16/1/14

Για να προλάβετε να ικανοποιήσετε τα αιτήματα της τρόικα πωλείτε επί πινακίου φακής κρατικές υποδομές πραγματικής αξίας 8 δισ. ευρώ

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ομιλία στην ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.». (1η συνεδρίαση -- Α΄ ανάγνωση)
Ακολουθεί το απόσπασμα των σχετικών πρακτικών και το βίντεο με την τοποθέτηση της κας Ραχήλ Μακρή

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΕ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ B΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ.1 Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα, σήμερα, 14 Ιανουαρίου 2014, ημέρα Τρίτη και ώρα 11.10΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.»
Στη συνεδρίαση παρέστη ο κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, Υφυπουργός Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλημέρα.
Ξεκινάμε σήμερα την πρώτη συνεδρίαση στην επιτροπή μας το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.».
Πριν προχωρήσουμε στους εισηγητές, να συνεννοηθούμε τη διαδικασία. Αύριο στις 17: 00 θα βάλουμε τους φορείς. Άρα την Πέμπτη στις 15:00 θα κάνουμε μια συζήτηση επί των άρθρων και την β΄ ανάγνωση θα την κάνουμε την Δευτέρα στις 17:00.
Ας προχωρήσουμε τώρα στην πρόταση των φορέων.
Το λόγο έχει ο κ. Μουσουρούλης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Προτείνουμε την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Σνέργειας, το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, τον ΣΕΒ, και την ΚΕΔΕ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Πετράκος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Μακρή.


ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ακόμα μια απαράδεκτη και σκανδαλώδη πράξη απαξίωσης και ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας. Με το νομοθέτημα αυτό σκοπεύετε να καταστήσετε ένα ιδιώτη ενεργειακό κυβερνήτη του ελληνικού κράτους, παραχωρώντας του 11 χιλιάδες χιλιόμετρα καλωδίων, που χρειάστηκαν ολόκληρες δεκαετίες και γενιές για να εγκατασταθούν μαζί με υποσταθμούς και άλλες υποδομές.
Αγνοείτε ηθελημένα την πραγματικότητα, που υπαγορεύει η συντριπτική πλειοψηφία των 27 κρατών της Ε.Ε.. Ο φορέας διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε κρατικά χέρια. Το ότι προχωράτε σε ένα άνευ προηγουμένου ξεπούλημα προκύπτει από μία σειρά αδιαμφισβήτητων γεγονότων. Είναι ξεπούλημα όταν, πρώτον και κυριότερο, δίνετε πολύτιμες πληροφορίες του ελληνικού κράτους σε κάθε τυχοδιώκτη, που εσείς αποκαλείτε στρατηγικό επενδυτή, χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας, παρά μόνο μία ρήτρα εμπιστευτικότητας. Είναι ξεπούλημα, επειδή καλείτε έναν ιδιώτη να καταθέσει, επί της ουσίας, μία οικονομική προσφορά στο μικρότερο δυνατό τίμημα για υποδομές, των οποίων την πραγματική αξία θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε μόνο εάν φτιάχναμε έναν δεύτερο ΑΔΜΗΕ.


Έναν ΑΔΜΗΕ ο οποίος στοίχισε στον ελληνικό λαό δισεκατομμύρια και τον οποίο χαρίζετε για μερικά εκατομμύρια τα οποία δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι θα εισπράξετε και όπως φαίνεται και από το σχέδιο νόμου υπάρχει η περίπτωση να τους πληρώσουμε και από πάνω. Πρόκειται για ξεπούλημα όταν εντελώς καταχρηστικά και πέρα από κάθε λογική ορθής νομοθέτησης δωρίζετε ιδιωτικές περιουσίες που είχαν δεσμευτεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Τώρα που το δημόσιο συμφέρον βγαίνει στο σφυρί γιατί οι περιουσίες αυτές θα πρέπει να μένουν δεσμευμένες; Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε ανακοινώσει στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2012 με βεγγαλικά και φανφάρες, ότι τα δίκτυα δεν θα τα πουλήσει αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η στρατηγικού χαρακτήρα απελευθέρωση της ενέργειας, ασφαλώς θα γίνει με προσοχή και με διατήρηση των δικτύων σε δημόσιο έλεγχο. Το ίδιο είχε τονίσει και ο Υπουργός σε Επίκαιρη Ερώτηση που του είχα καταθέσει πριν από έναν ακριβώς χρόνο. Έρχεσθε, λοιπόν, και με το νομοσχέδιο αυτό διαψεύδετε τους ίδιους σας τους εαυτούς γελοιοποιώντας εντελώς τον θεσμό του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Εσάς βέβαια, μπορεί να μην σας ενδιαφέρουν οι θεσμοί. Εμείς, όμως, τους σεβόμαστε. Η γελοιοποίηση του θεσμού είναι μάλιστα χειρότερη και από το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ.
Ρίχνοντας μια ματιά στην ΄Εκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρυθμίσεων γινόμαστε μάρτυρες της συνήθους προχειρότητας και έλλειψης σοβαρότητας με την οποία διαχειρίζεσθε τόσο σοβαρά θέματα. Μας είναι αδύνατον να μην αναφερθούμε στο εδάφιο 3 όπου καταγράφονται οι συνέπειες στην οικονομία και αναφέρονται τα ακόλουθα «…. Διασφαλίζεται ακόμα περισσότερο η ανεξαρτησία του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από επιχειρήσεις που ασκούν ενεργειακές δραστηριότητες και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».
Περιμένουμε βέβαια με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού σε μια αγορά που θα υποδεχθεί ακόμη ένα ιδιωτικό μονοπώλιο σε βάρος των κρατικών εσόδων, το οποίο εσείς θα εγκαθιδρύσετε.
Στην ενότητα των συνεπειών στην κοινωνία και τους πολίτες, κρίνεται αδιάφορο το να μπείτε στον κόπο να απαντήσετε, είτε επειδή σας αφήνουν όντως παγερά αδιάφορους η ελληνική κοινωνία και οι πολίτες της, είτε επειδή δεν τολμάτε να πείτε την αλήθεια ενώπιον του ελληνικού λαού.
Η Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου δεν θα μπορούσε να αποτελέσει τίποτε παραπάνω από ένα μνημείο της πολιτικής σας ανεπάρκειας, αλλά και της προκλητικής αλαζονείας καθώς παρουσιάζετε πράγματα τα οποία προσβάλλουν βάναυσα την κοινή λογική.
Όχι μόνον προσπαθείτε να δικαιολογήσετε το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ κρυμμένοι πίσω από την Ε.Ε. και τις δήθεν δεσμευτικές Οδηγίες της, αλλά μας λέτε και τα αυτονόητα τα οποία, ήδη ισχύουν παρουσιάζοντάς τα σαν κάτι καινούργιο το οποίο θα φέρετε εσείς και μάλιστα, υποθηκεύοντας τον κρατικό πλούτο. Επίσης, σας λέμε ότι η Οδηγία στην οποία αναφέρεσθε ότι θα πρέπει να εφαρμόσετε έχει ήδη εφαρμοσθεί και υπάρχει σε νόμο του κράτους. Επομένως, για ποιαν ακριβώς αναφέρεσθε; Βάζετε το Ελληνικό Δημόσιο σε ρόλο αγοραστή της ίδιας του της περιουσίας και μάλιστα, με τίμημα που θα καθοριστεί από τον ιδιώτη που θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Βέβαια, ο ΑΔΜΗΕ δεν έχει μετοχές η Δ.Ε.Η. έχει τις μετοχές.
Αναρωτιόμαστε εάν υπάρχει κάποιο ίχνος υπευθυνότητας σε αυτή την Κυβέρνηση. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να προλάβετε να ικανοποιήσετε τα αιτήματα της τρόικα πωλείτε επί πινακίου φακής κρατικές υποδομές πραγματικής αξίας 8 δισ. ευρώ και μας καλείτε να συζητήσουμε για αυτό το τερατούργημα. Είχατε μάλιστα το θράσος να φέρετε το νομοσχέδιο αυτό σε δημόσια διαβούλευση για μόλις τρεις ημέρες και μάλιστα, στο διάστημα 17 – 20 Δεκεμβρίου το οποίο πέρα από εξαιρετικά σύντομο είναι και ύποπτο, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην χριστουγεννιάτικη περίοδο των διακοπών.
Εξαιτίας της επαναλαμβανόμενα επικίνδυνης πολιτικής σας έχετε ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την ελληνική κοινωνία, με ανυπολόγιστες και καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον αυτού του τόπου.
Ως ΑΝ.ΕΛ. θεωρούμε ότι τα ενεργειακά δίκτυα της χώρας έχουν αποστολή να μεταφέρουν το ρεύμα μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριό της ελληνικής επικράτειας και όχι να αποτελούν ένα υποτιμημένο και εξαθλιωμένο εμπόρευμα βοράς στις επιχειρηματικές ορέξεις ενός βιομηχάνου.
Το παρόν νομοσχέδιο ρυθμίζει τα ζητήματα του ΑΔΜΗΕ με τρόπο αντισυνταγματικό και βλάπτει το δημόσιο συμφέρον και ως εκ τούτου καθίσταται άκυρο και απορριπτέο γι’ αυτό σας καλούμε να το αποσύρετε. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σας καλούμε να αποσύρετε βέβαια το νομοσχέδιο, διότι παραβιάζει και την αρχή της προάσπισης του εθνικού συμφέροντος και σας δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε μαζί με εργαζόμενους, μαζί με τους Έλληνες πολίτες για να αποτρέψουμε με οποιονδήποτε τρόπο το ξεπούλημα οποιασδήποτε εθνικής στρατηγικής σημασίας επιχείρησης.
Σας ευχαριστώ.