17/1/14

Θα μας βρείτε απέναντί σας, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε πυλώνα και σε κάθε υποσταθμό της Δ.Ε.Η. που θα επιχειρήσετε να χαρίσετε


ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ομιλία στην ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.». (3η συνεδρίαση -- Κατ' 'Αρθρον)
Δείτε την τοποθέτηση της κας Ραχήλ Μακρή και διαβάστε το απόσπασμα των σχετικών πρακτικών..



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΕ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ B΄

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ



ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ



Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

(Άρθρο 40 παρ.1 Κ.τ.Β.)



Στην Αθήνα, σήμερα, 16 Ιανουαρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 15.00΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.» (3η συνεδρίαση).

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, Υφυπουργός Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν ξεκινήσουμε τη συνεδρίαση, να πούμε ένα διαδικαστικό θέμα. Επειδή πριν από λίγο τελείωσε η Διάσκεψη των Προέδρων, στην οποία συμμετείχα και, τουλάχιστον, για την Τρίτη και Τετάρτη, που υπολογίζαμε ότι θα έμπαινε το νομοσχέδιο αυτό, δεν προγραμματίστηκε. Για την Πέμπτη ως γνωστόν η διάσκεψη προγραμματίζεται από Πέμπτη σε Πέμπτη. Άρα την άλλη βδομάδα έχουμε την Τετάρτη κάποιες κυρώσεις που μπήκανε, την Πέμπτη έχουμε συνέχεια του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την Τρίτη έχει μόνο Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και είπαμε τη συνεδρίαση της Β` ανάγνωσης να μη επιμείνουμε να τη βάλουμε Δευτέρα, αφού υπάρχει μια ελαφρά χαλάρωση και να την πάμε την Τρίτη στις 12:00`.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Η συγκυβέρνηση τελικά έχει περάσει τα εσκαμμένα. Μέχρι σήμερα τα νομοθετήματά σας κινούνταν στις παρυφές της συνταγματικότητας και της δημοκρατικής νομιμοποίησης. Το συγκεκριμένο νομοθέτημα βάζει πωλητήριο σε αυτά που δεν σας ανήκουν. Σας το είπαμε και στην α΄ ανάγνωση, θα σας το ξαναπούμε και θα το ξαναλέμε και σε κάθε συνεδρίαση της Επιτροπής και της Ολομέλειας, να αποσύρεται το νομοσχέδιο τώρα. Κατανοείστε λοιπόν ότι τα δίκτυα αποτελούν περιουσία του Έλληνα πολίτη, ο οποίος τα έχει πληρώσει. Επεξεργαστείτε διατάξεις στο πλαίσιο της εξυγίανσης της ΔΕΗ από τα κομματικά διορισμένα κατάλοιπα των κομμάτων της συγκυβέρνησής σας. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και όλος ο ελληνικός λαός θα ακυρώσουμε το επιχειρούμενο ξεπούλημα με κάθε θεσμικό, αλλά και νόμιμο μέσο.

Το πολιτικό και εθνικό ολίσθημα στην νομοθέτηση εξυπηρέτηση συμφερόντων των ιδιωτών, δεν σας το επισημαίνουμε μόνο τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, σύσσωμοι οι φορείς στην χθεσινή συνεδρίαση υπογράμμισαν ότι η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος είναι άχρηστη και ύποπτη καθώς δεν εξυπηρετεί το συμφέρον κανενός παρά μόνο του ιδιώτη αγοραστή. Ο εκπρόσωπος της ένωσης βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας διέψευσε τον ισχυρισμό της απαραίτητης ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και επιβεβαίωσε ακόμη ότι η αύξηση από 8% σε 12% του εύλογου εσόδου του διαχειριστή θα επιφέρει περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών. Ο κύριος Υπουργός σπεύδει να προφητεύσει ενάντια σε κάθε επιχειρηματική λογική και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, εμάς όμως μας θυμίζουν τις δηλώσεις του κ. Μάνου, όταν χάριζε την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ σε Ιταλούς μαφιόζους ή και αυτές του κ. Ανδριανόπουλου που ισχυριζόταν ότι η απελευθέρωση της τιμής του πετρελαίου θα έριχνε τις τιμές.

Αν νομίζετε ότι οι κυβερνήσεις του μέλλοντος θα συγκαλύψουν ένα τέτοιο σκάνδαλο, όπως κάνατε εσείς με τους προηγούμενους Υπουργούς των κομμάτων σας, πλανάστε πλάνην οικτρά.

Αναλυτικότερα επί των άρθρων. Στην πρώτη παρ. του άρθρου 1 αναφέρεται «Απόκτηση από το ελληνικό δημόσιο του λοιπού ποσοστού 34% που θα εξασφαλίσει σε αυτό καταστατική μειοψηφία, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία περί ανωνύμων εταιριών». Σας παρακαλούμε λοιπόν να σοβαρευτείτε έστω και κατ’ ελάχιστον. Δεν εξασφαλίζετε την δυνατότητα ορισμού της διοίκησης του φορέα από το δημόσιο, δεν ορίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στις αποφάσεις του ιδιώτη. Πώς είναι δυνατόν να θεωρείτε ότι με μια φράση κενής ουσιαστικού περιεχομένου και με την μειοψηφία θα εξασφαλίσετε ακριβώς το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου;

Στην χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής όπου οι φορείς αποκάλυψαν τον σχεδιασμό της εθνικής μειοδοσίας, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι η κτήση του 34% της καταστατικής μειοψηφίας, όπως το βάφτισε, από το ελληνικό δημόσιο επιβεβαιώνει τον Πρωθυπουργό όταν έλεγε ότι τα δίκτυα δεν πωλούνται. Μας το ξεκαθάρισε, όπως είπε και για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις. Σας παρακαλούμε ελάτε σε επαφή με την πραγματικότητα. Φέρατε ένα νομοσχέδιο που πουλάτε το δίκτυο διανομής και μας λέτε ότι τα δίκτυα δεν πωλούνται. Διατηρείτε την μειοψηφία, την βαφτίζετε καταστατική και θέλετε να μας πείσετε ότι θα διατηρήσετε τον έλεγχο. Πώς ακριβώς θα τον διατηρήσετε; Με ουτοπική προσέγγιση του αδύνατου; Σας το ξαναλέμε σοβαρευτείτε.

Στην περίπτωση της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 1 τροποποιείται την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που οι ίδιοι εκδώσατε για να κάνετε εκπτώσεις στον πιθανό αγοραστή. Πιο συγκεκριμένα, αντικαταστήσατε την φράση «μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου υπέρ επενδυτή» με την φράση «μέσω πώλησης και μεταβίβασης μετοχών εκδόσεως της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. που αντιστοιχούν σε ποσοστό 66% του μετοχικού κεφαλαίου της σε επενδυτή». Προφανώς, θέλετε όπως φαίνεται ο αγοραστής να καταβάλλει το μικρότερο δυνατό τίμημα από το υφιστάμενο μετοχικό κεφάλαιο και όχι από μια πιθανή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα απαιτούσε να δώσει σαφώς μεγαλύτερο χρηματικό αντίτιμο.

Στην περ. θ΄ της ίδιας παραγράφου, θέλετε ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της εναλλαγής την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Γιατί; Δεν είναι ο ΑΔΜΗΕ ήδη πιστοποιημένος από την ΡΑΕ και την ευρωπαϊκή επιτροπή; Η πιο πιθανή πρόθεση πίσω απ’ αυτή την διάταξη είναι να κατακερματίσετε τον ΑΔΜΗΕ και να τον πουλήσετε σε κομμάτια. Αυτό σκοπεύετε να κάνετε; Θέλετε να αποτελέσει ο ΑΔΜΗΕ πρότυπο σαλαμοποίησης ολόκληρης της ΔΕΗ;

Στην παρ. 4 του άρθρου 1 αναφέρεται «το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών που αντιστοιχούν στο ανωτέρω ποσοστό των 34% προσδιορίζεται με βάση την τελική προσφορά του επενδυτή που θα αποκτήσει τις μετοχές που θα αντιστοιχούν στο 66% των μετοχών εκδόσεων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.».Γιατί το τίμημα του ποσοστού της αξίας των μετοχών που θα διατηρήσει το ελληνικό δημόσιο να καθοριστεί από την προσφορά του επενδυτή; Είναι δυνατόν να αποτιμάται δημόσια περιουσία με αυτό τον τρόπο; Δεν καταλαβαίνετε ότι ο ιδιώτης θα κάνει την χαμηλότερη δυνατή προσφορά; Αυτό θέλετε; Γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ορίζεται το 34% με βάση την πραγματική αξία του ΑΔΜΗΕ. Αυτό θα αποτελούσε την βάση υπολογισμού του 66%. Σε εκείνη την περίπτωση θα είχατε κέρδος, τώρα πουλάτε κάτω του κόστους κάτι, το οποίο δεν σας ανήκει. Έχετε αποτιμήσει το μερίδιο του ασφαλιστικού φορέα της ΔΕΗ; Γνωρίζετε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αξίας των μετοχών της ΔΕΗ και των θυγατρικών της ανήκει στον ασφαλιστικό τους φορέα; Ρωτήσατε τους πραγματικούς ιδιοκτήτες, εργαζόμενους, συνταξιούχους εάν συμφωνούν να ξεπουλήσετε κάτω του κόστους την ασφαλιστική τους εξασφάλιση; Θέλετε να μηδενίσετε την αξία της περιουσίας της ΔΕΗ για να την πουλήσετε και αυτή με την λογική «δώστε ότι προαιρείστε»; Όχι μόνο τα εσκαμμένα έχετε υπερβεί, αλλά και κάθε έννοια δικαίου.

Στο άρθρο 2 στην παρ. 1 διαβάζουμε «για την πραγματοποίηση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ δικαιούται να ζητά από την διοίκηση του ΑΔΜΗΕ Α.Ε. όλες τις πληροφορίες που αφορούν την τελευταία.». Η Ε.Ε. επέβαλλε μέσω των Οδηγιών της το λειτουργικό και οικονομικό διαχωρισμό της ΔΕΗ. Εσείς σε παράβαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των νομοθετημάτων εναρμόνισης υποχρεώνει τον ΑΔΜΗΕ να γίνει υποτελής στην ΔΕΗ, αναιρώντας και την Ε.Ε., αλλά και τους εαυτούς σας. Για ποια λοιπόν λειτουργική αυτοτέλεια μιλάμε τελικά;

Στην ίδια παράγραφο ακόμα αναφέρεται «στις ανωτέρω πληροφορίες περιλαμβάνονται και συμβάσεις εφόσον αυτές διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και στο τέλος συμβάσεις που διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο θα γνωστοποιούνται σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται σε αυτές.». Δηλαδή, μας λέτε ότι η ΔΕΗ θα δικαιούται να έχει στην διάθεσή της για παράδειγμα μια σύμβαση κατανάλωσης μεταξύ ΑΔΜΗΕ και μιας εταιρίας. Από πού και έως που ανακατεύετε την ΔΕΗ σε συμβάσεις μεταξύ ΑΔΜΗΕ και τρίτων; Ποια είναι η αυτοτέλεια του ΑΔΜΗΕ τελικά;

Στην παρ. 2 αναφέρεται «η διοίκηση της ΑΔΜΗΕ υποχρεούται να παρέχει είτε στην ΔΕΗ είτε σε εγγράφως συγκεκριμένα σε αυτήν ρητώς κατονομαζόμενα πρόσωπα, τα οποία ενεργούν ως νόμιμοι εκπρόσωποι των υποψηφίων επενδυτών που θα προεπιλεγούν τις πληροφορίες της προηγούμενης παραγράφου ειδικά όσον αφορά τις συναφθείσες συμβάσεις σύνδεσης στο εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές θα παρασχεθούν στους υποψηφίους επενδυτές που θα προεπιλεγούν και στους εκπροσώπους τους όχι όμως και στην ΔΕΗ Α.Ε.. Δηλαδή όπως σας είπαμε και στην πρώτη συνεδρίαση θα έρχεται ο κάθε τυχάρπαστος, το οποιοδήποτε επενδυτικό σχήμα ακόμη και δια των νομίμων αντιπροσώπων του και εσείς θα τους παρέχετε κάθε απόρρητη πληροφορία εθνικής στρατηγικής σημασίας σχετικά με τα δίκτυα μεταφοράς της χώρας καθώς και όλες τις πληροφορίες των συμβάσεων. Έτσι διασφαλίζεται την εθνική κυριαρχία της χώρας μετατρέποντας απόρρητες εθνικές πληροφορίες σε φεϊ βολάν για τον κάθε τυχοδιώκτη που θα αποκαλέσει τον εαυτό του στρατηγικό επενδυτή;

Στο τέλος της παρ. 2 μας πληροφορείτε ότι υπάρχει μια σύμβαση εμπιστευτικότητας, την οποία πρέπει να την δει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής και όλοι μπορούμε να αναλογιστούμε εν τοις πράγμασι την μηδενική δεσμευτική ισχύ που έχει αυτή.

Άρθρο 3, επιτρέπονται κατατμήσεις ακινήτων κατά παρέκκλιση του ν.651/1977, του ν.2308/1995 που από πδ 24/31 Μαϊου 1985 και κάθε άλλης ειδικής ή γενικής διάταξης περί αρτιότητας και οικοδομησιμότητας γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές. Παραχωρείται ακίνητη περιουσία χωρίς κανέναν όρο μέχρι και στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, ώστε να τα κάνετε άρτια και οικοδομήσιμα παραβιάζοντας κάθε έννοια πολεοδομικής νομοθεσίας.

(Συνέχεια ομιλίας της κυρίας ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ, Ειδικής Αγορήτριας των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Άρθρο 4. Με το παρόν άρθρο στερείται έσοδα από το κτηματολόγιο και τα υποθηκοφυλακεία αποδεικνύοντας ότι δεν ενδιαφέρεστε για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Τέλος, στο άρθρο 5, παράγραφος 1 και 2, δίνετε υπερεξουσίες στους Υπουργούς Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ οδηγώντας μας στο βέβαιο συμπέρασμα ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να τηρηθούν οι χρόνοι που σας έχουν τεθεί από την τρόικα και τους δανειστές και πάνω απ' όλα να τηρηθεί αυτό που ευφάνταστα ονομάζεται βασική κατεύθυνση το οποίο δεν είναι άλλο από το ξεπούλημα του ΑΔΜΙΕ αλλά και της δημόσιας περιουσίας.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρούμε ότι το παρόν νομοσχέδιο προσβάλλει το κύρος του ελληνικού κοινοβουλίου και σας καλούμε να το αποσύρετε. Η θέση μας είναι ότι τα δίκτυα ενέργειας της χώρας είναι εθνική περιουσία στρατηγικής σημασίας και σκοπός τους πρέπει να είναι η διασφάλιση της ηλεκτροδότησης της χώρας από την Γαύδο έως τον Έβρο, από την Κέρκυρα εως το Καστελόριζο. Τα 11.000 χιλιόμετρα καλωδίων, οι 221 υποσταθμοί και κυρίως τα τρία εθνικά κέντρα ελέγχου ενέργειας δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής με τα οποιαδήποτε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Για όλα τα παραπάνω κόπιασαν αλλά και πλήρωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων. Τη θέση μας αυτή επιβεβαίωσαν οι φορείς που παραβρέθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση. Με τη θέση αυτή σας θυμίζουμε ότι συμφωνούσατε μέχρι χθες και ο Πρωθυπουργός σας αλλά και εσείς. Τώρα που σας έδωσαν την εντολή ξεπουλήματος αρχίσατε τις «κωλοτούμπες» για καταστατική μειοψηφία και άλλα ευφάνταστα. Καταψηφίζουμε ρητά και απερίφραστα το ξεπούλημα του ΑΔΜΙΕ, καταψηφίζουμε το ξεπούλημα της Δ.Ε.Η., του Ο.Σ.Ε. και όλων των δικτύων εθνικής στρατηγικής σημασίας. Αυτό που λέμε ισχύει για πάντα και δεν θα κάνουμε πίσω. Θα μας βρείτε απέναντί σας, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε πυλώνα και σε κάθε υποσταθμό της Δ.Ε.Η. που θα επιχειρήσετε να χαρίσετε. Ευχαριστώ.