8/9/13

Νέα... σκάνδαλα στον ΟΣΕ με Γερμανούς πρωταγωνιστές!


Το θέμα ανέδειξε η βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Ραχήλ Μακρή με ερώτηση και έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή - Θέμα χρόνου να κληθούν από τους εισαγγελείς «κρατικοί αξιωματούχοι» ενώ επικρατεί παγωμάρα στον ΟΣΕ.

Πολυεπίπεδη εισαγγελική έρευνα για τις ύποπτες πληρωμές Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων οι οποίοι ενεπλάκησαν σε συμβάσεις του ΟΣΕ
και της θυγατρικής του ΕΡΓΟΣΕ βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ήδη για ένα σκέλος της υπόθεσης ο αρμόδιος ανακριτής αναμένεται να στείλει κλήσεις στους εμπλεκομένους προς απολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς κ. Σπύρος Γεωργουλέας βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ανάκρισης που διεξάγει για το ανεκτέλεστο τελικά έργο του Προαστιακού «Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών – Πειραιά» και το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να καλέσει σε απολογία κρατικούς αξιωματούχους.
Το θέμα έχει προκαλέσει παγωμάρα στον ΟΣΕ ενώ κάποιοι καλά πληροφορημένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να λάβουν προσκλήσεις και πολιτικοί που ενεπλάκησαν με εργολαβίες για τον εκσυγχρονισμό του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου.
Την ίδια στιγμή ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Αντώνης Ελευθεριάνος απέστειλε αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις αρχές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με το οποίο ζητά να του γνωστοποιήσουν κάθε στοιχείο που συνδέεται με το κομμάτι του Προαστιακού «Αεροδρόμιο-Ελευσίνα».
Η έγκυρη εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», η οποία είχε φέρει στο φως και το ομώνυμο σκάνδαλο της Siemens, αποκάλυψε παράνομες πρακτικές και ύποπτες πληρωμές των γερμανικών σιδηροδρόμων που δεν αφορούν μόνον στη χώρα μας, για να εξασφαλίσουν τη «δουλειά». Στοιχεία μέσω της δικαστικής συνδρομής αναμένονται και για το σύστημα επικοινωνίας GSM-R αλλά και για τις «χρυσές» συμβουλευτικές υπηρεσίες που είχαν παράσχει στην ΕΡΓΟΣΕ και στην Αττικό Μετρό οι Deutsche Bahn International και Lahmayer την προηγούμενη δεκαετία.
Το θέμα αναδείχθηκε πάντως ύστερα από ερώτηση που κατέθεσε (με σειρά εγγράφων) η βουλευτής των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» κ. Ραχήλ Μακρή. Το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε τον σχηματισμό δικογραφίας προκαταρκτικής εξέτασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες των δικαστικών αρχών κινούνται σε δύο κατευθύνσεις:
- Η πρώτη αφορά στο να διαπιστωθεί εάν οι επίμαχες συμβάσεις ήταν επιζήμιες ή επωφελείς για το ελληνικό δημόσιο και κατά συνέπεια εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν.
- Η δεύτερη αφορά στην καταγγελλόμενη ροή μαύρου χρήματος που κατέληξε στις τσέπες κρατικών αξιωματούχων. Στην περίπτωση αυτή ερευνάται εάν και από ποιους έχουν διαπραχθεί τα κακουργήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που «εκτιμούν» ότι θα ανακινηθούν ύποπτες υποθέσεις αναθέσεως, εκτελέσεως και υπερβάσεως σιδηροδρομικών έργων από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός ο κ. Κώστας Σημίτης.
Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη του ΟΣΕ εξέφραζαν απορίες τι έχει γίνει με εγκαταλελειμμένα έργα όπως η ανακατασκευή της γραμμής Αγρινίου – Μεσολογγίου κατά την εποχή υπουργίας του κ. Χρίστου Βερελή ή με «συγκοινωνιακές μελέτες» που παραγγέλθηκαν σωρηδόν...
 http://www.newsbomb.gr/politikh/story/343647/nea-skandala-ston-ose-me-germanoys-protagonistes#ixzz2eFhVolBl