεκριμένα, είκοσι έξι Βουλευτές εντόπισαν την προβληματική της εφαρμοζόμενης πολιτικής σας και σας κατέθεσαν την με αριθμό πρωτοκόλλου 2391/7.10.2013 ερώτηση, η οποία σας εφιστά την προσοχή και σας υπογραμμίζει την αποτυχία του συγκεκριμένου μέτρου.

Επισημάναμε και στην πρωτολογία ότι η εξίσωση του φόρου δεν βοήθησε τελικά στην πάταξη της λαθρεμπορίας. Το BLOOMBERG σε άρθρο του με τίτλο «Το λαθρεμπόριο καυσίμων κοστίζει στην Ευρώπη πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε απώλεια φόρων», κάνει αναφορά και στην περίπτωση της Ελλάδας, αναφέροντας ότι -όπως επεσήμανε το Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να παράσχει στοιχεία για τα προηγούμενα χρόνια- η λαθρεμπορία καυσίμων εκτοξεύτηκε στα 600 εκατομμύρια ετησίως. Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζετε ότι η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πέτυχε, την ίδια στιγμή που παραδέχεστε ότι η λαθρεμπορία εκτοξεύτηκε. Κάποιο από τα δυο, λοιπόν, δεν ισχύει.



(PH)



(AB)

Μας είπατε ότι διευρύνατε και μας αναλύσατε τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Μας είπατε επίσης ότι το επίδομα αυξήθηκε από τα 0,28 ευρώ στα 0,35 ευρώ ανά λίτρο και ότι θα ισχύει και η προκαταβολή του 25%.

Για να δούμε, όμως, τι σημαίνουν τα μέτρα αυτά για μια οικογένεια, η οποία ζει στο Νομό Κοζάνης, ο οποίος ανήκει στην πρώτη ζώνη, δηλαδή στην ανώτερη κατηγορία των περιοχών που λαμβάνουν το επίδομα και έχουν ένα σπίτι ογδόντα τετραγωνικών μέτρων.

Η συγκεκριμένη οικογένεια δικαιούται είκοσι πέντε λίτρα ανά τετραγωνικό. Άρα το συνολικό της επίδομα θα είναι 700 ευρώ και η προκαταβολή 175 ευρώ. Για μία αντίστοιχη οικογένεια στην Αθήνα, η οποία δικαιούται οκτώ λίτρα ανά τετραγωνικό το επίδομα θα είναι 224 ευρώ και η προκαταβολή 56 ευρώ.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι ούτε τα 56 ευρώ της οικογένειας στην Αθήνα αλλά ούτε τα 175 ευρώ της αντίστοιχης οικογένειας στην Κοζάνη, ενός ιδιαίτερου νομού που πλήττεται από σφοδρό, βαρύ και παρατεταμένο χειμώνα, με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, δεν φτάνουν για να τονώσουν τη ρευστότητα στην αγορά. Καθίσταται ακόμη κατανοητό ότι και το συνολικό επίδομα δεν είναι αρκετό για τη θέρμανση μίας οικογένειας.

Κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του λαθρεμπορίου μέσω του συστήματος εισροών-εκροών σε όλη την αλυσίδα εμπορίας των υγρών καυσίμων. Επικεντρώστε λοιπόν την προσπάθειά σας στην υλοποίηση του συγκεκριμένου συστήματος, για το οποίο είχατε τη θετική μας ψήφο όταν νομοθετήθηκε, παράλληλα ενδυναμώστε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να πετύχετε πραγματικά, ουσιαστικά αλλά και απτά αποτελέσματα.

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η ελληνική Κυβέρνηση διαπιστώνει καθημερινά τα προβλήματα που η εξίσωση του ειδικού φόρου επιφέρει στους πολίτες και επιμένει, επειδή το θέλει η τρόικα, τη διατήρηση της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εφαρμόσει ενεργειακή πολιτική απεξάρτησης των καταναλωτών τους από το πετρέλαιο, παρέχοντάς τους επαρκείς εναλλακτικές θέρμανσης που δεν δημιουργούν ούτε κοινωνικά αλλά ούτε περιβαλλοντικά προβλήματα και είναι οικονομικά ανεκτές στο μέσο νοικοκυριό.

Ως εκ τούτου, η απαίτηση για τη διατήρηση του συγκεκριμένου φόρου σε υψηλά επίπεδα, χωρίς τεκμηριωμένη έκθεση εναλλακτικών βιώσιμων λύσεων από την τρόικα, ούτε θα πρέπει να γίνει αποδεκτή ούτε καν να συζητηθεί από μία Κυβέρνηση ενός κράτους, το οποίο σέβεται τον πολίτη του.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.

Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα καταρχάς να αναφερθώ στο ότι το επίδομα έχει σκοπό να εξισορροπήσει αυτή την αύξηση που υπήρχε στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Άρα όταν η τιμή επιστρέφει σε επίπεδο προ της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, σημαίνει ότι έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση αυτής της δυσκολίας που έχουν οι καταναλωτές.

Επίσης, η διεύρυνση των κριτηρίων έχει πλέον αποτέλεσμα να εντάσσονται πάρα πολλές χιλιάδες, περίπου πεντακόσιες ογδόντα χιλιάδες -με μία πρώτη εκτίμηση- οικογένειες στη χώρα μας, που σημαίνει ότι μπορεί να το λάβουν πάρα πολλοί.

Στο θέμα της αντιμετώπισης της λαθρεμπορίας ειπώθηκε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αλλά θα ήθελα να σας διευκρινίσω ότι στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης η λαθρεμπορία πλέον έχει εξαφανιστεί. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι εμείς δεν παίρνουμε όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία είχα την ευκαιρία να παραθέσω και σε προηγούμενη ερώτηση συναδέλφου σας και θα τα επαναλάβω περιληπτικά.

Σχετικά με το GPS, έχει δρομολογηθεί και εφαρμοστεί η σύνταξη του προσχεδίου της κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των προδιαγραφών της διαδικασίας και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την υλοποίηση του συστήματος με το οποίο θα αντλούνται και θα αξιοποιούνται οι πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού GPS των μεταφορικών μέσων.

Το προσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο σχολιασμού από τα συναρμόδια Υπουργεία σε συνδυασμό με την προαπαιτούμενη ολοκλήρωση της υποδομής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Έγινε ανάθεση του έργου της δημιουργίας βάσης δεδομένων της επεξεργασίας των σημάτων που θα αποστέλλονται από τα συστήματα GPS των βυτιοφόρων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Δόθηκε παράταση στην καταληκτική ημερομηνία εγκατάστασης των συστημάτων GPS στα βυτιοφόρα, η οποία προσδιορίστηκε στους έξι μήνες και βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης τα επιμέρους απαραίτητα μητρώα βυτιοφόρων, πλωτών μέσων, εγκεκριμένων συστημάτων εξοπλισμού.

Σχετικά με τα συστήματα εισροών-εκροών και τις φορολογικές αποθήκες, βρισκόμαστε στο στάδιο των υπογραφών για τη διαδικασία και τις προδιαγραφές για τις φορολογικές αποθήκες και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών στις φορολογικές αποθήκες των ενεργειακών προϊόντων, όπως σας είπα.

(AS)

(PH)

Έχει ετοιμαστεί -και θα κατατεθεί άμεσα για να ψηφιστεί- τροπολογία για την ένταξη και των αποθηκών αποταμίευσης.

Έχει εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για την ογκομέτρηση των δεξαμενών.

Βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης στα επιμέρους μητρώα.

Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των συστημάτων εισροών-εκροών στα πρατήρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης και προχωράμε στην επαρχία.

Όσον αφορά τους μεταπωλητές καυσίμων, εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών-εκροών σε εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης και διασφάλισης συναλλαγών μέσω αυτών.

Όσον αφορά τους ιχνηθέτες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία παράτασης της ημερομηνίας υποβολής υποψηφιοτήτων, με στόχο τη διεύρυνση της συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα «Διενέργεια εργαστηριακών δοκιμών ή άλλων εταιρειών» με την παράδοση των μορίων των ιχνηθετών από τις εταιρείες στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Θα ξεκινήσουν οι δοκιμές και θα προχωρήσει και αυτή η διαδικασία.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Όλα αυτά τα μέτρα μέσα στο 2014 -μπορεί να ξέχασα κι ένα-δυο ακόμη, αλλά λόγω του χρόνου θα ήθελα να τελειώσω- στεγανοποιούν το σύστημα διακίνησης του πετρελαίου και δίνουν τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να διευρύνει τις επιλογές της στην αντιμετώπιση των φαινομένων που έχουν σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης κι εν γένει με τη διακίνηση των προϊόντων των πετρελαιοειδών.

Αυτά δεν είχαν γίνει στο παρελθόν τόσο γρήγορα. Προχωράμε και πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση μέσα στο 2014 να έχουμε ένα πολύ ασφαλές σύστημα όπου το λαθρεμπόριο θα έχει περιοριστεί και θα έχουμε τη δυνατότητα -όπως σας είπα- περαιτέρω επιλογών στην πολιτική μας.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.