18/6/14

"Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία όλων των προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας"

Νομοθετικό έργο 
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του σχεδίου νόμου  του Υπουργείου Δικαιοσύνης, 
Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία 
 όλων των προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας" 
Ειδ. Αγορήτρια: Μ. ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ
Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος: Ρ. ΜΑΚΡΗ
Δείτε το σχετικό βίντεο και τα πρακτικά..
http://youtu.be/XHMU_VkWMao
 
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 18-6-14
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία όλων των προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Μας μιλούν τα κόμματα της συμπολίτευσης για δηλητηρίαση της ελληνικής κοινωνίας, οι εκπρόσωποι βέβαια μίας Κυβέρνησης που επιτρέπουν σε αστυνομικούς των ΜΑΤ να χτυπούν πισώπλατα γυναίκες οι οποίες τολμούν να διεκδικήσουν το ψωμί τους, αυτοί οι οποίοι προσλαμβάνουν εταιρείες ασφαλείας, των οποίων οι υπάλληλοι μαχαιρώνουν απολυμένους της ΕΡΤ. Είναι αυτοί οι οποίοι αποδείχθηκαν για πολλά χρόνια ανίκανοι να συλλάβουν τους τρομοκράτες της «17 Νοέμβρη» και το έπραξαν μόνο όταν μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ως επικοινωνιακό τέχνασμα τεράστιας επιτυχίας, αυτοί οι οποίοι αφού έδωσαν άδεια σε έναν τρομοκράτη είναι ανίκανοι επί μήνες να τον συλλάβουν και αυτός ο τρομοκράτης είναι που κυκλοφορεί ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες, κάνοντάς τους να νιώθουν μη ασφαλείς. Είναι αυτοί οι οποίοι οδήγησαν τη μία κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη, αφού βέβαια τη δηλητηρίασαν, αυτοί οι οποίοι οδήγησαν τους ιδιωτικούς υπαλλήλους ενάντια στους δημοσίους υπαλλήλους, φτάνοντας μάλιστα ορισμένοι από τους πολίτες να εκφράζουν απόψεις, όπως το να απολυθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και να καταργηθεί όλο το δημόσιο, αφού οι ίδιοι δεν έχουν δουλειά.
Βέβαια, όλα αυτά είναι λογικά, όταν σκεφτεί κανείς ότι αυτοί οι πολίτες εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, πολίτες στους οποίους οι εργοδότες αντί για μισθό δίνουν ένα πιάτο φαγητό και κουπόνια σε σούπερ μάρκετ, νέοι κάτω από είκοσι πέντε ετών που πληρώνονται με 180 ευρώ το μήνα, ήτοι 2,25 ευρώ την ημέρα.
Σας διαβάζω από δημοσίευμα της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας «News Bomb» στις 17 Ιουνίου του 2014: «Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας έκθεση της ΓΣΕΕ σχετικά με τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα και γενικότερα για την αγορά εργασίας. Μισθοί μετατρέπονται σε ένα πιάτο φαγητό, εργοδότες δίνουν κουπόνια, αντί για μεροκάματα και όχι μόνο. 
Αυτά είναι μερικά από τα τραγικά παραδείγματα που αποδεικνύουν πως η Ελλάδα του 2014 δεν θυμίζει τίποτα από το παρόν, αλλά αντίθετα έχει γυρίσει σε σκοτεινά χρόνια.
Είναι αυτοί, οι οποίοι αρνούνται να απαντήσουν σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου δύο φορές. Είναι η τρίτη φορά που καταθέτω ερώτηση για την υπόθεση του γαλλικού κολοσσού Lafarge, ο οποίος βρίσκεται σε μία λίστα πενήντα δύο χιλιάδων ατόμων του ΣΔΟΕ, όπου φέρεται να ενέβαζε εκατομμύρια ευρώ με πλαστά και κλεμμένα ΑΦΜ, ακόμα και ταξιτζήδων.
Είναι αυτοί, οι οποίοι επιτρέπουν στους απερχόμενους και απολυθέντες γενικούς γραμματείς τους -μιλάω για τον κ. Θεοχάρη, τον οποίο απολύσατε- να διεκδικούν μπόνους 5 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή ήταν επιτυχημένοι. Για το θέμα αυτό, λοιπόν, θα καταθέσουμε ερώτηση στη Βουλή, για να μας απαντήσετε γιατί αφού ήταν τόσο επιτυχημένος και διεκδικεί το μπόνους των 5 εκατομμυρίων ευρώ για ποιον ακριβώς λόγο τον απολύσατε.
Να λείπουν, λοιπόν, οι κορώνες για την κοινωνική ευαισθησία από μια συγκυβέρνηση η οποία καταδίκασε τον ελληνικό λαό σε ύφεση, ανεργία και πείνα. Είσαστε εσείς οι οποίοι μιλάτε για τη δηλητηρίαση της ελληνικής κοινωνίας; Μα, εσείς είστε το δηλητήριο της ελληνικής κοινωνίας.
Όσο για τη σειρά με την οποία, κύριε Πρόεδρε, με την οποία εκπροσωπούνται τα κόμματα, αν και θεωρούμε ότι επί της ουσίας το ζήτημα έχει μηδενική πραγματική αξία, έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα. Συμφωνούμε, βέβαια, με τον Προεδρείο, το οποίο ανακοίνωσε την απόφαση, καθώς είχε δέσμια αρμοδιότητα να το πράξει. Πέραν αυτού, όμως, μας κάνει εντύπωση η ομολογία του κυρίου Μεϊμαράκη ότι δεν έχει έγγραφο με την επίσημη θέση των κομμάτων και αποφάσισε, βέβαια, από μόνος του για ένα άρθρο για το οποίο ο Προεδρεύων κ. Δραγασάκης προς τιμήν του παραδέχεται ότι μπορεί να λάβει παραπάνω της μίας ερμηνείας.
Θεωρούμε απαράδεκτο να αποφασίζουμε και να διατάζουμε και το καταδικάζουμε από όπου και αν προέρχεται και περιμένουμε βέβαια το θέμα να τεθεί άμεσα στη Διάσκεψη των Προέδρων και στην Ολομέλεια.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο, θα είμαστε εξαιρετικά σύντομοι, καθώς τονίσαμε τόσο στην αρμόδια Επιτροπή όσο και στη συζήτηση δια της Ειδικής Αγορήτριάς μας κυρίας Χρυσοβελώνη τη συμφωνία μας για την κύρωση της συγκεκριμένης σύμβασης.
Η μελέτη αυτής αποδεικνύει ότι βρίσκεται στον ορθό δρόμο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού των θεσμών. Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση του κ. Βενιζέλου με τη συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας του κ. Σαμαρά έχει εγκαταλείψει αυτή την οδό του σεβασμού των θεσμών εδώ και καιρό. Το υπογραμμίζουμε σε συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργού κ. Αθανασίου, καθώς η ειδική αποστολή της θέσης του τον καθιστά θεματοφύλακα των θεσμών.
Είναι απαράδεκτο να παύει η λειτουργία του Κοινοβουλίου γιατί πανικοβλήθηκε ο Πρωθυπουργός της χώρας. Δεν μας ενδιαφέρει αν ο πανικός του εδράζεται στο άκουσμα της υπόθεσης Μιχελάκη ή στο περιβόητο βίντεο Μπαλτάκου. Δεν μας αφορά αν στο μυαλό του κ. Σαμαρά γεννιούνται μεθοδεύσεις περί παραγραφής πιθανών αδικημάτων των συμμετεχόντων σε κυβερνήσεις του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπαδήμου.
Αυτό το οποίο, όμως, μας αφορά είναι η παύση των μεθοδεύσεων και η δημοκρατική λειτουργία. Η λειτουργία που σίγουρα παραβιάζεται από τη βίαιη διακοπή τεσσάρων νομοσχεδίων χωρίς ουσιαστικό λόγο και άνευ έστω και προσχηματικής δικαιολογίας.
Αυτό που μας αφορά είναι η άρον-άρον κλήση σε συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, ενώ η Βουλή ήταν τυπικά κλειστή, γιατί επείγει, όπως είπατε, η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου την ίδια στιγμή που επικαλεστήκατε λόγους ανυπαρξίας νομοθετικού έργου όταν την κλείσατε.
Κατανοείτε, βέβαια, ότι αποτελεί παραδοχή αποτυχίας να κλείνει το Κοινοβούλιο όταν υπάρχουν νομοσχέδια που επείγουν ή να επικαλείστε λόγους εσπευσμένης σύγκλησης των οργάνων της Βουλής, ενώ η ίδια η Κυβέρνηση έπαψε τις λειτουργίες της εξαιτίας ανυπαρξίας ουσιαστικού νομοθετικού έργου, όπως επικαλέστηκε.
Αποτελεί παραδοχή αποτυχίας να δέχεστε την τροπολογία με αριθμό 1477 και ειδικό 73 με την οποία δίνεται παράταση του χρόνου αιτήσεων για τη διαθεσιμότητα στους διοικητικούς υπαλλήλων των ΑΕΙ. Αποτελεί παραδοχή ανικανότητας, γιατί συζητείται την 18η Ιουνίου για να παρατείνει την περίοδο από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 20 του ιδίου μήνα. Φέρνετε μια ρύθμιση στις 18 του μηνός για να καλύψει ακριβώς ποιον; Το σύνολο των υπαλλήλων που πλήττει η διαδικασία της συγκεκαλυμμένης απόλυσης την οποία απλά ονομάσατε «διαθεσιμότητα» ή κάποιους κομματικά εκλεκτούς που γνώριζαν για τη ρηξικέλευθη νομοθετική πρωτοβουλία και υπέβαλαν αίτηση την Κυριακή 15 Ιουνίου;
Αναγνωρίζουμε τα ενδοκυβερνητικά θέματα επικοινωνιακού διαπληκτισμού των Υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παρατηρούμε, βέβαια, ότι η επίμαχη τροπολογία δεν υπογράφεται από τον Υπουργό Παιδείας, αν και αφορά υπαλλήλους αρμοδιότητάς του. Διαπιστώνουμε ότι στο κείμενο της τροπολογίας ούτε τη λέξη «δικαιοσύνη» δεν είστε ικανοί ως Κυβέρνηση να γράψετε σωστά.
Αυτό που δεν κατανοούμε είναι πόσο ακόμα θα συνεχίζετε να ευτελίζετε την νομοθετική διαδικασία με τέτοια τερτίπια. Πόσες παρατάσεις θα δώσετε για αυτό το έρημο το πόθεν έσχες; Με πόσα άσχετα θέματα θα το συνδυάσετε προκειμένου να περάσει;
Όπως σας είπαμε στην αρχή, ο σεβασμός των θεσμών λαμβάνει πρωταρχικό ρόλο σε μια δημοκρατία. Μόνο οι «μπανανίες» διαθέτουν καρικατούρες πρωθυπουργών οι οποίοι απλά εκτελούν εντολές των ξένων αφεντικών που αποφασίζουν για να διατάξουν. Η Ελλάδα δεν το αξίζει να διολισθήσει σε αυτή την επικίνδυνη και εξευτελιστική ατραπό όπου την οδηγείτε.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είμαστε πάντα εδώ, για να σας εμποδίζουμε με κάθε νομικό, θεσμικό, δημοκρατικό και ηθικό μέσο. Οι πρόθυμοι υπερασπιστές σας μπορεί να συνεχίσουν να λένε ότι είναι φασισμός. Την κριτική συνηθίζουν να την ονομάζουν φασισμό. Αν όμως θέλουν να ανακαλύψουν τον πραγματικό φασισμό και τους πραγματικούς φασίστες, ας κοιτάξουν τον καθρέφτη της ελληνικής κοινωνίας την οποία έχουν οδηγήσει στα όρια της εξαθλίωσης. Εκεί θα βρουν το είδωλο του κυρίως υπευθύνου της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.