23/1/14

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ κ. Χρυσοχοΐδη και να διαβάζουμε ξέρουμε σε αντίθεση με εσάς και απαιτούμε να δώσετε τα στοιχεία που αποκρύψατε από την Βουλή

23 Ιανουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατάθεση Ερώτησης - ΑΚΕ της Βουλευτού Ν. Κοζάνης, σχετικά με την μη προσκόμιση στην Εθνική Αντιπροσωπεία των σχετικών με το Νομοσχέδιο των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων εγγράφων γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ραχήλ Μακρή: «Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ κ. Χρυσοχοΐδη και να διαβάζουμε ξέρουμε σε αντίθεση με εσάς και απαιτούμε να δώσετε τα στοιχεία που αποκρύψατε από την Βουλή »

Για λόγους που η συγκυβέρνηση δεν έχει προσδιορίσει, στην Αιτιολογική Έκθεση του Νόμου με τον οποίο παραχωρήθηκαν οι οδικοί άξονες σε εργολάβους- καναλάρχες με μόνο κριτήριο την υποστήριξή τους στην επικοινωνιακή προπαγάνδα του κου Σαμαρά, δεν αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου των πρακτικών του προσυμβατικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η παράλειψη αναγραφής του αριθμού πρωτοκόλλου ή οποιαδήποτε άλλου αριθμού ή στοιχείου αναζήτησης των συγκεκριμένου εγγράφου προκαλεί εύλογη απορία, ειδικά στους Έλληνες πολίτες που καλούνται να πληρώνουν διόδια με αυξημένες τιμές, από την στιγμή που ο Υπουργός προέβη επανειλημμένα σε αναφορές σε αυτά τα συγκεκριμένα πρακτικά.

Στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα που προκύπτουν, η Βουλευτής Ν. Κοζάνης και Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κα Ραχήλ Μακρή κατέθεσε την υπ. αριθμ. 5548 / 689 / 20.1.14 Ερώτηση - ΑΚΕ με θέμα «Υφίσταται προσυμβατικός έλεγχος στις συμφωνίες τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων»;




Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή
Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531
25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση, όπως τέθηκε από την κα Μακρή:
ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
Βουλευτής Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Υπεύθυνη Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Ερώτηση - ΑΚΕ
ΠΡΟΣ τους κ.κ. Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
ΘΕΜΑ: «Υφίσταται προσυμβατικός έλεγχος στις συμφωνίες τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων»;

Στην σελίδα 16 της αιτιολογικής έκθεση του Νόμου 4219/2013 (Α’, 269) για την «Κύρωση των Συμφωνιών Τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων και ρύθμιση συναφών θεμάτων» αναφέρεται: «Πριν την υπογραφή τους, όλες οι Συμφωνίες Τροποποίησης υποβλήθηκαν σε μορφή τελικού σχεδίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου. Σχετικώς εκδόθηκαν τα υπ’ αριθ. .... .... Πρακτικά του αρμοδίου Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τα οποία κρίνεται ότι δεν κωλύεται η υπογραφή των Συμφωνιών Τροποποίησης».
Η παράλειψη αναγραφής του αριθμού πρωτοκόλλου ή οποιαδήποτε άλλου αριθμού ή στοιχείου αναζήτησης του συγκεκριμένου εγγράφου και δεδομένου ότι ο αρμόδιος Υπουργός επικαλέστηκε τα ανωτέρω πρακτικά στην συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου 2013 της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου χωρίς να παρέχει οποιοδήποτε άλλη λεπτομέρεια καθιστά πρακτικά αδύνατη την αναζήτηση τους.
Ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο ελέγχου των υπό εξέταση συμφωνιών και η πρόσβαση στα πρακτικά του αρμόδιου κλιμακίου οφείλει να παρέχεται χωρίς πράξεις ή παραλείψεις, που δύνανται να θεωρηθούν ως τυπικό ή και ουσιαστικό κώλυμα.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Υφίστανται τα πρακτικά του αρμόδιου κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συμφωνίες τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων;

  1. Εάν ναι, γιατί έχει παραληφθεί η αναγραφή του αριθμού ταυτοποίησης και αναζήτησης τους, από την αιτιολογική έκθεση;

  1. Ποιος ευθύνεται για την παράληψη αναγραφής;

  1. Εάν υπάρχουν, γιατί δεν διανεμήθηκαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της 4ης -12 – 2013 καθώς και στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας του προαναφερθέντος Νομοσχεδίου;

Επίσης ζητείται η κατάθεση στην Εθνική αντιπροσωπεία των συγκεκριμένων πρακτικών καθώς και όλων των σχετικών με τη γνωμοδότηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο των τροποποιημένων συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων εγγράφων.

Αθήνα, 20/1/2014
Η ερωτώσα Βουλευτής,
Μακρή Ραχήλ