4/10/13

Ραχήλ Μακρή: Πρόταση Νόμου για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων

Πάγια πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αποτελεί η απόλυτη διαφάνεια στη κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων.. τόνισε η βουλευτής Ν.Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή στο EXTRA CHANNEL και στην εκπομπή "ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ" (3-10-13).


Για την ιστορία σας θυμίζουμε ότι στις 10/4/2013 ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το άρθρο 78 του νόμου για τη “Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις”.
Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη ρύθμιση προήλθε από βουλευτική τροπολογία που ψηφίστηκε επί των άρθρων και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο ως αυτοτελές άρθρο.


Υπέρ της απόσυρσης της τροπολογίας είχε ταχθεί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Π. Καμμένος κάνοντας λόγο για τροπολογία η οποία κατατέθηκε «για να γλιτώσουν τους τραπεζίτες από ποινικές ευθύνες για δάνεια που έδωσαν παράνομα στα κόμματα».  


Δείτε τι πέρασαν με το επίμαχο Άρθρο 78:
Δεν συνιστά απιστία, κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των Τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων
σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέεις: 

α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και
β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔΤΕ).

Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων μαζί με τον Νίκο Νικολόπουλο
Βουλευτή Αχαΐας, υπέβαλαν στις 24-4-2013, λίγες μέρες μετά την ψήφιση του πιο πάνω νόμου σχετική πρόταση Νόμου, για τη δανειοδότηση νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και πολιτικών κομμάτων

Διαβάστε την σχετιική πρόταση νόμου:


Κατάθεση
Πρότασης Νόμου
Για τη δανειοδότηση νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και πολιτικών κομμάτων
Αιτιολογική έκθεση
Πρόταση νόμου
Άρθρο 1
ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ: Το άρθρο 78 του νόμου για τη “Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις”, που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 10/4/2013,  έχει την έννοια ότι  τα πολιτικά κόμματα δε συμπεριλαμβάνονται στα αναφερόμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα όπως αυτά αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο.
Η ισχύς της ερμηνευτικής δήλωσης άρχεται από τη στιγμή της ισχύος του παραπάνω νόμου.
Άρθρο 2
Συνιστά απιστία κατά τη έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα για τον πρόεδρο τα μέλη του Δ.Σ και τα στελέχη των τραπεζών με αποφασιστικές αρμοδιότητες, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως των οποίων  η  εξυπηρέτηση εξαρτάται από λήψη κρατικών επιχορηγήσεων που προβλέπεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, να ληφθούν σε διάστημα πέραν του επομένου δωδεκαμήνου, με ενώσεις προσώπων που στερούνται νομικής προσωπικότητας ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, ή πολιτικά κόμματα, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, ακόμη και όταν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΠΔΕ).
Αθήνα 24-4-2013
1. Νίκος Νικολόπουλος
Βουλευτής Αχαΐας




2. Ραχήλ Μακρή




Βουλευτής Κοζάνης