31/3/14

«Η μεγάλη ληστεία των Ελλήνων του 2014»

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 30/3/2014
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις».
Το παραπάνω νομοσχέδιο, σύμφωνα με την απόφαση την οποία έλαβε η Διαρκής Κοινοβουλευτική Επιτροπή ύστερα από πρόταση του αρμόδιου Υπουργού, συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σύμφωνα με τα άρθρα 76, παράγραφος 4, του Συντάγματος και 109 του Κανονισμού της Βουλής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι σύμφωνα μ’ αυτή τη διαδικασία, η συζήτηση ολοκληρώνεται επί της αρχής και επί των άρθρων σε μία συνεδρίαση που διαρκεί κατ’ ανώτατο όριο δέκα ώρες. Στη συζήτηση μετέχουν οι Εισηγητές και οι Ειδικοί Αγορητές, ο Πρωθυπουργός ή ο αρμόδιος Υπουργός, οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και από ένας Εκπρόσωπός τους. Η ομιλία τους περιορίζεται στο μισό του χρόνου που προβλέπεται από τα άρθρα 97 και 103 του Κανονισμού της Βουλής.
………………………………………………………………………….

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει η ειδική αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων κυρία Ραχήλ Μακρή.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
«Η μεγάλη ληστεία των Ελλήνων του 2014»: Εάν είχατε επιλέξει αυτόν τον τίτλο, θα υπήρχε τουλάχιστον μια γραμμή ειλικρίνειας στο νομοσχέδιο των επτακοσίων ενενήντα επτά σελίδων. Ούτε αυτό, όμως, δεν πράξατε. Τη ληστεία βέβαια την πράττετε. Μην ιδρώνετε, δεν θα προβούμε σε χαρακτηρισμούς για τα κίνητρα που σας ώθησαν να εισηγηθείτε τις διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου. Θα ακούσετε άλλωστε πολλούς χαρακτηρισμούς για τις επιλογές σας από τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης και βέβαια σας αξίζουν όλοι.
Εμείς θα προβούμε μόνο σε διαπιστώσεις, παρ’ όλο που οι πρόδηλα αντισυνταγματικές διατάξεις του συγκεκριμένου νομοθετήματος εμπνέουν πύρινους λόγους και δικαιολογούν βαρύτατες εκφράσεις για την πολιτική σκοπιμότητα, αλλά και την ηθική ευθύνη των επιλογών σας. Εμείς θα προβούμε μόνο σε διαπιστώσεις, όχι γιατί θέλουμε να σας κάνουμε τη ζωή σας εύκολη, αλλά γιατί έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν έχετε καμία πρόθεση να ακούσετε ούτε την ελληνική κοινωνία ούτε τους εκπροσώπους της. Καταλαμβάνετε μόνο χώρο στις υπουργικές καρέκλες, περιμένοντας να περάσει η ώρα για να παρουσιάσετε τα αποτελέσματα της αποστολής σας στα αφεντικά σας. Είστε σίγουροι ότι θα ψηφιστεί, γιατί γνωρίζετε ότι την κρίσιμη ώρα οι υποτιθέμενοι «αντάρτες» θα γυρίσουν στο μαντρί, γιατί θα έχετε αλλάξει δύο κόμματα και μια λέξη, χωρίς να έχετε διαφοροποιήσει, όμως, τίποτα στην ουσία.
Παράλληλα, οι υπόλοιποι εξ αυτών που στηρίζουν τη Συγκυβέρνησή σας θα έχουν αναγνώσει πολλάκις την εισηγητική έκθεση εικονικής πραγματικότητας σε μια πλειοδοσία κομματικής πειθαρχίας. Τις διαπιστώσεις δεν τις κάνουμε για εσάς, αλλά για να διαπιστώσει ακόμη και ο πλέον αδιάφορος συμπολίτης μας το μέγεθος και το βαθμό που αυτό το νομοσχέδιο βλάπτει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Ως Τομεάρχης Ανάπτυξης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν θα μπορούσα παρά να αρχίσω με τα ψεύδη του κ. Χατζηδάκη. Συγκεκριμένα, όταν νομοθετούσε τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, διερρήγνυε τα ιμάτιά του για τον περιορισμένο αριθμό των Κυριακών και τη δικλείδα ασφαλείας της απόφασης του περιφερειάρχη. Σήμερα, βλέπουμε ότι παρακάμπτει τον περιφερειάρχη και ανοίγει τα καταστήματα όλες τις Κυριακές για τρεις περιοχές της χώρας. Μια τροπολογία, λοιπόν, μένει και οι τρεις πιλοτικές περιοχές θα γίνουν ολόκληρη η χώρα. Μην αρχίσετε την «καραμέλα» της αύξησης του ανταγωνισμού. Τον ανταγωνισμό των περιορίζετε με τις διατάξεις για τη διανομή του πετρελαίου. Εκπρόσωποι της αγοράς σάς κατηγορούν ότι το κάνετε για να εξυπηρετήσετε μόνο τις εταιρείες, σε βάρος των πρατηριούχων. Σας έχουμε καλέσει να απαντήσετε από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, αλλά δεν βλέπουμε να το πράττετε.
Σχετικά με την «εργαλειοθήκη» του ΟΑΣΑ τι να πούμε βέβαια και τι να πιστέψουμε. Ο ίδιος ο Οργανισμός αναγράφει σε αυτήν: «Οι γνώμες που εκφράζονται και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται εδώ, δεν αντανακλούν απαραίτητα τις επίσημες θέσεις του Οργανισμού». Τελικά, ισχύουν τα αναφερόμενα σε σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΧΩΝΙ, ότι η αρμόδια επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου αρνείται να παραλάβει την Έκθεση ως ανεπαρκή; Ισχύει ότι το ένα εκατομμύριο ευρώ πήγε στον ΙΟΒΕ και όχι στον ΟΑΣΑ;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λοιπόν, μας παρουσίασαν την Έκθεση ΟΑΣΑ πανηγυρικά στις 27 Νοεμβρίου 2013. Μας είπαν ότι θα επιφέρει 5 δισεκατομμύρια έσοδα το χρόνο στο Ελληνικό Δημόσιο. Μετά έγινε προαπαιτούμενο της δόσης ξαφνικά και περνά σήμερα από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Όμως, η Έκθεση ΟΑΣΑ δεν υπάρχει -το λέει η ίδια η έκθεση- και δεν την παραλαμβάνουν από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, γιατί δεν μπορούν.
Το τρίτο Μέρος που έχει να κάνει με τις προτάσεις και την ποσοστικοποίηση δεν έχει ακόμα παραληφθεί. Η αρμόδια επιτροπή παραλαβής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου που ελέγχει αν τηρήθηκαν όπως έπρεπε όσα προέβλεπε η σύμβαση με τον ΟΑΣΑ, δεν εγκρίνει την παραλαβή και άρα την πληρωμή που αφορά στο τρίτο Μέρος. Το ένα εκατομμύριο ευρώ δεν είναι το μόνο που χάσαμε. Εφαρμόζοντας τις συγκεκριμένες διατάξεις οι γειτονιές θα χάσουν τα φαρμακεία τους, η αγορά θα συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων και οι τιμές των φαρμάκων θα αυξηθούν. Ακόμη και η Ειδική Επιτροπή της Βουλής εγείρει ερωτήματα για τη συγκέντρωση των φαρμακείων στο κέντρο της πόλης. Γνωρίζουμε βέβαια ότι δεχθήκατε πιέσεις από πολυεθνικές, για να περάσετε διατάξεις κλεισίματος των ελληνικών φαρμακείων. Δεν γνωρίζουμε βέβαια για ποιο λόγο υποκύψατε. Οι καταναλωτές βέβαια δεν θα κινδυνεύουν μόνο από τα ακριβά φάρμακα που θα πωλούνται σε υπεραγορές τροφίμων. Θα κινδυνεύουν και από το γάλα του οποίου αυξάνετε τη διάρκεια ζωής, χωρίς όμως να υπάρχει η σχετική μελέτη που να διασφαλίζει την ασφάλεια για τη δημόσια υγεία. Δημιουργείτε και μια νέα κατηγορία που ονομάζεται «γάλα ημέρας». Προφανώς βέβαια το γάλα αυτό θα πωλείται σε αυξημένες τιμές. Σε λίγο καιρό δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε τα όρια της συγκεκριμένης κατηγορίας να αυξηθούν από τις δύο στις πέντε ημέρες. Τι θα έχετε, λοιπόν, πετύχει; Να αλλάξετε όνομα στο προϊόν, να αυξήσετε την τιμή και να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία των περισσοτέρων πολιτών με ληγμένα γάλατα δέκα και έντεκα ημερών.
Μην ισχυριστείτε, βέβαια, ότι κινδυνολογούμε, γιατί τα ίδια σας λέγαμε και για τις τσιμεντοβιομηχανίες, τις οποίες οι υπουργοί των κομμάτων σας οδήγησαν στο κλείσιμο.
Έρχεστε σήμερα να απελευθερώσετε τη διακίνηση συσκευασμένου τσιμέντου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολύ ωραίος ανταγωνισμός!
Αλήθεια, το ίδιο όραμα έχετε και για τα φαρμακεία και για τις κτηνοτροφικές μονάδες; Να τις κλείσετε υπέρ αυτών που σας δίνουν τις εντολές διάλυσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας;
Οι διαπιστώσεις κυβερνητικής αποτυχίας σας συνεχίζονται στο ΥΠΕΚΑ. Σας το είπαμε και στην Επιτροπή. Είστε υπεύθυνοι, γιατί με πράξεις, αλλά και ηθελημένες παραλείψεις δημιουργήσατε κρίση στην αγορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και κυρίως από τα φωτοβολταϊκά.
Την κρίση, βέβαια, καλούνται να πληρώσουν σήμερα χιλιάδες πολίτες που επένδυσαν σε οικιακά, αγροτικά και επαγγελματικά φωτοβολταϊκά λόγω της δέσμευσης του ελληνικού κράτους για εγγυημένη τιμή αγοράς.
Με τις παρούσες διατάξεις τροποποιείτε μονομερώς αυτές τις συμβάσεις, μειώνοντας την τιμή αγοράς του ρεύματος, παρ’ όλο που το 2013 ζητήθηκε έκτακτη εισφορά της τάξεως του 25% με 30%, η οποία το Μάιο του ίδιου χρόνου έφτασε στο 42%.
Η πολιτική σας αποσκοπεί στην πώληση των εγκαταστάσεων των μικρών παραγωγών, προκειμένου αυτές να τις συγκεντρώσουν με εξευτελιστικό τίμημα συγκεκριμένοι μεγάλοι παραγωγοί, κάτοχοι καναλιών και κατασκευαστικών εταιρειών.
Στα εργασιακά αποδομείτε τις τελευταίες εναπομένουσες ρυθμίσεις δικαιοσύνης και εισάγετε τους εργαζόμενους σε έναν μεσαίωνα εργασιακής εκμετάλλευσης. Επεκτείνετε τη δυνατότητα δανεισμού εργαζομένων. Αποσύρετε την εποπτεία του κράτους και με αντισυνταγματικό τρόπο παραχωρείτε το δικαίωμα απολύσεων χωρίς κανένα κριτήριο.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ)
Όχι μόνο επιτίθεστε στους εργαζόμενους, αλλά πλήττετε και τους συνταξιούχους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάργηση του πόρου υπέρ του τέως Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών. Τα συγκεκριμένα κεφάλαια δίνονταν από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαίου, άρα δεν επιβάρυναν το ελληνικό δημόσιο. Εάν κοπούν και οι εταιρείες το μετακυλίσουν στην κατανάλωση, δεν θα μειώσει την τιμή των καυσίμων, αφού αντιστοιχούν απλώς σε ποσά τέταρτου δεκαδικού, χωρίς κανένα όφελος για τους υπόλοιπους πολίτες. Εάν κοπούν, θα μηδενιστούν οι επικουρικές συντάξεις του Ταμείου, που η ίδια, βέβαια, η Κυβέρνησή σας ίδρυσε με πανηγυρισμούς και με τυμπανοκρουσίες. Εάν διαθέτετε τη στοιχειώδη ευαισθησία μετατρέψτε το συγκεκριμένο πόρο σε εργοδοτική εισφορά. Το ίδιο ισχύει και για το τέως Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων.
Εκεί που σας περισσεύει βέβαια μέριμνα είναι η απαλλαγή των εκλεκτών σας από ποινικές ευθύνες! Με την παράγραφο ΙΕ.14 δίνετε το δικαίωμα στον Υπουργό Δικαιοσύνης να παρεμβαίνει στο έργο της και να σταματά την ποινική δίωξη η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος αλλοδαπών, με το πρόσχημα των διεθνών σχέσεων. Είναι βέβαια ολοφάνερο ότι προσπαθείτε να καλύψετε τους συνεργάτες σας της τρόικας όσον αφορά τις ευθύνες τους για το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού. Όμως δεν θα γίνουν δεκτές τέτοιες αντισυνταγματικές και προδήλως παράνομες διατάξεις.
Η ληστεία σε βάρος του ελληνικού λαού βέβαια κορυφώνεται με τις διατάξεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού ληστέψατε τους μικροομολογιούχους με το PSI και δώσατε τα λεφτά του ελληνικού λαού στους τραπεζίτες, χωρίς βέβαια να πάρετε τον έλεγχό τους, όπως συνέβη στην Αμερική. Οι Έλληνες τραπεζίτες αποζημιώθηκαν στο ακέραιο, όχι μόνο για τις ζημιές που υπέστησαν από το «κούρεμα» ύψους 55% στα ομόλογα αξίας 56 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατείχαν, αλλά και για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω της ύφεσης. Αποκορύφωμα βέβαια ήταν ότι 8,5 δισεκατομμύρια τα οποία περίσσεψαν από τα 50 δισεκατομμύρια έμειναν παρακαταθήκη και τους περιμένουν μέχρι να αποσαφηνιστούν οι ανάγκες μίας νέας ανακεφαλαιοποίησης.
Βέβαια εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ανακαλύπτουμε οι τράπεζες αυτές να έχουν μεταφέρει κάτω από τη μύτη των ελεγκτικών μηχανισμών, που εσείς ιδρύσατε, το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεών τους ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ στα νησιά Κέιμαν, όπως αποδεικνύεται βέβαια με έγγραφο το οποίο καταθέτω και αφορά μόνο μία τράπεζα.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής.)
Γιατί, κύριε Υπουργέ Οικονομικών, μετέφεραν το χαρτοφυλάκιό τους στα νησιά Κέιμαν; Μήπως για να μην φορολογούνται τα κέρδη;
Ακόμη η ίδια τράπεζα έχει συνάψει ομολογιακό δάνειο ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, γεγονός που σημαίνει ότι αν δεν το πληρώσει, θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Για τον έλεγχο βέβαια των τραπεζών ιδρύσατε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και διορίσατε σε αυτό κομματικούς εκλεκτούς με υπέρογκους μισθούς. Όπως αποδεικνύεται, όμως, από τα ανωτέρω έγγραφα, το Ταμείο αυτό αποδείχθηκε τελείως ανίκανο να επιβλέψει την τραπεζική αγορά, αφού επέτρεψε να φύγουν τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης των Ελλήνων πολιτών σε θυγατρικές υπεράκτιες εταιρείες.
Καταθέτω στα Πρακτικά και το έγγραφο για τα υπόλοιπα 20 δισεκατομμύρια ευρώ της συγκεκριμένης Τράπεζας.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Σήμερα, λοιπόν, τι ζητάτε; Να δώσουμε και άλλα χρήματα σε αυτούς, από εκείνους βέβαια που εσείς εξαθλιώνετε μέρα με τη μέρα, με τα μέτρα σας και έχετε και το θράσος -επικαλούμενοι το λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα- να μοιράσετε ψίχουλα στους πολίτες που έχετε αφήσει άστεγους και να δώσετε πακτωλό δημοσίων χρημάτων στους ολιγάρχες.
Δεν φτάνει που τους επιτρέψατε να μην πληρώνουν φόρους, εκμεταλλευόμενοι «τριγωνικές συναλλαγές» με τροπολογία που φέρατε εδώ, δεν φτάνει που χαρίσατε το ΦΠΑ ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ στους Γερμανούς που διαχειρίζονται το Αεροδρόμιο και το παρακρατούν με το έτσι θέλω, δεν φτάνει που δεν πατάσσετε το λαθρεμπόριο καυσίμων, αλλά θέλετε να αποστραγγίσετε την τελευταία ρανίδα αίματος των Ελλήνων πολιτών για να μεταφερθεί σε φορολογικούς παραδείσους από τους εκλεκτούς σας φίλους που έχουν συγκεντρώσει όλες τις ελληνικές τράπεζες στα χέρια δύο τραπεζιτών.
Όλα αυτά, βέβαια, μπορείτε να τα διαβάσετε και στην Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία εγείρει πολλαπλά ζητήματα αντισυνταγματικότητας γι’ αυτό το νομοσχέδιο ντροπής.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Ένα λεπτό και κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Κι επειδή χθες ισχυριστήκατε με υπερηφάνεια ότι είστε φιλελεύθεροι και γι’ αυτό παίρνετε αυτά τα μέτρα, θα σας αποδείξω ότι το μόνο που είστε είναι αποτυχημένοι πλασιέ της δημόσιας περιουσίας, μέσω ενός αποσπάσματος βέβαια του νομπελίστα -με το Βραβείο Λογοτεχνίας το 1998- Ζοζέ Σαραμάγκου, ο οποίος είχε πει το εξής: «Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η δικαιοσύνη και ο νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά σε περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με ανοιχτά τα μάτια και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό, διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία αυτού του κόσμου. Και μια που μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και τη μάνα που σας γέννησε».
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων)