19/8/13

14 Μαρτίου 2013..Ραχήλ Μακρή: "Ο πρωτεργάτης του χαρίσματος της ΑΓΕΤ σε μία εταιρεία, που ελεγχόταν από τη μαφία, σήμερα επιβραβεύεται.."


"Ο πρωτεργάτης του χαρίσματος της ΑΓΕΤ σε μία εταιρεία, που ελεγχόταν από τη μαφία, σήμερα επιβραβεύεται, αφού ο κ. Στουρνάρας τον πρότεινε για νέο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ"
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί και διαβάστε στα σχετικά αποσπάσματα των πρακτικών της βουλής, τι έλεγε η Ραχήλ Μακρή στις 14 Μαρτίου 2013, για τον κ. Σταυρίδη και τον ορισμό από τον κ. Στουρνάρα ως πρόεδρο στο ΤΑΪΠΕΔ..


Απόσπασμα της τοποθέτησης της βουλευτού Ραχήλ Μακρή στο πλάισιο των εργασιών της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις». (5η συνεδρίαση– β΄ ανάγνωση)
"Πόσο ακόμα μαύρα κουτιά διαφανών διαδικασιών και ύποπτων συναλλαγών, θα δημιουργήσετε μεταβιβάζοντας την περιουσία που ο ελληνικός λαός δημιούργησε με τόσο κόπο και ιδρώτα. Οι επιλογές σας αυτές, δεν θεμελιώνονται στις αρχές της οικονομικής θεωρίας, αλλά ούτε πηγάζουν από την ανάγκη διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, γι αυτό και έχουν αποδειχθεί και λανθασμένες και επικίνδυνες από την ίδια την ιστορία. Σας θυμίζουμε βέβαια την περίπτωση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, που αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα, και είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς ο Στέφανος Μάνος πούλησε την κερδοφόρα ΑΓΕΤ, με το επιχείρημα ότι αν παρέμενε στο δημόσιο, θα έπαυε να έχει κερδοφορία.

Με την πάροδο των ετών αποκαλύφτηκε με σειρά δικαστικών ερευνών ότι η μαφία ασκούσε έλεγχο στην Καλτσεστρούτσι στην οποία πουλήθηκε η ΑΓΕΤ, και η ιταλική αστυνομία συνέλαβε 4 διευθυντικά στελέχη της με την κατηγορία ότι ήταν στην υπηρεσία της ιταλικής μαφίας.
Η Κυβέρνηση ισχυριζόταν τότε ότι η επιλογή των Ιταλών είχε γίνει με στόχο η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία να μην καταλήξει στους βασικούς ανταγωνιστές της, που τότε ήταν η γαλλική LAGARGE. Λίγα χρόνια αργότερα ο ιταλικός όμιλος
κατέρρεε οικονομικά και έβαλε πωλητήριο στην ΑΓΕΤ – έχει σημασία το παράδειγμα το οποίο σας αναφέρω, γιατί το ίδιο ακριβώς κάνετε για όλες τις επιχειρήσεις – η οποία, βέβαια, εξαγοράστηκε από την κοινοπραξία BLUE CIRCLE, η οποία λίγο αργότερα πουλήθηκε στη γαλλική LAFARGE. Έτσι, την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία απορρόφησε ο βασικός ανταγωνιστής της και σήμερα αποτελεί μια μικρή θυγατρική του γαλλικού ομίλου με συρρικνωμένη παραγωγή και λειτουργώντας περισσότερο ως εμπορικό υποκατάστημα. Μάλιστα, ο όμιλος μετονομάζεται σταδιακά και παίρνει το όνομα της μητρικής, για να σβήσουν οριστικά και οι μνήμες από την άλλοτε κραταιά τσιμεντοβιομηχανία της χώρας μας. Αυτά, βέβαια, δεν αποτελούν δικά μας μόνο συμπεράσματα. Έχουν δημοσιευτεί και είναι γνωστά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Ο πρωτεργάτης του χαρίσματος της ΑΓΕΤ σε μία εταιρεία, που ελεγχόταν από τη μαφία, σήμερα επιβραβεύεται, αφού ο κ. Στουρνάρας τον πρότεινε για νέο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ. Φανταζόμαστε ότι παρόμοιας εμβέλειας άτομα θα στελεχώσουν και την «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.». Η ανάπτυξη δεν έρχεται με εξαγγελίες και επικοινωνιακά βεγγαλικά μεγαλοστομίας. Απαιτεί ένα σχέδιο, σοβαρή νομοθέτηση, προσεκτικά μελετημένες προϋποθέσεις ως βάση και στόχευση με συγκεκριμένα ορόσημα ολοκλήρωσης, πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας δεν επιτυγχάνεται με νεοφιλελεύθερες ουτοπίες συρρίκνωσης του εργατικού κόστους και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Οι χίμαιρες αυτές μπορεί να φαντάζουν ως λύσεις στο μυαλό όσων παριστάνουν τους τεχνοκράτες, αλλά οδηγούν στον ουσιαστικό μηδενισμό της ενεργού ζήτησης και της εξαφάνισης της μεσαίας τάξης, η οποία αποτέλεσε για δεκαετίες την κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας και υποθηκεύουν το μέλλον όλων των επόμενων γενιών των Ελλήνων.