16/1/14

Ποιες θα είναι οι συνέπειες στην Εθνική Ασφάλεια της Χώρας από την παράδοσή του ΑΔΜΗΕ σε ιδιωτικό μονοπώλιο;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Τοποθέτηση και ερωτήσεις προς τους αρμόδιους φορείς στην ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.». (2η συνεδρίαση -- Φορείς) 
Δείτε την τοποθέτηση της κας Ραχήλ Μακρή και διαβάστε το σχετικό απόσπασμα των πρακτικών


 
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΕ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ B΄

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ



ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

(Άρθρο 40 παρ.1 Κ.τ.Β.)



Στην Αθήνα, σήμερα, 15 Ιανουαρίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17.20΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.» (2η συνεδρίαση – ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων)

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, Υφυπουργός Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Επίσης, είχαν κληθεί και παρέστησαν οι κ.κ.: Βασίλειος Νομικός, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ- ΛΑΓΗΕ, Αντώνιος Καρράς και Σταμάτιος Ρέλιας, Γενικός Γραμματέας ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ και Εκπρόσωπος, αντίστοιχα, Κωνσταντίνος Ασκούνης, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Παναγιώτα Σταθά, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών της ΔΕΗ ΑΕ, Κωνσταντίνος Κουκλέτης, Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), Γεώργιος Περιστέρης, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) και Νικόλαος Φωτόπουλος, Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Δ.Σ. της Δ.Ε.Η.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η Ειδική Αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων κυρία Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, καταρχήν επιτρέψτε μου να πω στον κ. εισηγητή της Ν.Δ. κ. Μουσουρούλη, επί του νομοσχεδίου, το ότι εάν υπάρχουν Συνδικαλιστές που ελέγχονται ή όχι από τη Δικαιοσύνη, είναι θέμα της Δικαιοσύνης και αυτό δεν σας έχει δώσει κανένα δικαίωμα να ξεπουλάτε τη Δημόσια περιουσία και μάλιστα με αποικιοκρατικές σύμβασης που δεν έχουμε δει ούτε στην Αφρική. Αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνετε, είναι να απολογηθεί αυτή τη στιγμή για τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά τόσο στο Ζάππειο 2, όσο…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κάνετε ερωτήσεις στους φορείς και όχι κρίσεις στις τοποθετήσεις των άλλων.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΛΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Θα κάνω ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε να μου επιτρέπεται.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πολιτική κάνουμε εδώ, τα έχετε μπερδέψει λίγο. Ο καθένας κρίνεται πολιτικά εδώ, και δε σας δίνει κανένας το δικαίωμα να δίνεται μαθήματα στους άλλους.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΛΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Είναι πολιτική. Κύριε Πρόεδρε, υπερασπίζεστε τι;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Και εσάς και εμένα και όλους μας, μας κρίνει ο κόσμος. Εσείς απαντάτε στις ερωτήσεις του κ. Μουσουρούλη;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΛΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Αυτό που θα έπρεπε λοιπόν να κάνετε είναι να δώσετε απαντήσεις στον Ελληνικό Λαό για την εξαπάτηση του, όταν τόσο στο Ζάππειο 2, όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2012 ο κ. Σαμαράς δήλωσε, ότι τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς για παράδειγμα, θα πρέπει να μείνουν υπό Εθνικό έλεγχο, τα υπόλοιπα μπορούν να αποκρατικοποιήσεων. Αυτό τα λέει όλα. Προχωρώ στις ερωτήσεις μου, που έχω για τους φορείς και όποιοι μπορούν, να απαντήσουν.

Θα θέλαμε λοιπόν να μας πείτε τη θέση σας σχετικά με τον ισχυρισμό της Κυβέρνησης, ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες είναι υποχρεωτική, βάση Κοινοτικής Οδηγίας. Επίσης, έχουμε λάβει ένα εξώδικο από το σύλλογο Πτυχιούχων Μηχανικών Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, σχετικά με το ζήτημα κεφαλαίων των εργαζομένων της Δ.Ε.Η., τα οποία είναι ενσωματωμένα στην περιουσία της επιχείρησης και επομένως και προς τον πώληση ΑΔΜΗΕ. Υφίσταται ανάλογο πρόβλημα και με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς;

Ανταποκρίνονται κατά τη γνώμη σας στην πραγματικότητα οι πρόσφατες αποτίμησης της αξίας του ΑΔΜΗΕ όπως αυτή της Γκόλντμαν Σακς (Goldman Sachs) που κάνει λόγο για αξία 700 εκατομμυρίων ευρώ; Εάν ο ΑΔΜΗΕ ξεπουληθεί σε ιδιώτη θεωρείται ότι θα προκύψουν ζήτημα ελλιπούς συντήρησης και λειτουργίας των δικτύων στο μέλλον; Και τι θα συμβεί με το κοινωνικό τιμολόγιο της Δ.Ε.Η., εφόσον ο ΑΔΜΗΕ πωληθεί σε ιδιώτη; Θεωρείτε ότι ένας επιχειρηματίας θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες σε βάρος των προσωπικών τους συμφερόντων;

Τέλος, εάν ο ΑΔΜΗΕ δοθεί σε ιδιώτη θα μπορεί αυτός να εκβιάζει τους Πολίτες με το κατέβασμα του διακόπτη; Ναι ή όχι; Και ποιες θα είναι οι συνέπειες στην Εθνική Ασφάλεια της Χώρας από την παράδοσή τους σε ιδιωτικό μονοπώλιο; Ευχαριστώ.