7/5/14

''Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε καμία περίπτωση δε θα συμβάλλουμε στην εξαθλίωση των Ελλήνων μέσω ενός ασαφούς, αόριστου και επικίνδυνου ευχολογίου όπως είναι το παρόν νομοσχέδιο''


''Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε καμία περίπτωση δε θα συμβάλλουμε στην εξαθλίωση των Ελλήνων μέσω ενός ασαφούς, αόριστου και επικίνδυνου ευχολογίου όπως είναι το παρόν νομοσχέδιο'' ήταν η τοποθέτηση της Ραχήλ Μακρή στο σχέδιο νόμου του Υπ. Οικονομικών: ''Έγκριση του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018''.

 Δείτε την τοποθέτηση της Ραχήλ Μακρή και διαβάστε τα σχετικά πρακτικά


Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

(Άρθρο 40 παρ.1 Κ.τ.Β.)



Στην Αθήνα, σήμερα, 5 Μαΐου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00΄, συνήλθε στην Αίθουσα Αθανάσιου Κωνστ. Τσαλδάρη (223) του Μεγάρου της Βουλής η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου αυτής, κ. Χρήστου Γκόκα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018».

Στη συνεδρίαση παρέστη ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών των Επιτροπών. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.



……………………………………………………………………………………………..



ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια ΑΝ.ΕΛ.): Ευχαριστώ.

Κάθε φορά που κατατίθεται ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, η χώρα μπαίνει σε μια εναλλακτική πραγματικότητα φαντασιακής ανάπτυξης, ευμάρειας και κοινωνικής ευημερίας. Υποσχέσεις σε μορφή πινάκων για άνοδο του Α.Ε.Π., μελλοντική αύξηση της ιδιωτικής ή και της δημόσιας κατανάλωσης για την αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, προβλεπόμενη μεγέθυνση του ποσοστού απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας. Το θέμα είναι, πότε πραγματοποιούνται όλες αυτές οι προσδοκίες; «Πότε» είναι η απάντηση, γιατί απλούστατα δεν βασίζονται ούτε στην πραγματικότητα, ούτε στην οικονομική επιστήμη. Αποτελούν μόνο άλλοθι για την υιοθέτηση νέων μέτρων κοινωνικής εξαθλίωσης και καινούργιων περικοπών στο όνομα της λιτότητας.

Το μεγάλο ερώτημα είναι «εάν οι θυσίες έχουν αποτέλεσμα». Η απάντηση είναι, δυστυχώς, αρνητική. Από το 2009, υιοθετήθηκε μια στάση αυτοτιμωρίας του ελληνικού λαού, στον οποίο αποδίδονται, αφενός, ανυπόστατοι χαρακτηρισμοί οκνηρίας και ανικανότητας και, αφετέρου, του εισήγαγαν το αίσθημα της αυτοενοχής για την υποτιθέμενη συνυπευθυνότητά του στην κακοδιαχείριση.

Οι διαψεύσεις της αναγκαιότητας της εφεσιακής πολιτικής ήρθαν η μία μετά την άλλη. Πρώτα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μίλησε για λανθασμένο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή. Ύστερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχθηκε την λανθασμένη προσέγγιση, η οποία όμως ήταν αναγκαία για την προστασία των τραπεζών τους κι έπειτα ο πρώην σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Φιλίπ Λεγκράν, δήλωσε ότι «οι ευρωπαίοι ηγέτες επικεντρώθηκαν λανθασμένα στο δημοσιονομικό τομέα, ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα ήταν το χρηματοοικονομικό αμόκ των τραπεζών».

Η λύση που επιλέχθηκε από την Ευρώπη για την Ελλάδα ήταν λάθος. Το ελληνικό χρέος έπρεπε ν’ αναδιαρθρωθεί το Μάιο του 2010, αντί όμως να γίνει επαναδιαπραγμάτευση, όπως έλεγε ο κ. Σαμαράς ή διαγραφή του χρέους, η Τρόικα πέρασε δύο δύσπεπτα πακέτα διάσωσης, ύψους 200 εκατομμυρίων €.

Γνωρίζουμε ότι για να υπερασπιστείτε την πολιτική σας θα επικαλεστείτε το πρωτογενές πλεόνασμα. Αλήθεια, για ποιο ακριβώς πλεόνασμα μας μιλάτε; Αυτό, το οποίο προκύπτει από την αλλαγή της μεθοδολογίας υπολογισμού των μεγεθών βάσει της συμφωνίας του Ιουλίου του 2013 μεταξύ της Κυβέρνησης του κ. Σαμαρά και της Τρόικα; Δεν πληρώνετε εισφορές και οφειλές ασφαλισμένων, δεν αποδίδετε τις επιστροφές του Φ.Π.Α. στις επιχειρήσεις, έχετε εισάγει το κράτος σε μια ουσιαστική εσωτερική στάση πληρωμών κι αν δεν είχατε αλλάξει τρόπο υπολογισμού, θα είχατε έλλειμμα 15 δισεκατομμυρίων ευρώ και δεν μπορείτε να μας διαψεύσετε.

Οι αλλαγές του υπολογισμού και η δημιουργική στατιστική του κ. Σημίτη μας έβαλαν σ’ ένα σκληρό νόμισμα, που δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εξυπηρετήσει μέχρι στιγμής τις ανάγκες της χώρας. Η πραγματοποίηση της ηθελημένης πλαστογράφησης της πραγματικής εικόνας των δημοσίων οικονομικών από τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου, δικαιολόγησε την είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο και τώρα η απόκρυψη των 19 δισεκατομμυρίων από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον κ. Σαμαρά μας βγάζει πλασματικά από την κρίση, λόγω προεκλογικής και μόνο περιόδου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και συγκεκριμένο δημοσίευμα μετά και από εκτιμήσεις και αναλύσεις της κυρίας Γεωργαντά στο Χωνί, στο φύλλο της Κυριακής στις 27 Απριλίου 2014, που δεν διέψευσε ο κ. Στουρνάρας με θέμα το μαγειρεμένο και φουσκωμένο προς τα πάνω έλλειμα του κ. Γεωργίου Παπανδρέου, αυτό το έλλειμμα που μας έβαλε στο Μνημόνιο του κ. Παπανδρέου είναι πολύ μικρότερο από το μαγειρεμένο και παραποιημένο προς τα κάτω το έλλειμμα του κ. Σαμαρά, που λέει ότι δήθεν «μας έβγαλε από το Μνημόνιο». Βέβαια, όλ’ αυτά επιβεβαιώνονται και απ’ τον διεθνή τύπο. Η ανικανότητα καλύπτεται με ψευδή, το έλλειμμα βαπτίζεται «πλεόνασμα», η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ημιμάθεια των λεγόμενων «οικονομικών σχολιαστών», για να επικυρώσει αυτό το πλεόνασμα μέσω της Eurostat. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η Eurostat ποτέ δεν ανακοινώνει πρωτογενή πλεονάσματα της κάθε χώρας, ανακοινώνει τα βασικά μεγέθη, όπως είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα και τους τόκους που πλήρωσε η κάθε χώρα. Από εκεί και πέρα βάση μιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας, ο κάθε αναλυτής μπορεί να βγάλει τα παράγωγα μεγέθη της κάθε οικονομίας, όπως είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά, εξαρχής, από την Eurostat το μόνο που περιμέναμε ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, για να κάνουμε την αφαίρεση από μόνοι μας, την οποία, βέβαια, πραγματοποιήσαμε.

Φροντίσετε ακόμα, να περάσετε στο παρόν νομοθέτημα το φοβικό όρο της «πολιτικής σταθερότητας». Μ’ αυτόν είναι που εκβιάζεται εδώ και δύο χρόνια τον ελληνικό λαό - μιλώ για την παρούσα Κυβέρνηση -, «να μην αντιδρά στις προτεινόμενες περικοπές, γιατί η απαγκίστρωσή απ’ την εξουσία θα καταστρέψει το φαντασιακό περιβάλλον οικονομικής ευμάρειας, στο οποίο ζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες». Φοβάστε ακόμη ότι η άνοδος ενός αντιμνημονιακού Κόμματος στην Κυβέρνηση θ’ αποκάλυπτε, βέβαια, την πλήρη αλήθεια, την που συγκαλείτε κι έχετε έτοιμη μια δικαιολογία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιφάσκετε με τον εαυτό σας. Ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει και στις προγραμματικές δηλώσεις του Ιούλιο του 2012 δια βήματος της Βουλής ότι «τα δίκτυα της χώρας - μιλώ για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας - θα παρέμεναν κρατικά». Τώρα μαθαίνουμε ότι διαπραγματεύεστε την πώλησή τους με συγκεκριμένα fund «επί πινακίου φακής» και off-shore εταιρείες. Ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί είχαν δηλώσει ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα φτωχοποίησης των Ελλήνων πολιτών, το παρόν όμως νομοσχέδιο δυστυχώς σας διαψεύδει γι’ ακόμη μια φορά.

Εαν μελετήσουμε προσεκτικά τους πίνακες, προκύπτουν πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 13,4 δισεκατομμύρια €, τα οποία θα έρθετε να συγκεκριμενοποιήσετε μετά τις εκλογές και προς το παρόν τα κρύβετε μέσω ασαφειών και αδιευκρίνιστων λεπτομερειών. Στην





(Συνέχεια ομιλίας κυρίας Ραχήλ Μακρή, Ειδικής Αγορήτριας των ΑΝ.ΕΛ.)



Για παράδειγμα, δεν μας εξηγείτε από πού θα παρέλθει η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 4,2 δις ευρώ, χωρίς να υπάρξει παράλληλη αύξηση των φορολογικών βαρών. Επιπρόσθετα, δεν μας εξηγείτε από πού θα προκύψουν οι μειώσεις των δαπανών, για την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη από 17,133 δις ευρώ το 2012 σε 13,720 δις ευρώ το 2018. Ειδικότερα, οι δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, εκτιμώνται σε 13,017 δις ευρώ το 2014, 12,545 δις ευρώ το 2015, 12,250 δις ευρώ για το 2016, 12,250 δις ευρώ για το 2017 και 13,720 για το 2018. Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε, αληθεύουν και τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι μειώσεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου και θα αφορούν όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία; Αληθεύει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν στο μισό από τον Ιούλιο και θα καθιερωθούν ατομικές μερίδες ασφάλισης για κάθε ασφαλισμένο; Οι εισφορές μειώνονται ενώ θα καταργηθούν πλήρως οι κοινωνικοί πόροι που χρηματοδοτούν μια σειρά ασφαλιστικών ταμείων. Αληθεύει, επίσης, ότι στοχεύετε για μια ακόμη φορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού στον ενιαίο φόρο ακινήτων δεν ενσωματώνονται ούτε καταργούνται άλλοι φόροι που κατά καιρούς έχουν επιβληθεί στην ακίνητη περιουσία; Αληθεύει ότι από τον Ιούνιο οι υπόχρεοι στον ΕΝΘΥΑ θα λαμβάνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή της πρώτης δόσης;

Εάν αληθεύουν όλα αυτά, γιατί μέχρι χθες ερχόσασταν και διαβεβαιώνατε τους Έλληνες πολίτες ότι δεν θα λάβετε άλλα μέτρα και ότι βγήκαμε από το Μνημόνιο; Εάν δεν αληθεύουν, με ποιο ακριβώς τρόπο θα καλύψετε το κενό των περίπου 19 δις ευρώ που υπάρχει στο Μεσοπρόθεσμο;

Θα είμαστε πιο αναλυτικοί στις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής, όμως, αυτό που θα υπογραμμίσουμε ως Ανεξάρτητοι Έλληνες, κλείνοντας, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συμβάλλουμε στην εξαθλίωση των Ελλήνων μέσω ενός ασαφούς, αόριστου και επικίνδυνου ευχολογίου, όπως είναι το παρόν νομοσχέδιο έγκρισης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 – 2018. Σας ευχαριστώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών) : Αναφέρατε ότι τα επιπλέον μέτρα που θα χρειαστούν, είναι 15,4 δις ευρώ και μετά είπατε ότι το δημοσιονομικό κενό είναι 19 δις ευρώ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια ΑΝ.ΕΛ.) : Είπα ότι 19 δις ευρώ είναι το έλλειμμα το οποίο έχετε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών) : Είπατε για το δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλύψουμε στο μέλλον.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια ΑΝ.ΕΛ.) : Μην μπερδεύετε τι σας είπα. Σας είπα επακριβώς, ότι μελετώντας το Μεσοπρόθεσμο, προκύπτει αυτό το έλλειμμα και σας ερωτώ, πώς θα το καλύψετε αυτό; Το πραγματικό, το οποίο προκύπτει σύμφωνα με τη EUROSTAT, αν κάποιος βάλει τα νούμερα σωστά, διότι δεν έχετε μετρήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όλα τα υπόλοιπα, είναι 19 δις ευρώ. Εγώ ζητώ να μάθω πώς θα καλύψετε εσείς αυτό που εσείς δείχνετε μέσα από αυτό το σχέδιο που μας έχετε φέρει.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών) : Μάλιστα. Άρα λέτε ότι υπάρχουν κρυφά μέτρα 13,4 δις ευρώ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια ΑΝ.ΕΛ.) : Ναι, προκύπτει 13,4 δις ευρώ κενό.

Θα ήθελα να πω στον κ. Υπουργό, ότι προκύπτει από τους πίνακες και συγκεκριμένα, σας ρώτησα πώς θα παρέλθει η αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 4,2 δις ευρώ, χωρίς να υπάρχει παράλληλα αύξηση των φορολογικών βαρών;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών) : Απ’ ό,τι καταλαβαίνω συμφωνείτε ότι πρέπει να πιάσουμε 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2016.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια ΑΝ.ΕΛ.) : Όχι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών) : Πώς όχι; Τότε πώς βγαίνει το κενό;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια ΑΝ.ΕΛ.) : Εσείς θα μας απαντήσετε, διότι σας είπα ότι από τους πίνακες του Μεσοπρόθεσμου, μελετώντας κανείς το δικό σας νομοσχέδιο, αυτό το οποίο φέρατε, προκύπτει ότι υπάρχουν πρόσθετα μέτρα, συνολικού ύψους 13,4 δις ευρώ, τα οποία μας λέτε, ότι θα γίνουν συγκεκριμένα μετά από τις εκλογές. Μέσα στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει σαφήνεια και λεπτομέρειες για το πώς θα το πετύχετε και εγώ σας ερωτώ, για παράδειγμα, από τα 13,4 δις ευρώ στην αύξηση των φορολογικών εσόδων που επικαλείστε στον πίνακα, που είναι 4,2 δις ευρώ, πώς θα πραγματοποιήσετε αυτή την αύξηση χωρίς να έχετε παράλληλα αύξηση φορολογικών βαρών; Και αυτό είναι ένα από αυτά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών) : Το καταλαβαίνω το ερώτημά σας και θα σας απαντήσω στην ομιλία μου, απλώς, επαναλαμβάνω ότι καταλαβαίνω ότι συμφωνούμε ότι θέλετε και εσείς 4,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, διότι αλλιώς δεν θα μιλάγατε για μέτρα 13,4 δις ευρώ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια ΑΝ.ΕΛ.) : Κύριε Υπουργέ, είμαι ξεκάθαρη, σας ερωτώ να μου πείτε με βάση το Μεσοπρόθεσμο πώς θα προκύψει και το ανέλυσα, ότι υπάρχουν μειώσεις δαπανών, για παράδειγμα, στην κοινωνική ασφάλιση κατά 17 δις ευρώ. Πώς θα τα κάνετε αυτά;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών) : Για εσάς, ποιος είναι ο στόχος για το 2018, για να ξέρω πώς θα απαντήσω και σε εσάς;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια ΑΝ.ΕΛ.) : Έχετε 13,720 δις ευρώ για τη δαπάνη στην κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη. Εσείς τα λέτε στους πίνακες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών) : Θα απαντήσω στο ερώτημά σας, απλώς, ο δικός σας στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, ποιος είναι;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια ΑΝ.ΕΛ.) : Μα, εμείς δεν κυβερνούμε. Εμείς ρωτάμε βάσει αυτού που φέρατε εσείς.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής) : Κύριε Υπουργέ, είναι προφανές τι εννοεί η κάθε πλευρά.

………………………………………………………………………………………………………………………………