6/10/13

H Bουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Ραχήλ Μακρή θα συμμετέχει στην 129η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

H Bουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Ραχήλ Μακρή θα συμμετέχει στην 129η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου 2013. Οι επιτροπες στις οποίες θα συμμετάσχει και θα παρέμβει για την χώρα είναι:
2η Μόνιμη Επιτροπή για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Οικονομία και το Εμπόριο
Θέμα: «Λαμβάνοντας υπόψη δημογραφικές τάσεις και φυσικούς περιορισμούς για μια ανάπτυξη ανθεκτική απέναντι στους κινδύνους»
3η Μόνιμη Επιτροπή για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Θέμα: «Ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, συγκεκριμένα των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών, και στην πρόληψη εκμετάλλευσής τους σε καταστάσεις πολέμου και συγκρούσεων»,




Η Διακοινοβουλευτική Ένωση είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός των Κοινοβουλίων των κρατών μελών. Ιδρύθηκε το 1889 με πρωτοβουλία δύο Βουλευτών, υπερασπιστών της ειρήνης, του Άγγλου WilliamRandalCremer και του Γάλλου FredericPassy. Σήμερα (Απρίλιος 2010) αριθμεί 155 χώρες-μέλη και 9 συνδεδεμένα μέλη (χωρίς δικαίωμα ψήφου).
Η IPU εδρεύει στη Γενεύη και επίσημες γλώσσες εργασίας είναι η αγγλική και η γαλλική.

Σκοπός της είναι η προώθηση του κοινοβουλευτικού διαλόγου, η υπεράσπιση της ειρήνης και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, η συνεργασία μεταξύ των λαών, καθώς και η εδραίωση των αντιπροσωπευτικών θεσμών. Επίσης, συνέβαλε στη δημιουργία αυτού που σήμερα αποτελεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Εξετάζει θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών με τα οποία συνεργάζεται στενά.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι μέλος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης από το 1890 και συμμετέχει στις εργασίες του Οργανισμού με Διακομματική Αντιπροσωπεία (1 βουλευτής από κάθε κόμμα ως τακτικό μέλος).

Πραγματοποιούνται δύο ετήσιες Συνελεύσεις σε διαφορετική χώρα, ανάλογα με την πρόταση φιλοξενίας από τα Κοινοβούλια.

Στο πλαίσιο των δύο Συνελεύσεων πραγματοποιούνται και οι εργασίες της Συνόδου της Ένωσης Γενικών Γραμματέων Κοινοβουλίων, στην οποία μετέχει ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής ή όποιος εκείνος ορίσει.

Παράλληλα με τις εργασίες της Συνέλευσης συνεδριάζουν και οι γεωπολιτικές ομάδες. Η Ελλάδα ανήκει στην «Ευρωπαϊκή» ομάδα των 12+.