7/5/14

Κάθε φορά που κατατίθεται ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, η χώρα μπαίνει σε μια εναλλακτική πραγματικότητα φαντασιακής ανάπτυξης, ευμάρειας και κοινωνικής ευημερίας

Δείτε στα βίντεο και διαβάστε τα σχετικά πρακτικά τις τοποθετήσεις της Ραχήλ Μακρή για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018»

link ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ 5-5-14

link Α ΜΕΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ 6-5-14

link Β ΜΕΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ 6-5-14

link Γ ΜΕΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ 6-5-14

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ.1 Κ.τ.Β.)
Στην Αθήνα, σήμερα, 6 Μαΐου 2014, ημέρα Τρίτη και ώρα 11.00΄, συνήλθε στην Αίθουσα Αθανάσιου Κωνστ. Τσαλδάρη (223) του Μεγάρου της Βουλής η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου αυτής, κ. Χρήστου Γκόκα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018» (2η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση).
Στη συνεδρίαση παρέστη ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών των Επιτροπών. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.

………………………………………………………………………………………………..

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια της ΑΝ.ΕΛ.): Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Πραγματικά, μας εξέπληξε στη χθεσινή συνεδρίαση, η κατασκευασμένη αδυναμία του Υπουργού, να κατανοήσει μερικούς απλούς αριθμούς και βέβαια, η ευκολία προσφυγής σε ανουσιότητες. Βέβαια, δεν θα δώσουμε συνέχεια καθώς αυτό που μετράει, είναι να δοθούν απαντήσεις, τις οποίες δεν πήραμε ενώ οι ερωτήσεις μας, ήταν σαφείς. Γι’ αυτό θα τις επαναλάβουμε.
Στο θέμα του πλεονάσματος. Αληθεύει ναι ή όχι ότι υφίσταται συμφωνία με την τρόικα, ώστε να μην υπολογίζονται οι υποχρεώσεις της ανακεφαλαιοποίησης. Μας είπατε χθες και διαβάζω ακριβώς τα λόγια σας, από τα πρακτικά. Το έλλειμμα του 2013, κατά την Eurostat, με την στήριξη των Τραπεζών ήταν 6,2% του ΑΕΠ, χωρίς την στήριξη των Τραπεζών, πάλι με δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat, ήταν 2,1% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα λοιπόν, είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρώπης και της ευρωζώνης. Υπάρχει σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Eurostat, που το επιβεβαιώνουν. Χωρίς την στήριξη των Τραπεζών, κατά Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 2,1% του ΑΕΠ. Με το πρόγραμμα, είναι χειρότερο και όχι καλύτερο, όπως υπονόησε η Εισηγήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και είπατε, ότι είναι 0,8% του ΑΕΠ.
Αρχικά, για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, θα πρέπει να σας πω, ότι δεν υπονόησα κάτι. Σας είπα ξεκάθαρα, ότι αν υπολογίσουμε τις δαπάνες της ανακεφαλαιοποίησης, δεν υφίσταται καθόλου πλεόνασμα και έτσι χωρίς να υπονοώ τίποτα, σας ξαναρωτώ. Αληθεύει ναι ή όχι, ότι η Eurostat ποτέ δεν ανακοινώνει τα πρωτογενή πλεονάσματα κάθε χώρας. Είναι ή όχι αλήθεια, ότι ανακοινώνει τα βασικά μεγέθη, όπως είναι το δημοσιονομικό γενικό έλλειμμα και τους τόκους, που πλήρωσε η κάθε χώρα και από κει και πέρα, βάσει μιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας, ο κάθε αναλυτής μπορεί να βγάλει τα παράγωγα μεγέθη της κάθε οικονομίας, όπως είναι για παράδειγμα, το πρωτογενές πλεόνασμα.
Καθώς γνωρίζετε ότι αυτή είναι η αλήθεια, γιατί μας μιλάτε επανειλημμένα για την επιβεβαίωσή σας, από τη Eurostat;
Μας είπατε ακόμη, ότι νέα μέτρα προφανώς δεν υπάρχουν για φέτος. Δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει για φέτος είπατε χθες. Η έκφραση «για φέτος» έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς θεωρούμε ότι τη χρησιμοποιείτε τεχνιέντως. Δηλαδή, θα υπάρξουν νέα μέτρα αλλά ευελπιστείτε να μην χρειαστεί να τα λάβετε για φέτος; Αυτό μας λέτε;
Σύμφωνα με τις προβλέψεις σας, στο κατατεθειμένο μεσοπρόθεσμο, θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό; Απλά εσείς ευελπιστείτε, ότι δεν θα εμφανιστεί φέτος; Εάν υπάρχει, μέχρι το 2018, προβλέπεται να είναι 13, 15 ή 19 δισεκατομμύρια ευρώ; Θα είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο; Σε ποια τάξη μεγέθους, το υπολογίζετε;
Φυσικά θα θέλαμε, να μας πείτε, πώς θα το αντιμετωπίσετε; Μόνο, με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τα διαρθρωτικά μέτρα; Αυτά μας τα έλεγε και ο κ. Παπανδρέου για να δικαιολογήσει βέβαια το σύνθημα λεφτά υπάρχουν. Αυτό θεωρούμε, θα επικαλεστείτε και εσείς, για να δικαιολογήσετε τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμού σας.
Για τα 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ισχυριστήκατε ότι δεν είναι δημοσιονομικό αλλά είναι χρηματοδοτικό κενό. Μας είπατε ακόμα, ότι συμφωνήσατε με τους εταίρους σας, να μην υπάρχει χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους δώδεκα μήνες και δημοσιονομικό κενό για το 2014. Δηλαδή, για τους επόμενους επτά μήνες.
Σας ρωτήσαμε ήδη, εάν το δημοσιονομικό κενό θα εμφανιστεί μετά την παόροδο των επτά μηνών, πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε τότε;
Ας περάσουμε, στο χρηματοδοτικό κενό. Εάν τα 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι χρηματοδοτικό κενό, πώς ακριβώς θα το αντιμετωπίσετε; Με νέο δανεισμό για παράδειγμα; Από τις αγορές, τις οποίες βγήκατε διθυραμβικά; Ή με ένα νέο Μνημόνιο, μόλις τελειώσουν οι εκλογές; Αυτό έχετε συμφωνήσει με τους εταίρους σας; Εάν ναι, θα θέλαμε να ενημερώσετε τον ελληνικό λαό, τι ακριβώς σκοπεύετε να πράξετε.
Μας είπατε ακόμη, ότι θα αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι, δυνάμει της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Σας υπενθυμίζουμε, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουμε, από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι το Μάιο του 2013, της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η ιδιωτική κατανάλωση, υποχώρησε μέσα στην ύφεση, κατά 18,9% και δεν έχουν και άλλα στοιχεία για τα μέτρα που έχετε πάρει.








Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ,
Ειδικής Αγορήτριας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων


Επίσης, ας δεχθούμε ότι θα το αντιμετωπίσετε με την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Δεν μας είπατε, όμως, πώς θα αυξηθεί αυτή η ιδιωτική κατανάλωση, καθώς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και καλύτερα από εμένα, ότι η ιδιωτική κατανάλωση εξαρτάται και από το εισόδημα των πολιτών. Τα εισοδήματα, όμως, των πολιτών βαίνουν μειούμενα. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις δεν προβλέπονται και παράλληλα έρχεστε και καταστρέφεται τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή, τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες, πάλι με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, υπάρχουν τεράστιες απώλειες σε κέρδη και σε θέσεις εργασίας. Για τις μεγάλες, βέβαια, επιχειρήσεις δεν το συζητούμε καθόλου, γιατί αυτές έχουν αλλάξει έδρα προ καιρού, καθώς το φορολογικό σύστημα της χώρας είναι τόσο ασταθές και αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη και το νομοθετικό πλαίσιο διαφοροποιείται με τροπολογίες και διαδικασίες εξπρές και έτσι κανείς δεν έρχεται να επενδύσει ή δεν κρατάει την επιχείρησή του σε ένα τόσο ασταθές επενδυτικό περιβάλλον. Έτσι λοιπόν, εμείς σας ξαναρωτάμε, πώς ακριβώς θα αυξήσετε την ιδιωτική κατανάλωση.
Τις λαϊκές αγορές, στις οποίες καταφεύγουν και προσφεύγουν οι πολίτες για να βρουν φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, κυρίως της πρωτογενούς παραγωγής, ήρθατε χθες -και βέβαια ξεφτιλιστήκατε στο νομοσχέδιο αυτό, περιττό να σας το πούμε, δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσετε- και φέρατε ένα νομοσχέδιο, μετά μια τροπολογία που κατήργησε όλο το νομοσχέδιο που είχατε καταθέσει και μετά νομοτεχνική παρέμβαση που καταργεί όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Το υπαίθριο εμπόριο, λοιπόν, το αποδομείτε, γιατί μάλλον δεν συνάδει με την αισθητική σας. Τα ίδια έχετε πράξει, σας υπενθυμίζουμε, όλο αυτό τον καιρό με τους φούρνους και με ένα σωρό άλλες επαγγελματικές ομάδες και όλα αυτά προς όφελος των πολυεθνικών, των συμφερόντων, τα οποία προωθούν οι εταίροι σας της τρόικας.
Με βάση τις οδηγίες των εταίρων σας εξισώσατε προς τα πάνω τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, σας θυμίζουμε, του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης δημιουργώντας κοινωνικά αλλά και περιβαλλοντικά προβλήματα, παράλληλα με την πραγματική μείωση των δημοσίων εσόδων.
Σας ρωτούμε εάν θα δημιουργήσετε πάλι κοινωνικά προβλήματα με τις συντάξεις κατ' επιταγή των εταίρων σας. Μας είπατε ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις θα είναι αυξημένες κατά 589 εκατ. € το 2018 σε σχέση με το 2014. Η αύξηση αυτή οφείλεται, όπως είπατε, κυρίως στον αυξημένο αριθμό συνταξιοδοτήσεων. Δεν μας είπατε όμως και σας καλούμε να πάρετε θέση και να μας απαντήσετε εάν εγγυάσθε ή όχι τη διατήρηση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια. Γιατί αυτό το οποίο μετράει για τον κάθε συνταξιούχο δεν είναι μια αύξηση στις συνολικές δαπάνες, η οποία λόγω της μεγαλύτερης αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων οδηγεί τελικά στη μείωση της δίκης του σύνταξης. Αυτό το οποίο μετράει είναι η διασφάλιση του εισοδήματος του, το οποίο μάλλον δεν θα το εγγυηθείτε, εάν λάβουμε υπόψη ότι δεν μας απαντήσατε σε καμία από τις χθεσινές μας ερωτήσεις. Σας ξαναρωτάμε, αληθεύει ή όχι ότι οι μειώσεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα και με το αναθεωρημένο μνημόνιο που υπογράψατε τον Ιούλιο του 2012 και θα αφορούν όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία; Αληθεύει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν στο μισό από τον Ιούλιο και θα καθιερωθούν ατομικές μερίδες ασφάλισης για κάθε ασφαλισμένο; Αληθεύει ότι οι εισφορές μειώνονται, ενώ θα καταργηθούν πλήρως οι κοινωνικοί πόροι που χρηματοδοτούν μια σειρά ασφαλιστικών ταμείων; Αληθεύει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2015, βάσει του ν.3863 το 2010, το κράτος θα εγγυάται τη χρηματοδότηση μόνο της βασικής σύνταξης και μόνο μέχρι τα 360 € το μήνα; Αληθεύει ότι αν διαιρέσουμε τον αριθμό των συνταξιούχων που προβλέπεται να έχουμε το 2018, με τα 8,6 δισ. ευρώ που είναι η κρατική χρηματοδότηση, προκύπτει ότι η κρατική εγγύηση για τις συντάξεις είναι λιγότερο από 300 € για κάθε ασφαλισμένο; Αληθεύει ότι η πρόβλεψη για κάθετη μείωση του ποσοστού ανεργίας, κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες την πενταετία, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, όπως σας τόνισε και ρώτησε χθες ο συνάδελφος κ. Νικολόπουλος;
Σε τίποτα από αυτά δεν μας απαντήσατε χθες, απλά περιοριστήκατε σε σχόλια του τύπου: Η Εισηγήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων ρώτησε κάποια πράγματα, πέταξε κάποιους αριθμούς στον αέρα και μετά, κατά την προσφιλή της συνήθεια, αποχώρησε.
Βέβαια, το συνηθίζετε όταν δεν μπορείτε να μας αντιμετωπίσετε πολιτικά και με στοιχεία, όταν δεν μπορείτε να απαντήσετε στις τεκμηριωμένες ερωτήσεις τις οποίες σας θέτουμε για λογαριασμό των Ελλήνων πολιτών, τότε αρχίζετε τις προσωπικές σας επιθέσεις. Εάν, όμως, είχατε ασχοληθεί λίγο περισσότερο με την κοινοβουλευτική λειτουργία και την κοινοβουλευτική διαδικασία θα γνωρίζατε ότι χθες, την ίδια ώρα στην Ολομέλεια, συζητούνταν το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, του οποίου ήμουν Ειδική Αγορήτρια. Εάν, με την έκφραση, κατά την προσφιλή της τακτική, εννοείτε το σεβασμό του προγράμματος, το οποίο με ανάγκασε να μεταβώ στην Ολομέλεια και να στερηθώ τους λόγους υπεκφυγής και υπεράσπισης της φαντασιακής άνθησης της ελληνικής οικονομίας, που εκφωνήσατε, εγώ, ευχαρίστως, το δέχομαι. Πάντως, μην ανησυχείτε, γιατί καταφέρνω να χειρίζομαι ταυτόχρονα τρία νομοσχέδια και στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές και παρόλο που η Ολομέλεια τελειώνει στις 2.37΄, όπως χθες το βράδυ, καταφέρνω να διαβάζω και όλα τα πρακτικά, καθώς, επίσης, να αναζητώ και να ξέρω σε κάθε νομοσχέδιο κάθε τροπολογία ντροπής, την οποία φέρνετε, όπως για παράδειγμα τη συγκεκριμένη τροπολογία απαλλαγής για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα του Μεγάρου Μουσικής, την οποία ο κ. Χατζηδάκης, τεχνηέντως και εντέχνως, έφερε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που συζητείται στην Ολομέλεια σήμερα, για την αδειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όταν πριν πέντε μέρες έλεγε στη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, για το νομοσχέδιο των λαϊκών αγορών, που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, ότι για τις λαϊκές αγορές θα στερεί την άδεια των μικροπωλητών και των παραγωγών των λαϊκών αγορών, γιατί δεν μπορεί, λέει, να μην έχουν και να μην καταθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα οι λαϊκατζήδες. Θα τους τιμωρούμε, θα τους παίρνουμε την άδειά τους. Και δεν δεχόταν ούτε την παράταση που ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μέσα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Δεν δεχόταν καμία πρόταση που είχαν κάνει οι λαϊκατζήδες να τους δίνουν έστω δύο - τρεις μήνες για να δουλεύουν και να μπορούν να καταθέσουν ασφαλιστική ενημερότητα. Βέβαια, το Μέγαρο Μουσικής, που δεν είναι συντεχνία, αθόρυβα προφανώς, κατάφερε να το πετύχει αυτό και να απαλλαγεί με τροπολογία που έφερε υπογεγραμμένη ο κ. Υπουργός, για να συζητηθεί σήμερα στο νομοσχέδιο.
Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι δεν ασκήσαμε ακόμη κριτική επί των κωμικοτραγικών προσπαθειών υπεράσπισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματός σας, το οποίο δεν προβλέπει άμεσα νέα μέτρα, αλλά δεν τα αποκλείετε κιόλας για το μέλλον.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σεβόμενοι το γεγονός ότι δεν κάνατε την πολιτική σας τοποθέτηση χθες και αναμένοντας σοβαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις στις χθεσινές, αλλά και στις σημερινές μας ερωτήσεις, εάν βέβαια είστε σε θέση να τις δώσετε, θα ασκήσουμε την πολιτική κριτική στην Ολομέλεια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Υπουργός.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θέλω να κάνω μόνο μια ερώτηση, για να μπορέσω να τοποθετηθώ. Καταρχήν, οι συνάδελφοί σας που προηγήθηκαν παραδέχθηκαν ότι χθες έδωσα απαντήσεις σε πάρα πολλά ερωτήματα. Παρά ταύτα, για να μπορέσω να απαντήσω και σε κάποια δικά σας, γιατί τα περισσότερα είναι μέσα στο μεσοπρόθεσμο σε συγκεκριμένες σελίδες, όταν λέτε 13,15, 17 δις μέτρα, από πού προκύπτει για να μπορέσω να απαντήσω. Είπατε είναι 13, 15 ή 17. Πού είναι για να ξέρω;
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Όχι που είναι. Εσείς θα μου πείτε πού είναι. Εσείς θα μου πείτε…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Τα ποσά πώς τα βρήκατε εσείς;
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Εσείς θα μου πείτε εάν προβλέπεται μέχρι το 2018 να είναι 13, 15 ή 19. Μπορεί να μην είναι τόσο, αλλά εσείς θα μας πείτε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Αυτά τα ποσά από πού βγαίνουν, για να ξέρω…
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Οι προβλέψεις σας ποιες είναι; Θα μας πείτε εσείς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Αφού είναι μέσα στον πίνακα.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Εσείς είπατε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Το είπατε;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Μάλιστα.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Αλλά, είπατε χθες, ότι προβλέπετε ότι δεν θα εμφανιστεί φέτος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Είναι σαφέστατα όλα αυτά γραμμένα και στους πίνακες.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Εάν υπάρχει μέχρι το 2018, πώς προβλέπετε να είναι, σε πόσα δισεκατομμύρια;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Είναι σαφές. Στη σελίδα 37 αναφέρεται και το είπε και η Εισηγήτρια της Ν.Δ.. Στη σελίδα 37 ο πίνακας 3.3. σημείο 4.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Μπορείτε να διαβάσετε πόσο θα είναι;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σωρευτικά 1,9 δις το 2015 και μετά μηδενίζεται και γίνεται υπερκάλυψη αυτού.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή, είναι 1,9 δις το 2018;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σωρευτικά μέχρι το 2015 και στη συνέχεια γυρίζει θετικό. Δηλαδή, υπάρχει υπερκάλυψη των στόχων. Άρα, αν με ρωτάτε μέχρι το 2018, όχι μόνο δεν υπάρχει κενό, αλλά υπάρχει και υπερκάλυψη στόχου 1,1%, 2 δις 478 εκατ..
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Κύριε Υπουργέ, είπατε χθες ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Το 2015, 2016, το επαναλαμβάνω. Θέστε μου ερωτήματα να απαντάω.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Πόσο είναι αυτό το δημοσιονομικό κενό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σας απάντησα. Μέχρι το 2016 σωρευτικά….
(Συνέχεια ομιλία κυρίας ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ)
Στον πίνακα 3.3. στην σελίδα 38 λέτε ότι είναι 1,9.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σωστά. Σωρευτικά. Μέχρι το 2016. Με ρωτήσατε μέχρι το 2018. Μέχρι το 2018 δεν υπάρχει κενό, τουναντίον υπάρχει σωρευτική υπερκάλυψη του στόχου 2 δισ. 478 εκατ., ήτοι 1,1% του Α.Ε.Π..
Τα μέτρα, πείτε μου που τα βρήκατε για να σας απαντήσω.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Κύριε Υπουργέ, να συνεχίσουμε παρακαλώ.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Όχι, ας δώσει τις απαντήσεις του και θα το μελετήσω και εγώ.
…………………………………………………………………………………………………


Το λόγο έχει η κυρία Μακρή.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Κύριε Υπουργέ, με διαβεβαιώσατε, όπως και χθες, από τα χθεσινά πρακτικά διαβάζω, σελίδα 84, ότι για το 2014 δεν υπάρχει ούτε χρηματοδοτικό ούτε δημοσιονομικό κενό. Σωστά;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Μάλιστα.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Άρα, μας λέτε ότι 2014 θα δεχτούμε ότι δεν έχουμε νέα μέτρα για εφέτος και όχι κενά για φέτος. Δεσμεύεστε ότι μέχρι το 2018 δεν θα υπάρξει κανένα κενό; Με βάση τις δικές σας προβλέψεις, μετά από το 2014, θα υπάρχει δημοσιονομικό ή χρηματοδοτικό κενό, ναι ή όχι;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σας απάντησα προηγουμένως που με ρωτήσατε, ευθέως. Μέχρι το 2018 που με ρωτήσατε, υπάρχει υπέρβαση σωρευτική των στόχων ύψους 2,478 δις ευρώ.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Τέλεια.

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ.1 Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα, σήμερα, 5 Μαΐου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00΄, συνήλθε στην Αίθουσα Αθανάσιου Κωνστ. Τσαλδάρη (223) του Μεγάρου της Βουλής η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου αυτής, κ. Χρήστου Γκόκα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018».
Στη συνεδρίαση παρέστη ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών των Επιτροπών. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.

……………………………………………………………………………………………..

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια ΑΝ.ΕΛ.): Ευχαριστώ.
Κάθε φορά που κατατίθεται ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, η χώρα μπαίνει σε μια εναλλακτική πραγματικότητα φαντασιακής ανάπτυξης, ευμάρειας και κοινωνικής ευημερίας. Υποσχέσεις σε μορφή πινάκων για άνοδο του Α.Ε.Π., μελλοντική αύξηση της ιδιωτικής ή και της δημόσιας κατανάλωσης για την αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, προβλεπόμενη μεγέθυνση του ποσοστού απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας. Το θέμα είναι, πότε πραγματοποιούνται όλες αυτές οι προσδοκίες; «Πότε» είναι η απάντηση, γιατί απλούστατα δεν βασίζονται ούτε στην πραγματικότητα, ούτε στην οικονομική επιστήμη. Αποτελούν μόνο άλλοθι για την υιοθέτηση νέων μέτρων κοινωνικής εξαθλίωσης και καινούργιων περικοπών στο όνομα της λιτότητας.
Το μεγάλο ερώτημα είναι «εάν οι θυσίες έχουν αποτέλεσμα». Η απάντηση είναι, δυστυχώς, αρνητική. Από το 2009, υιοθετήθηκε μια στάση αυτοτιμωρίας του ελληνικού λαού, στον οποίο αποδίδονται, αφενός, ανυπόστατοι χαρακτηρισμοί οκνηρίας και ανικανότητας και, αφετέρου, του εισήγαγαν το αίσθημα της αυτοενοχής για την υποτιθέμενη συνυπευθυνότητά του στην κακοδιαχείριση.
Οι διαψεύσεις της αναγκαιότητας της εφεσιακής πολιτικής ήρθαν η μία μετά την άλλη. Πρώτα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μίλησε για λανθασμένο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή. Ύστερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχθηκε την λανθασμένη προσέγγιση, η οποία όμως ήταν αναγκαία για την προστασία των τραπεζών τους κι έπειτα ο πρώην σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Φιλίπ Λεγκράν, δήλωσε ότι «οι ευρωπαίοι ηγέτες επικεντρώθηκαν λανθασμένα στο δημοσιονομικό τομέα, ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα ήταν το χρηματοοικονομικό αμόκ των τραπεζών».
Η λύση που επιλέχθηκε από την Ευρώπη για την Ελλάδα ήταν λάθος. Το ελληνικό χρέος έπρεπε ν’ αναδιαρθρωθεί το Μάιο του 2010, αντί όμως να γίνει επαναδιαπραγμάτευση, όπως έλεγε ο κ. Σαμαράς ή διαγραφή του χρέους, η Τρόικα πέρασε δύο δύσπεπτα πακέτα διάσωσης, ύψους 200 εκατομμυρίων €.
Γνωρίζουμε ότι για να υπερασπιστείτε την πολιτική σας θα επικαλεστείτε το πρωτογενές πλεόνασμα. Αλήθεια, για ποιο ακριβώς πλεόνασμα μας μιλάτε; Αυτό, το οποίο προκύπτει από την αλλαγή της μεθοδολογίας υπολογισμού των μεγεθών βάσει της συμφωνίας του Ιουλίου του 2013 μεταξύ της Κυβέρνησης του κ. Σαμαρά και της Τρόικα; Δεν πληρώνετε εισφορές και οφειλές ασφαλισμένων, δεν αποδίδετε τις επιστροφές του Φ.Π.Α. στις επιχειρήσεις, έχετε εισάγει το κράτος σε μια ουσιαστική εσωτερική στάση πληρωμών κι αν δεν είχατε αλλάξει τρόπο υπολογισμού, θα είχατε έλλειμμα 15 δισεκατομμυρίων ευρώ και δεν μπορείτε να μας διαψεύσετε.
Οι αλλαγές του υπολογισμού και η δημιουργική στατιστική του κ. Σημίτη μας έβαλαν σ’ ένα σκληρό νόμισμα, που δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εξυπηρετήσει μέχρι στιγμής τις ανάγκες της χώρας. Η πραγματοποίηση της ηθελημένης πλαστογράφησης της πραγματικής εικόνας των δημοσίων οικονομικών από τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου, δικαιολόγησε την είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο και τώρα η απόκρυψη των 19 δισεκατομμυρίων από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον κ. Σαμαρά μας βγάζει πλασματικά από την κρίση, λόγω προεκλογικής και μόνο περιόδου.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και συγκεκριμένο δημοσίευμα μετά και από εκτιμήσεις και αναλύσεις της κυρίας Γεωργαντά στο Χωνί, στο φύλλο της Κυριακής στις 27 Απριλίου 2014, που δεν διέψευσε ο κ. Στουρνάρας με θέμα το μαγειρεμένο και φουσκωμένο προς τα πάνω έλλειμα του κ. Γεωργίου Παπανδρέου, αυτό το έλλειμμα που μας έβαλε στο Μνημόνιο του κ. Παπανδρέου είναι πολύ μικρότερο από το μαγειρεμένο και παραποιημένο προς τα κάτω το έλλειμμα του κ. Σαμαρά, που λέει ότι δήθεν «μας έβγαλε από το Μνημόνιο». Βέβαια, όλ’ αυτά επιβεβαιώνονται και απ’ τον διεθνή τύπο. Η ανικανότητα καλύπτεται με ψευδή, το έλλειμμα βαπτίζεται «πλεόνασμα», η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ημιμάθεια των λεγόμενων «οικονομικών σχολιαστών», για να επικυρώσει αυτό το πλεόνασμα μέσω της Eurostat. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η Eurostat ποτέ δεν ανακοινώνει πρωτογενή πλεονάσματα της κάθε χώρας, ανακοινώνει τα βασικά μεγέθη, όπως είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα και τους τόκους που πλήρωσε η κάθε χώρα. Από εκεί και πέρα βάση μιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας, ο κάθε αναλυτής μπορεί να βγάλει τα παράγωγα μεγέθη της κάθε οικονομίας, όπως είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά, εξαρχής, από την Eurostat το μόνο που περιμέναμε ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, για να κάνουμε την αφαίρεση από μόνοι μας, την οποία, βέβαια, πραγματοποιήσαμε.
Φροντίσετε ακόμα, να περάσετε στο παρόν νομοθέτημα το φοβικό όρο της «πολιτικής σταθερότητας». Μ’ αυτόν είναι που εκβιάζεται εδώ και δύο χρόνια τον ελληνικό λαό - μιλώ για την παρούσα Κυβέρνηση -, «να μην αντιδρά στις προτεινόμενες περικοπές, γιατί η απαγκίστρωσή απ’ την εξουσία θα καταστρέψει το φαντασιακό περιβάλλον οικονομικής ευμάρειας, στο οποίο ζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες». Φοβάστε ακόμη ότι η άνοδος ενός αντιμνημονιακού Κόμματος στην Κυβέρνηση θ’ αποκάλυπτε, βέβαια, την πλήρη αλήθεια, την που συγκαλείτε κι έχετε έτοιμη μια δικαιολογία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιφάσκετε με τον εαυτό σας. Ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει και στις προγραμματικές δηλώσεις του Ιούλιο του 2012 δια βήματος της Βουλής ότι «τα δίκτυα της χώρας - μιλώ για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας - θα παρέμεναν κρατικά». Τώρα μαθαίνουμε ότι διαπραγματεύεστε την πώλησή τους με συγκεκριμένα fund «επί πινακίου φακής» και off-shore εταιρείες. Ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί είχαν δηλώσει ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα φτωχοποίησης των Ελλήνων πολιτών, το παρόν όμως νομοσχέδιο δυστυχώς σας διαψεύδει γι’ ακόμη μια φορά.
Εαν μελετήσουμε προσεκτικά τους πίνακες, προκύπτουν πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 13,4 δισεκατομμύρια €, τα οποία θα έρθετε να συγκεκριμενοποιήσετε μετά τις εκλογές και προς το παρόν τα κρύβετε μέσω ασαφειών και αδιευκρίνιστων λεπτομερειών. Στην


(Συνέχεια ομιλίας κυρίας Ραχήλ Μακρή, Ειδικής Αγορήτριας των ΑΝ.ΕΛ.)

Για παράδειγμα, δεν μας εξηγείτε από πού θα παρέλθει η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 4,2 δις ευρώ, χωρίς να υπάρξει παράλληλη αύξηση των φορολογικών βαρών. Επιπρόσθετα, δεν μας εξηγείτε από πού θα προκύψουν οι μειώσεις των δαπανών, για την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη από 17,133 δις ευρώ το 2012 σε 13,720 δις ευρώ το 2018. Ειδικότερα, οι δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, εκτιμώνται σε 13,017 δις ευρώ το 2014, 12,545 δις ευρώ το 2015, 12,250 δις ευρώ για το 2016, 12,250 δις ευρώ για το 2017 και 13,720 για το 2018. Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε, αληθεύουν και τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι μειώσεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου και θα αφορούν όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία; Αληθεύει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν στο μισό από τον Ιούλιο και θα καθιερωθούν ατομικές μερίδες ασφάλισης για κάθε ασφαλισμένο; Οι εισφορές μειώνονται ενώ θα καταργηθούν πλήρως οι κοινωνικοί πόροι που χρηματοδοτούν μια σειρά ασφαλιστικών ταμείων. Αληθεύει, επίσης, ότι στοχεύετε για μια ακόμη φορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού στον ενιαίο φόρο ακινήτων δεν ενσωματώνονται ούτε καταργούνται άλλοι φόροι που κατά καιρούς έχουν επιβληθεί στην ακίνητη περιουσία; Αληθεύει ότι από τον Ιούνιο οι υπόχρεοι στον ΕΝΘΥΑ θα λαμβάνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή της πρώτης δόσης;
Εάν αληθεύουν όλα αυτά, γιατί μέχρι χθες ερχόσασταν και διαβεβαιώνατε τους Έλληνες πολίτες ότι δεν θα λάβετε άλλα μέτρα και ότι βγήκαμε από το Μνημόνιο; Εάν δεν αληθεύουν, με ποιο ακριβώς τρόπο θα καλύψετε το κενό των περίπου 19 δις ευρώ που υπάρχει στο Μεσοπρόθεσμο;
Θα είμαστε πιο αναλυτικοί στις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής, όμως, αυτό που θα υπογραμμίσουμε ως Ανεξάρτητοι Έλληνες, κλείνοντας, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συμβάλλουμε στην εξαθλίωση των Ελλήνων μέσω ενός ασαφούς, αόριστου και επικίνδυνου ευχολογίου, όπως είναι το παρόν νομοσχέδιο έγκρισης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 – 2018. Σας ευχαριστώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών) : Αναφέρατε ότι τα επιπλέον μέτρα που θα χρειαστούν, είναι 15,4 δις ευρώ και μετά είπατε ότι το δημοσιονομικό κενό είναι 19 δις ευρώ.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια ΑΝ.ΕΛ.) : Είπα ότι 19 δις ευρώ είναι το έλλειμμα το οποίο έχετε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών) : Είπατε για το δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλύψουμε στο μέλλον.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια ΑΝ.ΕΛ.) : Μην μπερδεύετε τι σας είπα. Σας είπα επακριβώς, ότι μελετώντας το Μεσοπρόθεσμο, προκύπτει αυτό το έλλειμμα και σας ερωτώ, πώς θα το καλύψετε αυτό; Το πραγματικό, το οποίο προκύπτει σύμφωνα με τη EUROSTAT, αν κάποιος βάλει τα νούμερα σωστά, διότι δεν έχετε μετρήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όλα τα υπόλοιπα, είναι 19 δις ευρώ. Εγώ ζητώ να μάθω πώς θα καλύψετε εσείς αυτό που εσείς δείχνετε μέσα από αυτό το σχέδιο που μας έχετε φέρει.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών) : Μάλιστα. Άρα λέτε ότι υπάρχουν κρυφά μέτρα 13,4 δις ευρώ.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια ΑΝ.ΕΛ.) : Ναι, προκύπτει 13,4 δις ευρώ κενό.
Θα ήθελα να πω στον κ. Υπουργό, ότι προκύπτει από τους πίνακες και συγκεκριμένα, σας ρώτησα πώς θα παρέλθει η αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 4,2 δις ευρώ, χωρίς να υπάρχει παράλληλα αύξηση των φορολογικών βαρών;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών) : Απ’ ό,τι καταλαβαίνω συμφωνείτε ότι πρέπει να πιάσουμε 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2016.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια ΑΝ.ΕΛ.) : Όχι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών) : Πώς όχι; Τότε πώς βγαίνει το κενό;
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια ΑΝ.ΕΛ.) : Εσείς θα μας απαντήσετε, διότι σας είπα ότι από τους πίνακες του Μεσοπρόθεσμου, μελετώντας κανείς το δικό σας νομοσχέδιο, αυτό το οποίο φέρατε, προκύπτει ότι υπάρχουν πρόσθετα μέτρα, συνολικού ύψους 13,4 δις ευρώ, τα οποία μας λέτε, ότι θα γίνουν συγκεκριμένα μετά από τις εκλογές. Μέσα στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει σαφήνεια και λεπτομέρειες για το πώς θα το πετύχετε και εγώ σας ερωτώ, για παράδειγμα, από τα 13,4 δις ευρώ στην αύξηση των φορολογικών εσόδων που επικαλείστε στον πίνακα, που είναι 4,2 δις ευρώ, πώς θα πραγματοποιήσετε αυτή την αύξηση χωρίς να έχετε παράλληλα αύξηση φορολογικών βαρών; Και αυτό είναι ένα από αυτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών) : Το καταλαβαίνω το ερώτημά σας και θα σας απαντήσω στην ομιλία μου, απλώς, επαναλαμβάνω ότι καταλαβαίνω ότι συμφωνούμε ότι θέλετε και εσείς 4,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, διότι αλλιώς δεν θα μιλάγατε για μέτρα 13,4 δις ευρώ.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια ΑΝ.ΕΛ.) : Κύριε Υπουργέ, είμαι ξεκάθαρη, σας ερωτώ να μου πείτε με βάση το Μεσοπρόθεσμο πώς θα προκύψει και το ανέλυσα, ότι υπάρχουν μειώσεις δαπανών, για παράδειγμα, στην κοινωνική ασφάλιση κατά 17 δις ευρώ. Πώς θα τα κάνετε αυτά;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών) : Για εσάς, ποιος είναι ο στόχος για το 2018, για να ξέρω πώς θα απαντήσω και σε εσάς;
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια ΑΝ.ΕΛ.) : Έχετε 13,720 δις ευρώ για τη δαπάνη στην κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη. Εσείς τα λέτε στους πίνακες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών) : Θα απαντήσω στο ερώτημά σας, απλώς, ο δικός σας στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, ποιος είναι;
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια ΑΝ.ΕΛ.) : Μα, εμείς δεν κυβερνούμε. Εμείς ρωτάμε βάσει αυτού που φέρατε εσείς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής) : Κύριε Υπουργέ, είναι προφανές τι εννοεί η κάθε πλευρά.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………