9/5/13

Ραχήλ Μακρή:Απέναντι στην ανυπαρξία της κυβέρνησης, οι ΑΝ.ΕΛ αντιπαραθέτουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εφικτών λύσεων...


Χαιρετισμός της βουλευτού Ραχήλ Μακρή στα εγκαίνια της 38ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, στα εγκαίνια της 38ης Διεθνούς Εκθέσεως Γούνας. Η έκθεση των προϊόντων γουνοποιίας αποτελεί κομβικό γεγονός της εμπορικής και οικονομικής ζωής της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς δίνει την δυνατότητα προβολής ενός από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς τομείς της χώρας

Η Καστοριά έχει μακροχρόνια παράδοση στην επεξεργασία
και παραγωγή γούνας που αρχίζει από τα βυζαντινά χρόνια και φτάνει στις μέρες μας με δημιουργίες άριστης ποιότητας και διεθνώς αναγνωρισμένης αξίας. Δεν είναι τυχαία η κορυφαία θέση και αναγνωσιμότητα που απολαμβάνουν τα γούνινα ενδύματα της περιοχής σε μεγάλες και απαιτητικές αγορές του πλανήτη.

Όμως η ιστορία και το μεράκι των γουνοποιών δεν φτάνει για να διατηρηθεί η ανωτέρω θέση και να προωθηθούν τα γουναρικά της περιοχής σε ανταγωνιστικότερες και αποδοτικότερες αγορές παράγοντας κέρδος για την εθνική οικονομία και μοχλό ανάπτυξης για την Δυτική Μακεδονία. Η προώθηση και προβολή της ποιοτικής ανωτερότητας καθώς και η δημιουργία στενών δεσμών παραγωγών και εμπόρων με τους διεθνείς αγοραστές επιτυγχάνεται από την ετήσια διεθνή έκθεση γούνας. Η αξιέπαινη και επίπονη προσπάθεια των διοργανωτών είναι ένα αξιόλογο πρώτο βήμα πρώτο βήμα, το οποίο οφείλει να συνεχίσει η πολιτεία αναπτύσσοντας τις προοπτικές εξαγωγών των προϊόντων γουνοποιίας.

Τα κόμματα όμως που διαχειρίζονταν την διακυβέρνηση του τόπου από την μεταπολίτευση και μετά και σήμερα αποτελούν τον βασικό κορμό της Συγκυβέρνησης αρκούνταν όλα αυτά τα χρόνια σε διαπιστώσεις κυβερνητική ολιγωρίας και παρείχαν μόνο υποσχέσεις ή παροχές του αυτονόητου. Χαρακτηριστικά θα αναφερθώ στην ομιλία του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης (ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ) στα εγκαίνια της 29ης διεθνούς έκθεσης γούνας το 2004. Σε αυτή διαπιστώνεται μεταξύ άλλων ότι:

«η Πολιτεία δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να αναπτύξει μία συγκεκριμένη εθνική στρατηγική για την αξιοποίηση αυτών των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο κλάδος των γουνοποιίας, ο οποίος θα μπορούσε να ενισχύσει έτσι την παραγωγή και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο κλάδος δεν εντάχθηκε ποτέ σε ένα γενικότερο αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα στόχευε στη στήριξη των γουνοποιών, αλλά και στην ενίσχυση της παραγωγής, ώστε να θωρακιστεί από τον εσωτερικό και διεθνή ανταγωνισμό και να διασφαλιστεί, όσο το δυνατόν, από εξωγενείς και άλλους παράγοντες που εμποδίζουν την περαιτέρω άνθησή του.»

Ο τότε Υπουργός δηλώνει το 2004 ότι:

«Ο κλάδος της γουνοποιίας στην Καστοριά και τη Σιάτιστα υποφέρει, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να είναι ένας κλάδος με συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών του εξωτερικού, ένας κλάδος που παράγει επώνυμα ποιοτικά προϊόντα, μοναδικά στο είδος τους.»

Καταλήγοντας σε γενικά ευχολόγια για την αναστροφή του αρνητικού ισοζυγίου, χωρίς εφαρμόσιμα χρονοδιαγράμματα και ουσιαστικές δεσμεύσεις, όπως οφείλει να πράττει κάθε μέλος κυβερνητικής πλειοψηφίας, που διαθέτει τη νομοθετική και διοικητική πρωτοβουλία υλοποίησης των αναγκαίων ενεργειών.

Ευτυχώς για τις περιοχές της Καστοριάς και της Σιάτιστας οι παραγωγοί και οι έμποροι γούνας τα τελευταία χρόνια, δρώντας με διορατικότητα και συνέπια οδήγησαν τον κλάδο να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές διεθνής συγκυρίες. Έτσι εδραιώθηκε η θέση της Ελληνικής γούνας σε παραδοσιακές αγορές, όπως η Ρωσία, η ο οποία απορροφά το 80% της παραγωγής των ελληνικών γουναρικών και μορφοποιήθηκαν οι προοπτικές δραστηριοποίησης σε νέες εμπορικές περιοχές.

Η βοήθεια της πολιτείας σε αυτή την προσπάθεια ήταν απούσα. Μόνο αποσπασματικές ενέργειες υιοθετήθηκαν παρουσιαζόμενες ως επιτυχίες. Στο ίδιο πλαίσιο η Συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τις συνιστώσες της δεν εντάσσει καμία σχετική ρύθμιση στον πολυδιαφημισμένο νόμο διαμόρφωσης φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος (4146/2013). Στον ίδιο βέβαια νόμο δεν διστάζει να τροποποιήσει το καταστατικό του οργανισμού Επενδύστε στην Ελλάδα για να βολέψει ημέτερους και να ιδρύσει ένα δεύτερο ΤΑΙΠΕΔ για να ξεπουλήσει γρηγορότερα τη δημόσια περιουσία.

Σε όλα αυτά οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αντιπαραθέτουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εφικτών λύσεων για αειφόρο και σταθερή ανάπτυξη. Στον τομέα της γουνοποιίας οι βασικοί άξονες είναι:

Η ανάπτυξη των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων με ταυτόχρονο αυστηρό έλεγχο εφαρμογής κτηνοτροφικών μεθόδων χωρίς καμία βία προς τα ζώα. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με απλοποίηση του νομικού πλαισίου και αξιοποίηση της διοικητικής γνώσης των αρμόδιων υπηρεσιών.

Κομβικό σημείο αποτελεί η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με πλήρως καταρτισμένους και ικανούς λειτουργούς, που θα διασφαλίζουν την υγεία των ζώων προσφέροντας ένα επαρκές περιβάλλον για τη φυσιολογική διαβίωση τους εξασφαλίζοντας εξάλειψη της θνησιμότητας και της νοσηρότητας αυτών. Έτσι και οι παραγωγοί θα αυξήσουν το κέρδος τους και οι ορθές κτηνοτροφικές πρακτικές θα τηρούνται.

Παράλληλα απαιτείται η μεταφορά τεχνογνωσίας από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που την διαθέτουν τόσο σε θέματα ορθής εκτροφής όσο και σε ζητήματα χωροταξικού σχεδιασμού και ανάπτυξης των απαιτούμενων υποδομών.

Ένας ακόμα άξονας ανάπτυξης του κλάδου θα είναι η αξιοποίηση της γνώσης που παράγεται στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα προκειμένου να προβληθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των Ελληνικών ενδυμάτων γούνας και να ενισχυθεί το συγκριτικό τους πλεονέκτημα. Η προβολή των χαρακτηριστικών αυτών και της ορθής εκτροφής των ζώων θα αποτελέσει τη βάση διείσδυσης σε νέες αγορές που διαθέτουν αυξημένη οικολογική ευαισθησία.

Στο πλαίσιο αυτό επιβάλλεται η υιοθέτηση πρωτοβουλιών για την επίλυση ζητημάτων όπως η παροχή βίζας στους εμπόρους και επισκέπτες μεγάλων αγορών, όπως η Ρωσία, με σύντομες και απλές διαδικασίες. Επιπρόσθετα χρειάζεται η νομοθέτηση κινήτρων για την εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών, οι οποίες θα εξαλείφουν την περιβαλλοντολογική επιβάρυνση χωρίς να αλλοιώνουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της παραγωγής.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη δεν είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται σε βάρος του περιβάλλοντος. Οι αντίθετες λογικές έχουν οδηγήσει σε ιστορικά αποτυχημένες πρακτικές. Γι' αυτό στηρίζουμε τον κλάδο της γουνοποιίας στην Καστοριά και τη Σιάτιστα, ο οποίος αποτελείται από επαγγελματίες που ξέρουν σε βάθος την αξία της παραδοσιακής παραγωγής και μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη αυτής προς όφελος της περιοχής αλλά και της εθνικής οικονομίας χωρίς να εγείρουν οικολογικές ανησυχίες και ενστάσεις.

Με ιδιαίτερη χαρά, λοιπόν, ως τομεάρχης Ανάπτυξης αλλά και Περιβάλλοντος χαιρετίζω την 38η Διεθνή έκθεση γούνας ως ευκαιρία σύναψης νέων επιχειρηματικών συμφωνιών, ανάπτυξης υγιούς ανταγωνισμού και προβολής της εξαιρετικής τέχνης κατασκευής της Ελληνικής γούνας.