28/6/14

Βίντεο & Πρακτικα Επιτροπής ΔΕΚΟ (25-6-14)

Δείτε στο βίντεο και τα πρακτικά που ακολουθούν την τοποθέτηση της βουλευτή Ραχήλ Μακρή..

http://youtu.be/DPjaDsSwbKE

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ,
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο υπ’ αριθμ.
(Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ. τ. Β.)

Στην Αθήνα, σήμερα, 25 Ιουνίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12η μεσημβρινή συνεδρίασε, στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» (150) του Μεγάρου της Βουλής, η Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου της Επιτροπής, κ. Ευάγγελου – Βασίλειου Μεϊμαράκη, με θέμα ημερήσιας διάταξης:Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, κατά το άρθρο 49Α του Κανονισμού της Βουλής, του προτεινομένου, από τον Υπουργό Οικονομικών, για διορισμό στη θέση του Διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, καθώς και ο προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ιωάννης Στουρνάρας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ευάγγελος - Βασίλειος Μεϊμαράκης, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης. Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες οι Βουλευτές κ.κ.
……………………………………………………………………………………………….
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε.
Κύριε Στουρνάρα, παρουσιάζεστε εδώ ως προτεινόμενος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, για την οποία όλοι γνωρίζουμε ότι βασική αρμοδιότητά της, είναι η εποπτεία των Εμπορικών Τραπεζών. Βέβαια, αυτή την αρμοδιότητα, όπως γνωρίζετε καλύτερα την μοιράζετε με τον Υπουργό Οικονομικών.
Πριν από λίγες ημέρες, γιατί υπήρξατε Υπουργός Οικονομικών αυτής της Κυβέρνησης και υφίστανται παραδείγματα πλημμελούς άσκησης εποπτείας του τραπεζικού συστήματος και «δωράκια σε τραπεζίτες», τους οποίους καλείστε να εποπτεύεται από την θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν θα αναφερθούμε σε όλα τα παραδείγματα, γιατί είναι πάρα πολλά, ωστόσο θα πω ορισμένα ενδεικτικά.
Στις 20/1/2014, σας καταθέτω την Ερώτησή μου με αριθμό πρωτοκόλλου 5549 για την ύπαρξη τραπεζικού κυκλώματος, που χρησιμοποιούσε φορολογικά στοιχεία ανυποψίαστων πολιτών και ενέβαζε εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό. Μεταξύ των ερωτημάτων που σας έθετα, ήταν αν υπήρχαν ευθύνες των στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος που με τυχών πράξεις ή παραλήψεις τους, διευκόλυναν την συγκεκριμένη πρακτική ή επέτρεπαν σε αυτά τα Τραπεζικά Ιδρύματα να υλοποιούν την συγκεκριμένη πρακτική. Απάντηση, δεν έλαβα.
Επανέρχομαι, λοιπόν, με Ερώτησή μου με αριθμό πρωτοκόλλου 8298 στις 29/5/2014. Η οποία αναφέρεται ότι το Σ.Δ.Ο.Ε. διαπιστώνει μετά από έλεγχο, ότι ένας 92χρονος που εμφανίζεται ότι ενέβαζε 33,2 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό δεν είναι το πρόσωπο αυτό που ενέβαζε τα χρήματα, αλλά δικαιούχος και εντολέας των εμβασμάτων είναι ο γαλλικός κολοσσός Lafarge.
Σας ρωτώ, λοιπόν, στην συγκεκριμένη Ερώτηση, πως κατάφερε η εταιρεία αυτή να εμβάσει αυτό το τεράστιο ποσό με Α.Φ.Μ. συνταξιούχου; Όταν, όπως εμβάσματα 300 ευρώ απαιτείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα να ζητούν τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας του καταθέτη; Απάντηση, δεν είστε ο αρμόδιος Υπουργός για να απαντήσετε.
Στις 15/10/2013, σας καταθέτω Ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 2705/339, Ερώτηση αίτησης κατάθεσης εγγράφων. Στην οποία σας αναφέρω την περίπτωση της EFG Αγγλίας, όπου στο πλαίσιο ελέγχων που διεξήχθησαν από την Βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, δηλαδή το FSA, για την διαχείριση του κινδύνου ξεπλύματος χρήματος σε περιπτώσεις υψηλού κίνδυνου στο τέλος του 2011. Περίπου 400 από τις 3.342 λογαριασμούς πελατών της, θεωρούνταν υψηλού κίνδυνου «για ξέπλυμα μαύρου χρήματος», καθώς και για κίνδυνο φήμης. Μάλιστα, οι 94 εξ’ αυτών, αφορούσαν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.
Στην Ερώτηση αυτή, σας καλούσα, να απαντήσετε αν η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αγγλικές Αρχές, προκειμένου, να ασκήσει τουλάχιστον προληπτικό έλεγχο στην Τράπεζα του Ομίλου που εδρεύει στην Ελλάδα, προκριμένου να διαπιστωθεί εάν μέσα σε αυτά τα πολιτικά πρόσωπα υπήρχαν έλληνες πολιτικοί. Απάντηση, το Υπουργείο των Οικονομικών, δεν γνώριζε. Το Σ.Δ.Ο.Ε. που εποπτεύατε ως Υπουργός, δεν γνώριζε. Η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν γνώριζε και βέβαια, η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, δεν γνώριζε ούτε αυτή.
Αυτά, δηλαδή, τα οποία βεβαίωνε και τα οποία σας ενημέρωσε και σας κοινοποίησε η Βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (FSA), επιβάλλοντας ένα πρόστιμο «μαμούθ» ύψους έξι εκατ. στερλινών στην τράπεζα EFGPrivateBank, για «ανεπαρκείς διαδικασίες στην καταπολέμηση μαύρου χρήματος» για το διάστημα 2007 – 2011, σας θυμίζωότι ανήκε στον όμιλο Λάτση. Μπορεί να το ξέρουν παντού αλλού, εκτός όμως, από τη χώρα, η οποία κατεξοχήν μπορεί να προέρχεται το χρήμα των υπόπτων λογαριασμών, δηλαδή, τη δική μας χώρα.
Βέβαια, δεν ξεχνάμε τα 20 δις ευρώ του Χαρτοφυλακίου Χορηγήσεων, που ενέβασε η τράπεζα αυτή σεPrivateBanking κατάστημά της στα νησιά Κέϊμαν, για το οποίο ποτέ δεν μας απαντήσατε, ενώ καταθέσαμε, επανειλημμένως, έγγραφα, τόσο εγώ στην Ολομέλεια, όσο και ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Δεν ξεχνάμε, βέβαια και το άρθρο 160, το οποίο περάσατε ως Υπουργός Οικονομικών, στο νομοσχέδιο, σας θυμίζω για την «Εποπτεία των Τραπεζών», που αφορούσε «δωράκι» ύψους 3,6 δις ευρώ στον κ. Σάλλα, της Τράπεζας Πειραιώς.
Δεν ξεχνάμε, επίσης, την περίφημη τροπολογία, την οποία φέρατε, την φέρνατε και την παίρνατε πέντε φορές πίσω και τελικά καταφέρατε να την περάσετε σε νομοσχέδιο του κ. Μητσοτάκη, σχετικά με την «Διαγραφή Βεβαιωμένων Προστίμων και Φορολογικών Οφειλών» μεγαλοεπιχειρηματιών ύψους κάποιων εκατομμυρίων ευρώ.
Τα δημόσια έσοδα, όσο ήσασταν Υπουργός Εσωτερικών, σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, καταποντίστηκαν. Πριν από λίγες μέρες, επιβεβαιώθηκαν αυτά τα οποία λέγαμε και με επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Σας θυμίζω, ότι ενώ ήσασταν Υπουργός Οικονομικών, αγοράσατε με 1,45 περίπου, την μετοχή της EFG μέσω του ΤΧΣ, ενώ την πουλήσατε σε 6 θεσμικούς επενδυτές στην τιμή των 0,33 ευρώ.
Θα σας θυμίσω, ότι οι όροι της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας ήταν τέτοιοι, που ουσιαστικά, χαρίστηκε σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων, των εργαζομένων της και της ελληνικής οικονομίας. Οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, είναι ο όρος του ξεπουλήματος και δεν θα προχωρούσε, αν δεν είχατε φέρει την περίφημη και την περιβόητη τροπολογία «απαλλαγής τους αναδρομικά ακόμη από τις ποινικές ευθύνες» και δεν είχατε εξασφαλίσει, βέβαια, το ακαταδίωκτό τους από την Κυβέρνηση την οποία υπηρετήσατε μέχρι πριν λίγο καιρό ως Υπουργός Οικονομικών.
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που πραγματοποιήθηκε το 2013, ήταν στα 4,29, ενώ η τιμή κλεισίματος ήταν στα 2,58 ευρώ. Από την πράξη αυτή, προκλήθηκε τεράστια ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία και στους μικρομετόχους, που δεν τους επιτράπηκε καν να συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το χειρότερο, βέβαια ήταν, ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δημιουργήθηκαν εκείνες οι προϋποθέσεις για κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Διαπιστώνουμε, λοιπόν, όλοι από τα λίγα αυτά παραδείγματα, ότι την δουλειά σας δεν την είχατε κάνει καλά, ως Υπουργός Οικονομικών στο θέμα της εποπτείας των τραπεζών.
Έρχεστε, λοιπόν, εδώ σήμερα και μας λέτε ότι θα την κάνετε καλά, ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Εσείς είσαστε, όμως, ο οποίος απαξιώσατε το Ελληνικό Κοινοβούλιο και δεν απαντούσατε σε ερωτήσεις των Ελλήνων Βουλευτών.
Εσείς, που όπως, αποδεικνύουν τα παραδείγματα, δεν επιτελούσατε το έργο σας, όπως, θα έπρεπε. Ποιά είναι τα εχέγγυα, που προσφέρετε για να νομιμοποιήσουμε την επιλογή σας, ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος; Βέβαια, κανένα.
Για να κλείσω, κύριε Πρόεδρε, θεωρούμε ότι αποτελεί ντροπή για το πολιτικό σύστημα, γενικά, να ανακυκλώνει, να βολεύει και να εντάσσει τα πολιτικά παιδιά του κ. Σημίτη, σε θέσεις «κλειδιά» για την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας μας. Με δωράκια σε τραπεζίτες, με διαγραφές προστίμων εκατομμυρίων ευρώ σε μεγαλοεπιχειρηματίες και με αδυναμία άσκησης της προληπτικής εποπτείας των τραπεζών, δεν μπορούμε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, να νομιμοποιήσουμε τέτοιες επιλογές παλαιοκομματικής σκοπιμότητας. Ας την νομιμοποιήσουν οι Βουλευτές της συγκυβέρνησης και ας πάρουν και την ευθύνη την πολιτική και την ιστορική. Ευχαριστώ.
………………………………………………………………………………………………………………………………………..