26/10/12

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 30% ΤΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ Η ΔΕΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 30% ΤΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ Η ΔΕΗ
Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υποβλήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κοζάνης, η ΔΕΗ θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των ΑΗΣ Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας, σε βιομηχανικό νερό, από τη λίμνη Πολυφύτου, αυξάνοντας κατά 30% τις ποσότητες πρόσληψης.
 

Ο ποταμός Αλιάκμονας καθώς και η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου αποτελούν εθνική κληρονομιά, η προστασία τους καθώς και η διαχείριση και ελεγχόμενη χρήση των υδάτων τους, αποτελούν σημείο ζωτικής σημασίας για την αειφόρο ανάπτυξη στο τομέα του ύδατος. Η ορθολογική χρήση των υδάτων είναι επιβεβλημένη καθώς αποτελεί τμήμα του εθνικού μας πλούτου, η κυριότητα των οποίων ανήκει αποκλειστικά στο Ελληνικό Κράτος και καμία επιχείρηση, φορέας ή οργανισμός δεν μπορεί να κάνει ανεξέλεγκτη χρήση αυτών.
 
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ζητούμε την προστασία των υδατικών μας πόρων. Η ΔΕΗ οφείλει να σέβεται και να λειτουργεί μέσα στα ευρύτερα περιβαλλοντικά πλαίσια στα οποία λειτουργούν όλες οι πρότυπες Ευρωπαϊκές μονάδες παραγωγής ενέργειας. 
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
ΠΡΟΣ τον  κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
 
ΘΕΜΑ: «Πιθανή αύξηση κατά 30% των ποσοτήτων του νερού που αντλεί από τον Αλιάκμονα η ΔΕΗ»
 
Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υποβλήθηκε για γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κοζάνης, οι ανάγκες σε βιομηχανικό νερό των ΑΗΣ Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας θα αυξηθούν κατά 30% και θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τη λίμνη Πολυφύτου, σε σημείο που οι δεσμευόμενες ποσότητες νερού από τον ταμιευτήρα Πολυφύτου θα αυξηθούν κατά 17.000.000 κυβικά μέτρα ανά έτος σε σχέση με την υφιστάμενη σήμερα κατάσταση.
 
Η εκμετάλλευση του νερού από τη ΔΕΗ είναι συνεχής και αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια. Γεωτρήσεις που εξαντλούν τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, συνεχής χρήση τεράστιων υδάτινων ποσοτήτων από τον Αλιάκμονα, ο οποίος σταδιακά μετατρέπεται σε ένα ποτάμι - λίμνη  εξυπηρετώντας τους σκοπούς της ΔΕΗ και η εδώ και δεκαετίες υδάτινη αφαίμαξη της λίμνης Βεγορίτιδα. Το νερό αποτελεί ύψιστο αγαθό επιβίωσης και η ορθολογική του χρήση είναι επιβεβλημένη.
 
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
  1. Αληθεύει το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει αυξήσει κατά 30% τις ποσότητες νερού που αντλεί από τον Αλιάκμονα;
  2. Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού και ατμού στα εργοστάσια της ΔΕΗ, ώστε να μειωθούν οι αντλούμενες ποσότητες νερού;
 
Αθήνα, 19 /10/2012
 
Η ερωτώσα Βουλευτής,
 
 Μακρή Ραχήλ