25/10/13

Υπογράφετε ό,τι σας δίνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, χωρίς να μπείτε στον κόπο να διαβάσετε...


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΔ ΄
Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Δείτε και διαβάστε την τοποθέτηση της κας Ραχήλ Μακρή στην ολομέλεια, επί της Συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σχετικά με τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Εντάξει, θα πάρετε το λόγο αμέσως μετά την κυρία Μακρή.

Ορίστε, κυρία Μακρή, έχετε το λόγο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Καλούμαστε σήμερα να κυρώσουμε τη Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σχετικά με τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού εναέριου χώρου. Τη συμφωνία αυτή, η οποία είχε εγκριθεί με απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 2006, υπέγραψε το 2006 ο τότε Υπουργός Μεταφορών κ. Λιάπης.

Στη συνέχεια συντάχθηκε σχέδιο κυρωτικού νόμου από τη Βουλή, διότι για να ισχύσει η ευρωπαϊκή συμφωνία έπρεπε να κυρωθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια. Το Δεκέμβριο του 2006 την υπέγραψε και η Υπουργός τότε των Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη και τον Μάιο του 2007 ο τότε Υπουργός Οικονομικών ο κ. Αλογοσκούφης, για να φτάσει το 2007 η Ειδική Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών να ανακαλύψει έντρομη ότι στα ψιλά γράμματα του παραρτήματος κάτω από την υπογραφή του Έλληνα Υπουργού φιγουράριζαν οι MACEDONIAN AIRLINES ως εθνικός αερομεταφορέας των Σκοπίων.

Η Ειδική Νομική Υπηρεσία έθεσε τότε το ερώτημα πώς θα περάσει ο σχετικός νόμος από την ελληνική Βουλή και ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός τότε Κωνσταντίνος Καραμανλής πέτυχε στο Βουκουρέστι το 2008 να πείσει τους συμμάχους με τη σταθερή θέση που επέδειξε να αρνηθούν τη χωρίς λύση ένταξη των Σκοπίων, Υπουργοί είχαν ήδη φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους στη συμφωνία για τον ΚΕΧ μαζί με τα Σκόπια και η ελληνική Κυβέρνηση όφειλε να το κυρώσει στην ελληνική Βουλή.

Από το 2011 η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθύμιζε συνεχώς πιεστικά στην Ελλάδα την υποχρέωσή της να κυρώσει αυτή τη Συμφωνία, καθώς είναι αντίθετη με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει πριν έξι χρόνια.

Η συγκεκριμένη κύρωση, κυρίες και κύριοι, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη και διαπίστωση όλων των Ελλήνων πολιτών της προχειρότητας, της ανευθυνότητας, της επιπολαιότητας του πολιτικού προσωπικού της των κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί την απόδειξη ότι και οι προκάτοχοί σας υπέγραφαν ό,τι τους έδιναν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, χωρίς να μπουν στον κόπο να διαβάσουν μαζί με τους επιστημονικούς συνεργάτες τους, για τους οποίους πληρώνει ο ελληνικός λαός, ένα απλά κείμενο.

Βέβαια δεν κάνει πλέον σε κανέναν εντύπωση ότι δεν διαβάζετε τι υπογράφετε, αφού με δήλωσή του ο σημερινός Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχει παραδεχθεί ότι δεν διάβασε το μνημόνιο, την καταδίκη δηλαδή της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση και του ελληνικού λαού στην ανεργία και την εξαθλίωση.

Δεν μας κάνει βέβαια καμία πλέον εντύπωση η προκλητική στάση των Σκοπιανών, οι οποίοι μεθοδικά σε όποια διεθνή συνάντηση βρεθούν, παραβιάζουν τις διεθνείς αποφάσεις. Θα μου πείτε βέβαια, πώς να μην παραβιάζουν, όταν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος εμφανίζεται αδιάβαστος για τα θέματα του Υπουργείου του, ισχυριζόμενος τον Ιούλιο του 2013 ότι η Ελλάδα δεν προέβαλε βέτο, αμφισβητώντας έτσι τους χειρισμούς του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Χειρισμούς βέβαια για τους οποίους διπλωματικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι χάρη στην έξυπνη πολιτική του, όχι μόνο το ΝΑΤΟ έκανε δεκτή τη θέση της Ελλάδας, αλλά η ηγεσία των Σκοπίων εκτέθηκε ακόμη περισσότερο, προσφεύγοντας στο Δικαστήριο της Χάγης.

Κατανοούμε τη δύσκολη θέση στην οποία σας έβαλαν οι υπογραφές των προκατόχων σας και τώρα θα πρέπει να κυρώσετε μια συμφωνία, η οποία δίνει δικαίωμα στους Σκοπιανούς να προσγειώνουν στη χώρα μας αεροπλάνα με το κλεμμένο σήμα της Βεργίνας.



(PE)

(RG)

Μη βιαστείτε, βέβαια, να ισχυριστείτε ότι η εισαγωγή των άρθρων 2 και 3, που προβλέπουν στο σχέδιο Κύρωσης της Συνθήκης ότι με εξαίρεση την προσγείωση για μη εμπορικούς σκοπούς η Ελληνική Δημοκρατία δεν θα επιτρέπει την προσγείωση στο έδαφός της οποιουδήποτε αεροσκάφους αερομεταφορέων δανειοδοτουμένων από τη FYROM, το οποίο φέρει ονομασία κράτους, επιθετικό προσδιορισμό, σύμβολο ή διακριτικό γνώρισμα που δεν συνάδει με την προσωρινή ονομασία FYROM, αποτελεί επαρκή δικλείδα ασφαλείας, καθώς τυπικά εάν η συγκεκριμένη δήλωση θεωρηθεί ότι τροποποιεί τη Συμφωνία θα πρέπει να εμπίπτει, μεταξύ άλλων, στην παράγραφο 2 του άρθρου 10, όπου αναφέρεται ότι η υποχρέωση της παραγράφου 1 δεν εμποδίζει τα συμβαλλόμενα μέρη να απαγορεύσουν ή να επιβάλλουν περιορισμούς στις μεταφορές που προαναφέρθηκαν για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας, προστασίας της υγείας και της ζωής του ανθρώπου, ζώων ή φυτών ή της προστασίας πνευματικής, βιομηχανικής ή εμπορικής ιδιοκτησίας.

Οι εν λόγω απαγορεύσεις ή περιορισμοί δεν πρέπει, πάντως, να αποτελούν μέσο αυθαιρέτων διακρίσεων ή συγκεκαλυμμένου περιορισμού του εμπορίου μεταξύ των συμβαλλομένων μερών. Διαπιστώνουμε ότι πουθενά δεν μιλά για λόγους εθνικής κυριαρχίας ή για εθνικό σύμβολο.

Φυσικά, διαβάζουμε ότι ακόμη και αν εντάξετε την απαγόρευση στους λόγους δημόσιας ασφάλειας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθεί να θεωρεί την απαγόρευση μέσο αυθαίρετων διακρίσεων ή συγκεκαλυμμένου περιορισμού και θα πιέζει για την άρση του.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε τις διατάξεις του άρθρου 17 για νέα νομοθεσία η απαγόρευση που προσπαθείτε να περάσετε να επαφίεται στην απόφαση της μεικτής πλέον Επιτροπής για το αν θα ισχύσει ή όχι. Βέβαια, εάν με κάποιον τρόπο ξεπεράσετε τους τυπικούς λόγους, για τους οποίους τα άρθρα 2 και 3 δεν καλύπτουν το εθνικό συμφέρον, θα παραμένει η ουσιαστική αιτία που θα καθιστά τις σπασμωδικές σας λύσεις ανάγκης ουσιαστικά άχρηστες.

Η απαγόρευση ισχύει μόνο για τα ελληνικά αεροδρόμια. Οι Σκοπιανοί θα μπορούν να πετούν προς οποιονδήποτε άλλον προορισμό, χρησιμοποιώντας όποιο όνομα και όποιο σύμβολο θέλουν ως όργανο προπαγάνδας και εσείς θα αρκείστε να τους κοιτάζετε για άλλη μια φορά ανίκανοι να πράξετε οτιδήποτε. Μπορεί εσάς να μην σας ενδιαφέρει, ενδιαφέρει όμως τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα εγκρίνουμε τη συγκεκριμένη Κύρωση.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Σας ευχαριστούμε.

Έπρεπε να είχα ενημερώσει ότι από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ορίζεται η κ. Μακρή ως Ειδική Αγορήτρια, η οποία ήδη τοποθετήθηκε και ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ορίζεται ο κ. Νότης Μαριάς.