26/6/14

«Κύρωση αποφάσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων ν.3908/2011 και άλλες διατάξεις»

Δείτε το βίντεο και διαβάστε τα σχετικά πρακτικά με την τοποθέτηση της Ραχήλ Μακρή.




ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΕ΄ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ.1 Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα, σήμερα, 25 Ιουνίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16.00΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Γεώργιου Βλάχου, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Κύρωση αποφάσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων ν.3908/2011 και άλλες διατάξεις».(2η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση)
……………………………………………………………………………………………
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συνεχίζουμε τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Κύρωση αποφάσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων ν.3908/2011 και άλλες διατάξεις», όπου σήμερα έχουμε τη β’ ανάγνωση, ώστε ολοκληρώνοντας τη σημερινή συνεδρίαση, το νομοσχέδιο να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Α’ Θερινού Τμήματος, την Παρασκευή, όπως ήδη έχουμε καθορίσει από την πρώτη συνεδρίαση.
…………………………………………………………………………………
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Μακρή.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Είστε γενικά μια Κυβέρνηση η οποία κλείνει τη Βουλή επικαλούμενη νομοθετική απραξία, τη στιγμή που στην ουσία οι ίδιοι έρχεστε, με τη διαδικασία του επείγοντος, να περάσετε, ούτε 5 μέρες από τη λήξη της προθεσμίας, επιχορηγήσεις ύψους τουλάχιστον 80 εκατομμυρίων ευρώ. Αν αυτό γενικά δεν λέγεται προχειρότητα και ανευθυνότητα και αν αυτό δεν είναι πλημμελής άσκηση των καθηκόντων σας, τότε δεν μπορούμε να καταλάβουμε ακριβώς τι είναι.
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε σε τι μας ζητάτε ακριβώς σε αυτήν την περίπτωση να συναινέσουμε. Μας μιλάτε για ανάπτυξη, για μικρομεσαίες και για μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά δεν μας λέτε τίποτα για τους οικογενειάρχες και τους μικρούς παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών τους οποίους κατέστρεψε η Κυβέρνησή σας με την πολιτική που άσκησε, πρώτα με την έκτακτη εισφορά και ύστερα με την απόσυρση της εγγυημένης τιμής αγοράς του ρεύματος.


(Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ, Ειδικής Αγορήτριας των ΑΝΕΛ)
Σημασία δεν έχει, βέβαια, να έρχεσθε και να μας υπερηφανεύεστε εδώ για τον αριθμό των αιτήσεων τις οποίες ολοκληρώσατε για την υπαγωγή των έργων στον επενδυτικό νόμο, σημασία έχει πόσο βοηθήσατε την ελληνική κοινωνία και απ’ ότι φαίνεται από την επιστολή την οποία σας κοινοποίησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ στις 16.6.2014, μάλλον δεν την βοηθήσατε και ιδιαίτερα, το αντίθετο άλλωστε.
Έχουμε ακόμη να παρατηρήσουμε ότι οι θέσεις εργασίας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη γιατί η κοινωνία μας δεν χρειάζεται ανάπτυξη σε αριθμό, ούτε ανάπτυξη στα πορτοφόλια ορισμένων και ολίγων, χρειάζεται ανάπτυξη που να παρέχει γενικά δουλειά και ευημερία σε όλους. Σε αυτές τις συγκεκριμένες επενδύσεις δημιουργούνται για τις έξι επενδύσεις, έξι θέσεις εργασίας.
Για τα 80 εκατ. ευρώ βλέπουμε ότι για τα δύο επενδυτικά, τουλάχιστον, σχέδια ομιλώ για το άρθρο 2 που αναφέρεται στην Αιτωλοακαρνανία, όπως και αυτό της Φωκίδος, ότι πίσω απ’ αυτές τις εταιρίες, όπως λέγεται, θέλω να το επιβεβαιώσετε, υπάρχει η εταιρία ENERGON. Η μια εταιρία είναι η SPIDER απ’ ότι βλέπω και η VECTOR. Όπως γνωρίζετε με την εταιρία ENERGON υπάρχει ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο τύπου SIEMENS, το ENERGON GATE που είναι εμπλεκόμενη για την εγκατάσταση των 9 αιολικών πάρκων το 2008, σε συνεργασία με την εταιρία ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ της ΔΕΗ.
Εμείς θα θέλαμε να μας πείτε εάν γίνει κάποιος έλεγχος από την πλευρά σας στις συμβάσεις αυτές με τις εταιρίες και εάν πρόκειται γι’ αυτές τις εταιρίες που εμπλέκονται σε μίζες και σε τέτοια σκάνδαλα διαφθοράς, εάν έχετε κάποια ασφαλιστική δικλίδα, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα διότι το ύψος των ποσών της επένδυσης είναι τεράστιο. Εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι επανειλημμένως συνηθίζετε ως Κυβέρνηση να αναθέτετε έργα, το έχουμε δει πολλαπλώς εδώ, σε εταιρίες που όλως τυχαίως είναι γερμανικών συμφερόντων και όλως τυχαίως οι εταιρίες αυτές εμπλέκονται σε σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς, σε υποθέσεις χρηματισμού των εταιριών και των πολιτικών στις χώρες που δραστηριοποιούνται, μια από τις οποίες είναι μάλιστα η πρώτη και η καλύτερη, είναι η δική μας, δυστυχώς. Αυτό το έχετε πράξει βεβαίως ως Κυβέρνηση και με το θέμα των υποβρυχίων σε τροπολογία την οποία φέρατε σε άσχετο νομοσχέδιο, την έφερε ο κ. Αβραμόπουλος ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας και εκεί εμπλέκεται εταιρία που είχε σχέση με το μεγάλο σκάνδαλο, την πρώτη φορά με τα υποβρύχια και είχαμε ζητήσει να βάλουν δικλίδες ασφαλείας σε αυτή την περίπτωση για τις εταιρίες αυτές και δεν απαντήθηκε. Βλέπουμε γενικά ότι διαφημίζετε τον ν.4146/2013 που έφερε η Κυβέρνηση σύμφωνα με τον οποίο δεν φθάνει μόνο υπουργική απόφαση, αλλά χρειάζεται να περάσετε την ευθύνη της έγκρισης, από την Βουλή. Δηλαδή, ότι μας κάνετε χάρη με την διαδικασία του κατεπείγοντος στα θερινά τμήματα της Βουλής κυρώνοντας ουσιαστικά και με διαφανή τρόπο αυτά που αποφασίσατε με τις υπουργικές αποφάσεις. Αυτό θέλετε δηλαδή να μας πείτε; Ότι πριν από εσάς, θέλετε να μας πείτε ότι οι υπουργικές αποφάσεις στερούνταν της διαφάνειας ή δεν γίνονταν με αυτό τον τρόπο; Δεν μπορούμε να καταλάβουμε, ειλικρινώς, πώς μπορείτε να εφευρίσκετε τέτοιου τύπου επιχειρήματα γενικά για να καλύψετε την προχειρότητα, την ανευθυνότητα και την ανυπαρξία πολιτικής για την ανάπτυξη.
Σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο που έρχεται με αυτή την διαδικασία και μάλιστα σε θερινό τμήμα που αφορά τεράστιες επενδύσεις που αφορά τα 12 επενδυτικά σχέδια που αφορούν την ενέργεια από αγωγούς μέχρι κατασκευή πλωτών εξέδρων για LNG, δεν μπορούμε να συναινέσουμε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες γι’ αυτό θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Ευχαριστώ πολύ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε και εμείς την κυρία Μακρή.
……………………………………………………………………………………..
Τέλος και περί ώρα 17.20΄ λύθηκε η συνεδρίαση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ