16/1/14

Γιατί εξωθούνται σε μαρασμό οι συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης;

16 Ιανουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατάθεση Ερώτησης της Βουλευτού Ν. Κοζάνης, σχετικά με τα προβλήματα που τέθηκαν σε επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών.

Ραχήλ Μακρή: «Γιατί εξωθούνται σε μαρασμό οι συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης;»

Την περίοδο της ραγδαίας φτωχοποίησης του ελληνικού λαού η συγκυβέρνηση έχει αποδομήσει πλήρως τις προνοιακές δομές του κράτους, αδιαφορώντας για τους συμπολίτες μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα οράσεως, καθώς και σοβαρά προβλήματα αναπηρίας.

Εξαιτίας της παντελούς απουσίας κοινωνικής μέριμνας από την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, οι συνταξιούχοι αναπηρικών συντάξεων κάτω των 65 έχουν απολέσει το πολύτιμο για την επιβίωσή τους επίδομα του ΕΚΑΣ, ενώ η Ειδική Προκήρυξη για θέσεις τηλεφωνητών (το μόνο επάγγελμα νομοθετικά κατοχυρωμένο για τυφλούς) δεν έχει προκηρυχτεί από το 2010, κατά παράβαση του ν.2643/98.
Προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα πλήθος προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης, η Βουλευτής Ν. Κοζάνης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, κα Ραχήλ Μακρή κατέθεσε την υπ. αριθμ. 5318/10.1.2014 Ερώτηση με θέμα: «Υφίστανται ψήγματα κοινωνικής ευαισθησίας από την Ελληνική Πολιτεία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των τυφλών;»

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή
Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531
25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842
rachil.makri@parliament.gr

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης, όπως τέθηκε από την κα Μακρή
ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
Βουλευτής Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κ.κ: Υπουργούς:
Οικονομικών
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
ΘΕΜΑ: «Υφίστανται ψήγματα κοινωνικής ευαισθησίας από την Ελληνική Πολιτεία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των τυφλών;»

Σύμφωνα με την ΑΠ:1008 / 28/11/2013 επιστολή διαμαρτυρίας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών η οποία μου παραδόθηκε προσωπικά από αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας στις 3/12/2013 στα γραφεία της ΚΟ των ΑΝΕΛ στην Βουλή, «Η ανεργία στο χώρο των τυφλών υπερβαίνει το 95%, οι μόλις 150 εναπομείναντες τυφλοί στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα , που ούτως ή άλλως αμείβονται με τα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, έχουν υποστεί περικοπές πλέον του 40% του μισθού τους, η τεράστια πλειοψηφία των συνταξιούχων αναπηρικών συντάξεων κάτω των 65 ετών μένουν απροστάτευτοι χωρίς το πολύτιμο ΕΚΑΣ, οι συνταξιούχοι για πρώτη φορά στα χρονικά διαχωρίζονται νομοθετικά και αντιμετωπίζονται διαφορετικά από το νομοθέτη, εάν είναι συνταξιούχοι του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, παρ’ ότι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ενώ η Ειδική Προκήρυξη για θέσεις τηλεφωνητών (το μόνο επάγγελμα νομοθετικά κατοχυρωμένο για τυφλούς) δεν έχει προκηρυχθεί από το 2010, κατά παράβαση του ν.2643/98.
Είμαστε όλοι, όπως και οι λοιποί ανάπηροι, εγκλωβισμένοι στα σφαγεία και την γραφειοκρατία των Κ.Ε.Π.Α, με αποτέλεσμα την περικοπή για μεγάλα χρονικά διαστήματα της μοναδικής πηγής διαβίωσης, ή της αναπηρικής σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος και φυσικά χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Καταγγέλλουμε την «ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ» του συστήματος Υγείας, την κατάρρευση του Ασφαλιστικού συστήματος στο οποίο για χρόνια πληρώναμε ανελλιπώς τις εισφορές μας, τη συρρίκνωση στον έσχατο βαθμό των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και των υποστελεχομένων σε απελπιστικό σημείο ΚΕ.Δ.Δ.Υ , την ετεροχρονισμένη και από μη ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό παρεχόμενη Παράλληλη Στήριξη, τον κατά παράβαση του Συντάγματος περιορισμό της διάρκειας της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές με αναπηρία από 9 σε 6 μήνες, λόγω της μη έγκαιρης μεταφοράς σε σχολεία, διορισμού εκπαιδευτικών και παραλαβής βιβλίων σε Braille ή μεγαλογράμματη γραφή και την πλήρη εγκατάλειψη χωρίς τεχνολογικό εξοπλισμό και συγγράμματα των τυφλών σπουδαστών και φοιτητών».
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
1. Αληθεύουν τα όσα καταγγέλλονται στην με ΑΠ 1008/28.11.2013 Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών;
2. Ποιοι είναι οι λόγοι του διαχωρισμού στην αντιμετώπιση μεταξύ των συνταξιούχων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στην περίπτωση των τυφλών;
3. Για ποιο λόγο δεν έχουν προκηρυχθεί θέσεις τηλεφωνητών (το μόνο επάγγελμα νομοθετικά κατοχυρωμένο για τυφλούς) από το 2010 και μετά;
4. Γιατί δεν υπάρχει μέριμνα για την απόδοση του επιδόματος του ΕΚΑΣ σε πολίτες με μια τόσο σοβαρή αναπηρία;
5. Ποιοι είναι οι λόγοι της συρρίκνωσης των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης;
6. Γιατί έχουν υποστελεχωθεί σε απελπιστικό σημείο τα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ;
7. Γιατί η παράλληλη στήριξη παρέχεται από μη ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και ετεροχρονισμένα;
8. Αληθεύει ότι η σχολική χρονιά συρρικνώθηκε για τους μαθητές με αναπηρία από 9 σε 6 μήνες, λόγω της μη έγκαιρης μεταφοράς σε σχολεία, διορισμού εκπαιδευτικών και παραλαβής βιβλίων σε Braille ή μεγαλογράμματη γραφή και την πλήρη εγκατάλειψη χωρίς τεχνολογικό εξοπλισμό και συγγράμματα των τυφλών σπουδαστών και φοιτητών;
9. Αν ναι, ποιος ευθύνεται και τι σκοπεύετε να πράξετε;
10. Αληθεύει ότι στους τυφλούς σπουδαστές και φοιτητές δεν τους παρέχεται ο τεχνολογικός εξοπλισμός και συγγράμματα των τυφλών σπουδαστών και φοιτητών;
Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2014
Η Ερωτώσα Βουλευτής,
Ραχήλ Μακρή